Οκτώβριος 12, 2011: Η Apple λανσάρει την iCloud υπηρεσία της που επιτρέπει στους χρήστες αυτόματα και ασύρματα να αποθηκεύουν το περιεχόμενο τους από διαφορετικές συσκευές.

Η έλευση του iCloud σηματοδότησε το τέλος της digital hub στρατηγικής της Apple.

iCloud: To τέλος του digital hub

Ο Steve Jobs που παρουσίασε το iCloud στο τελευταίο keynote της ζωής του, 2011 Worldwide Developers Conference, πέθανε πριν δει την υπηρεσία να λανσάρετε επίσημα.

Το iCloud αντικατέστησε την στρατηγική του Jobs για έναν ψηφιακό κόμβο – digital hub που εστίαζε στο Mac ως κέντρο του media περιεχομένου από άλλες συσκευές. Αυτή η στρατηγική ήταν ενεργή για 10 χρόνια και η αλλαγή της ξεκίνησε με την έλευση του iPhone που δεν αποτέλεσε μια περιφερειακή συσκευή με σύνδεση σε ένα Mac αλλά μια συσκευή με μόνιμη σύνδεση στο Internet που για πολλούς αντικατέστησε ακόμη και το PC.

H πρώτη προσπάθεια του Jobs στον χώρο του cloud computing ήταν το 2008 με την υπηρεσία MobileMe που όμως δεν κέρδισε ποτέ τους καταναλωτές εξαιτίας και των πολλών προβλημάτων σταθερότητας που είχε.

Το iCloud λοιπόν γεννήθηκε από τις στάχτες της MobileMe υπηρεσίας με τον Jobs να το παρουσιάζει αστειευόμενος ως έναν μεγάλο σκληρό δίσκο στον ουρανό.