Δείτε τι σας προσφέρει το battery usage monitor στο iOS 8

0
235

aaa

 

Στο νέο iOS 8, η Apple πρόσθεσε έναν μηχανισμό ώστε να μπορείτε να δείτε ποιες εφαρμογές και υπηρεσίες κατανάλωσαν σε τι ποσοστό την μπαταρία. Το βρίσκετε στις ρυθμίσεις–>γενικά–> χρήση. Το εργαλείο αυτό σας δίνει την δυνατότητα να δείτε αν κάτι δεν πάει καλά. Επειδή από μόνα τους τα ποσοστά δεν λένε κάτι, μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα για το αν κάποια εφαρμογή καταναλώνει πολλή ενέργεια.

Θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε σαν εργαλείο καταγραφής και μέτρησης της “υγείας” του τηλεφώνου σας. Στην λίστα που έχει, καταγράφονται όλες οι εφαρμογές-υπηρεσίες  που έχετε χρησιμοποιήσει όλο το 24ωρο κατά την διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας εκτός από εκείνες που έτρεχαν κατά την περίοδο φόρτισης.

Υπάρχουν 4 βασικοί λόγοι που μια εφαρμογή-υπηρεσία μπορεί να καταναλώνει αρκετή ενέργεια:

α) το πιο προφανές – την χρησιμοποιείται συχνά και πολύ (ομιλία,SMS,ανάγνωση κλπ.)

β)η εφαρμογή έτρεχε στο παρασκήνιο πολύ (υπηρεσίες τοποθεσίας, streaming, κατέβασμα περιεχομένου κλπ.)

γ)κακή ποιότητα σήματος ή άλλα τεχνικά ζητήματα που επηρέασαν την απόδοση της εφαρμογής.

δ)λανθασμένη συμπεριφορά της εφαρμογής

Ο πρώτος λόγος δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί. Είναι λογικό αν τιτιβίζεται για καμιά ώρα να είναι η εφαρμογή του twitter πρώτη στην λίστα. Επίσης αν σερφάρετε όλη μέρα και ακούτε ράδιο streaming είναι λογικό το Safari να βρίσκεται πάνω πάνω στην λίστα. Με άλλα λόγια όταν κάποιες εφαρμογές χρειάζονται ενέργεια από την πολύ χρήση, ε, τότε είναι φυσιολογικό.

Κι ο δεύτερος λόγος είναι επίσης φυσιολογικός. Κάλλιστα μπορείτε να κλείσετε τις υπηρεσίες τοποθεσίας και να σταματήσετε το background app refresh ώστε να κερδίσετε σε διάρκεια μπαταρίας. Φυσικά το αντίτιμο γι’ αυτό είναι να περιμένετε περισσότερη ώρα όταν ανοίγετε μια εφαρμογή για να ανανεωθεί το περιεχόμενό της, οι εφαρμογές GPS δεν θα λειτουργούν κ.α.

Για τον τρίτο λόγο δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα. Αν βρίσκεστε κάπου που δεν υπάρχει καλό σήμα,τότε η εφαρμογή του τηλεφώνου θα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.Το ίδιο -αν και πολύ πιο σπάνιο- μπορεί να συμβεί και με το σήμα του  WiFi. Η χρήση GPS εφαρμογών είναι λογικό να αδειάζει σημαντικά την μπαταρία μιας και είναι σε συνεχή αναζήτηση δορυφόρων.

Ο τελευταίος λόγος, είναι πρακτικά αυτός που θα σας βοηθήσει πολύ. Αν για παράδειγμα δείτε στην κορυφή της λίστας το Facebook,Viber ή το Twitter και δεν τα έχετε χρησιμοποιήσει σχεδόν καθόλου το τελευταίο διάστημα, σημαίνει ότι κάτι πάει στραβά. Σε αυτήν την περίπτωση πρώτα δοκιμάζετε να κλείσετε την εφαρμογή και να κάνετε ένα reboot στο τηλέφωνό σας και αν το πρόβλημα επιμένει τότε την καταργείται και την ξανά εγκαθιστάτε.

iphone_6_plus_battery_shaming_screens

Τέλος να θυμάστε – για να μην φρικάρετε- ότι αν η ένδειξη της μπαταρίας είναι στο 80% και η εφαρμογή του Twitter στο 50% , τότε η εφαρμογή κατανάλωσε μόνο το 10% της μπαταρίας (κάντε πρώτα τα μαθηματικά). Το εργαλείο αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθείται μετά μανίας. Μόνο αν μες στην μέρα διαπιστώσετε ότι  η συσκευή σας ξεφορτίζει πολύ γρήγορα καταφύγετε σε αυτό για αναζήτηση της αιτίας. Δοκιμάστε το και αφήστε μας τα σχόλιά σας.

 

σχολιασμός στο φόρουμ