17.1 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Αντικατάσταση του Touch ID με το Face ID για ξεκλείδωμα, Apple Pay κι άλλα

    iPhone-X-event-face-id-768x436

    Με την έλευση του νέου iPhone Χ, η Apple πλέον αντικατέστησε το Touch ID με την νέα τεχνολογία Face ID. Πλέον, μπορείτε να ξεκλειδώσετε το κινητό σας τηλέφωνο, να εγκρίνετε κάποια συναλλαγή μέσω Apple Pay και να δημιουργήσετε εκφραστικά emojis μόνο με το πρόσωπό σας.

    Στο iPhone X, η Apple αφαίρεσε το γνωστό Home Button και μαζί του και το Touch ID. Το Face ID είναι ο αντικαταστάτης του κι είναι ακόμη καλύτερο και ισχυρό (από πλευράς ασφάλειας).

    Μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε κάνατε και με το Touch ID και ίσως ακόμη περισσότερα. Για να ξεκλειδώσετε το iPhone, απλά σηκώνετε τη συσκευή σας, την κοιτάτε και κάνετε swipe up για ν’ αποκτήσετε πρόσβαση στην αρχική οθόνη. Το Face ID λειτουργεί επίσης και με third-party εφαρμογές όπως το 1Password ή το Mint ώστε να προστατέψετε τα δεδομένα σας. Παράλληλα, θα μπορέσει να εγκρίνει οποιαδήποτε ηλεκτρονική συναλλαγή σας μέσω Apple Pay. Απλά κάνετε διπλό κλικ στο πλαϊνό κουμπί, κοιτάξτε τη συσκευή σας και τέλος κρατήστε την κοντά στο τερματικό ασύρματης ηλεκτρονικής πληρωμής (γνωστό κι ως POS).

    Επιπρόσθετα, η Apple έψαξε και για κάποιους νέους τρόπους εκμετάλλευσης του Face ID, προσπαθώντας να κάνει πιο εύκολη και διασκεδαστική την εμπειρία χρήσης. To αποκαλούν πλέον Animoji, το οποίο προέρχεται από την σύνδεση των λέξεων animated emojis ή με άλλα λόγια κινούμενα emojis. Μέσα στο iMessage, μπορεί ο χρήστης να επιλέξει πλέον ανάμεσα σ’ εκατοντάδες χαρακτήρες οι οποίοι θα μιμηθούν τις εκφράσεις προσώπου του κάθε χρήστη. Μπορείτε να κάνετε εγγραφή των εκφράσεων και το emoji να κινείται ανάλογα με το πως κινείται το πρόσωπό σας. Καταγράφει σε πραγματικό χρόνο 50 μυς του προσώπου προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το εφέ.

     

    Ασφάλεια

    Αρκετοί άνθρωποι αναρωτήθηκαν (μέχρι και σε σημείο ανησυχίας) για την ασφάλεια και την ακρίβεια μιας τέτοιας τεχνολογίας. Όπως ανέφερε κι η ίδια η Apple, με τη χρήση του δακτυλικού αποτυπώματος Touch ID, υπάρχει πιθανότητα 1 στις 50000 να μπορέσει κάποιο άλλο τυχαίο άτομο να ξεκλειδώσει το κινητό σας με το δικό του δακτυλικό αποτύπωμα. Με τη χρήση του Face ID το ποσοστό αυτό ανεβαίνει κατακόρυφα, πράγμα το οποίο σημαίνει πως υπάρχει πιθανότητα 1 στο 1000000 να μπορέσει κάποιος άλλος να ξεκλειδώσει τη συσκευή σας.

    iPhone-X-neural-engine-768x436

     

    Όλα τα δεδομένα περνούν από επεξεργασία τοπικά μέσα από μια νευρωνική μηχανή (neural engine) μέσα στον A11 Bionic επεξεργαστή. Αυτό σημαίνει πως όλα τα δεδομένα του προσώπου σας αποθηκεύονται στο κινητό σας και μόνο και ποτέ δεν γίνεται αποστολή αυτών των δεδομένων στους servers της Apple. Όπως ακριβώς γινόταν με το Touch ID, όλες αυτές οι πληροφορίες αποθηκεύονται μέσα στο Secure Enclave.

    Παράλληλα, το Face ID δε θα ξεκλειδώσει το κινητό σας αν έχετε τα μάτια σας κλειστά ή αν δεν κοιτάτε την οθόνη της συσκευής σας. Μ’ αυτόν τον τρόπο είναι ακόμη πιο δύσκολο, λοιπόν, να ξεκλειδώσετε καταλάθος τη συσκευή σας.

    Αξίζει ν’ αναφερθεί, πως η Apple το πήγε κι ένα βήμα παραπέρα, όπου οι μηχανικοί της έχουν κάνει τόσο έξυπνη αυτήν τη νέα τεχνολογία όπου ακόμη και κάποια φωτογραφία σας σε χαρτί ή κάποιο 3D mask δε θα είναι δυνατό να ξεκλειδώσει τη συσκευή σας. Δούλεψαν παράλληλα με κάποιους καλλιτέχνες του Hollywood οι οποίοι δημιούργησαν 3D μάσκες, ώστε να μπορέσουν να «εκπαιδεύσουν» τα νευρωνικά δίκτυα να μην ξεγελιούνται σε τέτοιες περιπτώσεις.

     

    Πώς λειτουργεί;

    TrueDepth-Camera-1-768x436

     

    Το Face ID βρίσκεται μέσα σ’ ένα καινούριο αισθητήρα, ο οποίος έχει τοποθετηθεί στο πάνω μέρος του iPhone X, γνωστός ως True Depth Camera System. Είναι φτιαγμένος από αρκετούς διαφορετικούς αισθητήρες και κάμερες. Ένας dot projector, μια κάμερα υπερήθρων κι ένα flood illuminator τα οποία δουλεύουν όλα μαζί για να εντοπίσουν το πρόσωπό σας. Δουλεύει ακόμη κι αν φοράτε γυαλιά, makeup, καπέλο, κασκόλ κ.α. Ακόμη και τη νύχτα! Κι ακόμη καλήτερα, προσαρμόζεται στις αλλαγές του προσώπου σας με την πάροδο του χρόνου, είτε μεγαλώσουν τα μαλιά σας ή τα γένια στους άνδρες.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles