Στιγμιότυπο 2017-06-20, 10.15.27 μμ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά μας έρχεται από το The Outline το οποίο παρουσιάζει μια εσωτερική παρουσίαση της Apple σχετικά με τις προσπάθειες της εταιρείας να αυξήσει την μυστικότητα γύρω από νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Το ειρωνικό σχήμα εδώ είναι πως έχουμε την διαρροή ενός εσωτερικούς εγγράφου παρουσίασης της Apple σχετικά με την μείωση των διαρροών της εταιρείας προς τα έξω.

Σε αυτή την διαρροή έχουμε περιγραφή για το πως οι ομάδες ασφαλείας της Apple προσπαθούν να ανακόψουν κάθε διαρροή προς τον τύπο, τον ανταγωνισμό και τρίτους.

Ένα από τα ενδιαφέρον στοιχεία είναι ότι η Apple πιστεύει πως πλέον περισσότερες διαρροές προέρχονται από τους εργαζόμενους της στα κεντρικά της γραφεία παρά από την παραγωγική της αλυσίδα στην Ασία.

Σύμφωνα με την αναφορά η παρουσίαση αυτή έγινε από τον Director of Global Security David Rice, Director of Worldwide Investigations Lee Freedman, και Jenny Hubert της Global Security team.

Το Outline υποστηρίζει πως πολλές από αυτές τις ομάδες της Apple έχουν ιστορικό και προϋπηρεσία σε οργανισμούς όπως η NSA, το FBI και το στρατό.

Η παρουσίαση της Apple είχε βίντεο από εργαζομένους της Apple να αντιδρούν έντονα σε διαρροές αναφέροντας εκφράσεις όπως “με το που είδα την διαρροή αρρώστησα”, ή “όταν κάνεις διαρροή μια τέτοια πληροφορία όλη η ομάδα πέφτει απίστευτα ψυχολογικά”.

Επίσης ο Greg Joswiak, Apple marketing VP, φέρεται να λέει πως οι διαρροές πλέον αποτελούν μεγάλο προβληματισμό για τον Tim Cook ο οποίος δηλώνει πως δεν μπορεί να τις ανεχτεί άλλο.

Σε άλλο σημείο επίσης διαβάζουμε:

“O Rice αναφέρει πως η Apple έχει μειώσει σημαντικά τις διαρροές από τα εργοστάσια των προμηθευτών της στην Ασία σε τέτοιο σημείο μάλιστα που οι περισσότερες διαρροές εμφανίζονται από τα κεντρικά της Apple στην Καλιφόρνια αντί από το εξωτερικό. Πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά στην ιστορία της Apple που οι διαρροές εκ των έσω και από τα κεντρικά της ήταν περισσότερες από ότι από την παραγωγική της αλυσίδα στην Ασία.”

Η Apple παρουσίασε σε αυτή την παρουσίαση και αριθμούς. Έτσι το 2014 η εταιρεία κατέγραψε 387 κλεμμένα σχέδια και σασί ενώ το 2015 ο αριθμός τους έπεσε στο 57 και το 2016 είχαμε μόλις 4.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η ίδια η Apple αγοράζει κείμενα και σχεδιαγράμματα που έχουν διαρρεύσει έτσι ώστε να μην επεκταθούν αυτές οι διαρροές παρά έξω.

Η πίεση πλέον στους εργαζομένους της Apple στα κεντρικά της για το θέμα των διαρροών θα είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Η εταιρεία αναφέρει πως μια έρευνα της για έναν υπάλληλο που έκανε διαρροές από τα κεντρικά της διάρκεσε 3 ολόκληρα χρόνια. Πέρυσι δύο ακόμη άτομα με μεγάλο ιστορικό σε διαρροές εκ των έσω της Apple πιάστηκαν με έναν από αυτούς να ανήκει στην ομάδα του iTunes της εταιρείας εδώ και 6 χρόνια.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την αναφορά στο The Outline’s website.