Αυτή είναι η Apple του Tim Cook

0
1456

O Steve Jobs δεν ήταν μόνο ο συνιδρυτής της Apple, ήταν ένας οραματιστής και πιο σημαντικό ένας από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς επηρεαστές της σύγχρονης εποχής.

Apple. Mac. NeXT. Pixar. iMac. iPod. iTunes. iPhone. iPad. Οποιοδήποτε από όλα αυτά θα αποτελούσε από μόνο του ένα τεράστιο επίτευγμα ζωής για κάποιον. Όλα μαζί απλά είναι ένα μοναδικό επίτευγμα που δύσκολα κάποιος άλλος στον χώρο της τεχνολογίας θα καταφέρει.

Πριν από 7 χρόνια και πιο συγκεκριμένα στις 24 Αυγούστου του 2011 ο Steve Jobs παραχώρησε την θέση του ως CEO της Apple στον Tim Cook.

Ο Tim Cook δεν ήταν και δεν είναι ένας άνθρωπος που εστιάζει στο προϊόν με τον ίδιο τρόπο που το έκανε ο Steve Jobs. Δεν ονειρεύτηκε ποτέ την επόμενη συσκευή που θα αλλάξει τον κόσμο. Αυτό που έκανε ήταν όμως αυτά τα όνειρα να τα κάνει πραγματικότητα. Έτσι λοιπόν μπορεί να μην οραματίστηκε το iPad αλλά ήταν εκείνος που βρήκε τρόπο να το κάνει μια συσκευή πραγματική και των $500.

Θα ήταν εύκολο για τον Tim Cook να συνεχίσει με την ίδια φιλοσοφία που είχε ως COO της Apple και ως CEO – Δηλαδή να τρέχει την Apple με βάση μόνο τους αριθμούς. Πάρα αυτά όμως και από νωρίς ο Cook έδειξε σημάδια και για κάτι διαφορετικό.

Η Apple ποτέ δεν ήταν μια απλή εταιρεία τεχνολογίας. Ο Steve Jobs το είχε κάνει ξεκάθαρο αυτό: H Apple ήταν μια εταιρεία στο σταυροδρόμι της τεχνολογίας και των φιλελεύθερων τεχνών. Αργά αλλά σταθερά ο Tim Cook πρόσθεσε ακόμη ένα επίπεδο στο οικοδόμημα της Apple. Αυτό της πολιτικής υπευθυνότητας.

Ο ίδιος ο Cook το 2014 το περιέγραψε καλύτερα όλο αυτό:

“H Apple είναι μια εταιρεία γεμάτη από ανατρεπτικές ιδέες και καινοτόμους ανθρώπους, οι οποίο εστιάζουν στο να πρεσβεύουν τα υψηλότερα ηθικά ιδανικά, νομικές και προσωπικές αξίες και στάνταρ σε ότι και να κάνουμε. Όπως είπα προηγουμένως πιστεύω πως η τεχνολογία μπορεί να εξυπηρετήσει τις υψηλότερες αξίες αλλά και προσδοκίες της ανθρωπότητας. Καθώς η Apple συνεχίζει να εξελίσσεται σίγουρα θα υπάρξει κριτική σε αυτή την διαδρομή μας. Δεν αποφεύγουμε καμία ερώτηση για τον απλό λόγο ότι πιστεύουμε στην αλήθεια και την διαύγεια της εταιρείας και των ανθρώπων που την απαρτίζουν” 

Η τεχνολογία πλέον είναι στις ζωές μας, στο σπίτι μας και ακόμη και στο σώμα μας. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να εμφανίζεται όλο και περισσότερο χωρίς όμως να υπάρχει από πολλούς δεύτερη σκέψη για το τι σημαίνει αυτό.

Πλέον εξαρτόμαστε από τις συσκευές μας και τις συνδέσεις τους με τρόπους που μόνο σε έργα επιστημονικής φαντασίας βλέπαμε μερικά χρόνια πίσω.

Την ίδια στιγμή πολλοί είναι εκείνοι που διερωτώνται και εύλογα για την ασφάλεια τους. Αν κάποιος μας βλέπει, μας ακούει, μας διαβάζει, μας κατασκοπεύει…. Όσο και να αγαπάμε την τεχνολογία πλέον έχουμε αντιληφθεί πως πολλές εταιρείες και υπηρεσίες αυτής δεν αγαπάνε εμάς καθόλου.

Η Apple αυτή την στιγμή βγάζει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της από τις πωλήσεις των iPhones, iPads, iPods και Macs. Ένα μικρό μέρος έρχεται από διαφημίσεις και δεν ενδιαφέρεται καθόλου στο να επενδύσει στην χρησιμοποίηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών αλλά και άλλων συνηθείων τους για το κέρδος. Αυτό μπορεί μια μέρα να αλλάξει αλλά αυτή την στιγμή η πολιτική της Apple σε αυτό τον τόσο σημαντικό και ευαίσθητο τομέα αποτελεί μια τεράστια εξαίρεση στον ανταγωνισμό.

Αυτό ήταν ένα πιστεύω του Steve Jobs και αυτό μετουσιώθηκε με την ηγεσία του Tim Cook: Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.

Ο Cook επίσης επενδύει εμπράκτως στην φιλανθρωπία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία λόγου, την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ίδιας ευκαιρίας για όλους. Αυτό το κάνει τόσο ο ίδιος σε προσωπικό επίπεδο όσο και δημόσια με την δύναμη που του παρέχει η Apple.

Αυτά τα 7 χρόνια ηγεσίας του Tim Cook δεν πήγαν σίγουρα όλα καλά. Ο Cook δημόσια ζήτησε συγνώμη για τους Χάρτες της Apple ενώ η εταιρεία δέχθηκε πολλά πυρά για το θέμα τον αποδόσεων των παλαιότερων συσκευών της σε σχέση με τις αναβαθμίσεις του λογισμικού. Επίσης έντονη κριτική δέχθηκαν οι υπηρεσίες της Apple καθώς και το λογισμικό της. Επίσης πολλά προϊόντα δεν κατάφεραν να δοθούν στην αγορά στην ώρα τους.

Την ίδια βέβαια στιγμή η Apple του Tim Cook έδωσε στους καταναλωτές τα καλύτερα προϊόντα μέχρι και σήμερα: Watch Series 3, iPad Pro, iPhone X, AirPods, Apple Music, και πολλά ακόμη ενώ κοιτάει το μέλλον φέρνοντας μεγάλες αλλαγές και εξελίξεις στον τομέα της επαυξημένης πραγματικότητας, ηθικής τεχνητής νοημοσύνης ακόμη και στην αυτόνομη αυτοκίνηση.

Τέλος με τον Tim Cook στο τιμόνι η Apple αντιστάθηκε σθεναρά και πολέμησε για την ιδιωτικότητα των καταναλωτών της σε παγκόσμια κλίμακα.

Αυτό το τελευταίο και αν αναλογιστούμε που οδεύει η τεχνολογία του αύριο είναι ίσως το πιο σημαντικό από όλα!!!