22.8 C
Athens
Thursday, April 25, 2024
More

    Χαμηλές επιδόσεις στην ανταγωνιστικότητα ταλέντων συνεχίζει να εμφανίζει η Ελλάδα

    Χαμηλές επιδόσεις στην ανταγωνιστικότητα ταλέντων συνεχίζει να εμφανίζει η Ελλάδα, διατηρώντας το χάσμα που τη χωρίζει από τις χώρες που κάνουν πρωταθλητισμό στον τομέα αυτό σύμφωνα με τα όσα διαβάσαμε στο SEPE. Σε ένα σύνολο 132 χωρών, η Ελλάδα καταλαμβάνει για το 2020 την 47η θέση στον Global Talent Competitiveness Index (GTCI). 

    Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) αλλάζει το πώς οι οργανισμοί αντιλαμβάνονται, χρησιμοποιούν και ανταγωνίζονται για το ταλέντοΣτην έρευνα, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως χώρα Υψηλού Εισοδήματος. Στη γεωγραφική περιφέρεια της Ευρώπης, η χώρα βρίσκεται στην 26η θέση από τα 38 κράτη που εξετάζονται, ενώ στην κατηγορία χωρών υψηλού εισοδήματος κατατάσσεται 42η.  

    Τα ευρήματα αυτά εντοπίζει η φετινή έκθεση του GTCI, που πραγματοποιείται από το INSEAD σε συνεργασία με την  Adecco Group και τη Google. Οι συντάκτες της έκθεσης σχολιάζουν ότι τόσο η βαθμολογία GTCI της Ελλάδας όσο όμως και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα των ευρωπαϊκών χωρών. Έτσι, ο βαθμός ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας σε σχέση με την εύρεση ταλέντων, είναι αναμενόμενος δεδομένου του επιπέδου του εισοδήματος της χώρας.

    Σε σχέση με τον περσινό Δείκτη η θέση της Ελλάδας έχει υποχωρήσει από την 44η θέση στην 47η, ωστόσο, δεδομένου ότι ο αριθμός των χωρών που περιλαμβάνονται στον GTCI αλλάζει κάθε χρόνο, η πτώση δεν αντικατοπτρίζει κάποια επιδείνωση στην κατάσταση της χώρας. Διαχρονικά, η χώρα από τη θέση 42 που κατείχε κατά μέσο όρο στα έτη 2015-2017 να έχει μετατοπιστεί ελαφρώς υψηλότερα στη θέση 40, στα έτη 2018-2019.

    Παγκόσμιοι πρωταθλητές
    Πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα των ταλέντων έρχεται η Ελβετία, με τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη να ακολουθούν. Το 2020 τις κορυφαίες θέσεις στον Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Παγκόσμιου Ταλέντου εξακολουθούν να κατέχουν χώρες υψηλού εισοδήματος. Ο Δείκτης αντικατοπτρίζει μια υψηλή συσχέτιση μεταξύ του κατά κεφαλήν ΑΕΠ μιας χώρας και της θέσης στην οποία κατατάσσεται στο GTCI.

    Οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να κυριαρχούν κρατώντας 17 από τις 25 καλύτερες θέσεις, ενώ η Ελβετία διατηρεί την πρώτη θέση μπροστά από τις Η.Π.Α. Ακολουθούν η Σιγκαπούρη (3η), και χώρες από την Βόρεια Ευρώπη, όπως η Σουηδία (4η), η Δανία (5η), η Ολλανδία (6η) και η Φινλανδία (7η). Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η Υεμένη έρχεται τελευταία, στην 132η θέση κάτω από αφρικανικές χώρες όπως η Αγκόλα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Μπουρούντι.

    Πρώτη πόλη με την υψηλότερη βαθμολογία στην προσέλκυση ταλέντων είναι η Νέα Υόρκη, ακολουθεί το Λονδίνο και η Σιγκαπούρη. Την δεκάδα συμπληρώνουν τρεις πόλεις των ΗΠΑ – Σαν Φρανσίσκο (4η), Βοστώνη (5η) και Λος Άντζελες (9η), δύο από την Ευρώπη – Παρίσι, (7η) και Μόναχο (10η) και δύο από την Ανατολική Ασία – το Χονγκ Κονγκ (6ο) και το Τόκιο (8η).

    Συνολικά, τα αποτελέσματα του Δείκτη δείχνουν ότι διευρύνεται το παγκόσμιο χάσμα ταλέντων μεταξύ των χωρών υψηλού εισοδήματος και του υπόλοιπου κόσμου. Εξαίρεση στο μοτίβο αποτελούν κάποιες χώρες χαμηλού εισοδήματος όπως η Ινδονησία, χώρα με χαμηλότερο μεσαίο εισόδημα, η οποία έχει ανέλθει κατά 20 θέσεις στην κατάταξη από το 2015. Δύο άλλες χώρες κατώτερου μέσου εισοδήματος με αξιοσημείωτη πρόοδο είναι η Γκάνα και η Ινδία. 

    Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης
    Τα αποτελέσματα της φετινής έκθεσης αποδεικνύουν ότι οι δεξιότητες στην Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σπάνιες και άνισα κατανεμημένες τόσο ανάμεσα στους επιχειρηματικούς κλάδους όσο και στις χώρες. Ωστόσο, με τις σωστές πολιτικές και προσεγγίσεις, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές, ώστε να προοδεύσουν στην ανταγωνιστικότητα των ταλέντων και να γίνουν «διεθνείς κόμβοι» για εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης. «Οι εν λόγω τεχνολογίες θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίλυση φαινομενικά παγκόσμιων προκλήσεων όπως η φτώχεια, οι ενδημικές ασθένειες, η αλλαγή του κλίματος και η τρομοκρατία» αναφέρει η έκθεση.

    Οι αναλυτές διαπιστώνουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη όχι μόνο αλλάζει τη φύση της εργασίας, αλλά οδηγεί σε επαναξιολόγηση των πρακτικών στον χώρο εργασίας, των εταιρικών δομών και των οικοσυστημάτων καινοτομίας. «Καθώς οι μηχανές και οι αλγόριθμοι συνεχίζουν να απορροφούν μια πληθώρα αρμοδιοτήτων και σχεδόν όλες οι θέσεις εργασίας επαναπροσδιορίζονται, το ταλέντο πρέπει να προσαρμοστεί αλλά και να αποτυπώσει την αξία του μέσα από αυτή τη μετασχηματιστική τεχνολογία. Αυτές οι αλλαγές και άλλες επιρροές της Τεχνητής Νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των νέων ευκαιριών και προκλήσεων, καλύπτονται σε συγκεκριμένα κεφάλαια της έκθεσης».

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles