Η πρώτη Android P έκδοση φέρνει υποστήριξη notch, παρόμοια iOS toggles και πολλά ακόμη

0
837

Η Google διέθεσε σήμερα μια developer Preview για την επερχόμενη μεγάλη έκδοση του Android που έρχεται τον Μάρτιο. Το όνομα ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί και έτσι ονομάζεται με την κωδική ονομασία Android P αυτή την στιγμή.

Η εν λόγω έκδοση εστιάζει κυρίως σε αλλαγές που θα επηρεάσουν τους προγραμματιστές.

Αυτό που άμεσα δημιούργησε συζητήσεις είναι η υποστήριξη για το notch – εγκοπή στην οθόνη που πρώτη η Apple παρουσίασε με το iPhone X και έκτοτε έχουμε δει μια σειρά από Android κατασκευαστές να παρουσιάζουν νέες συσκευές με αυτό το χαρακτηριστικό.

Οι προγραμματιστές λοιπόν θα μπορούν να διαπιστώσουν πως ακριβώς θα λειτουργεί η εφαρμογή τους με την εγκοπή πλέον. Περιλαμβάνει ανανεωμένη εμφάνιση στο Quick Settings panel αλλά και notification drawer με rounded corners.

Επιπλέον, αλλάζει και η εμφάνιση των ειδοποιήσεων από τα messaging apps. Θα περιλαμβάνουν σειρές από τις πρόσφατες συζητήσεις σας αν θελήσετε να απαντήσετε απευθείας από τις ειδοποιήσεις. Και εδώ αυτά τα toggles είναι παρόμοια με το πως το iOS χειρίζεται τα iMessage notifications.

Να σημειωθεί, ότι το Android P θα περιορίζει την πρόσβαση στο μικρόφωνο, στην κάμερα και σε όλους τους SensorManager sensors για τα idle apps.

Θα υπάρχει υποστήριξη περισσότερων video και image codecs, όπως HDR VP9 Profile 2 και HEIF (heic). Θα διαθέτει καλύτερο Autofill, ενώ η Google προειδοποιεί τους developers ότι το Android P θα προβάλλει ειδοποιήσεις, όταν οι χρήστες εγκαταστήσουν εφαρμογές που απευθύνονταν σε πλατφόρμα παλαιότερης του Android 4.2.

Οι developers μπορούν να κατεβάσουν και να προβούν στο flashing της έκδοσης στα Pixel, Pixel XL, Pixel 2 και Pixel 2 XL και μπορούν να εγκαταστήσουν και τον emulator στον υπολογιστή τους.