ET00025951

Σας συναρπάζουν οι ταινίες που έχουν σχέση με τον χωροχρόνο; Είστε λάτρεις των ταινιών τύπου Butterfly Effect και Looper; Τότε σίγουρα η σημερινή μας πρόταση αξίζει την προσοχή σας μια και πρόκειται για μια από τις καλύτερες ταινίες αυτής της κατηγορίας που είδαμε τελευταία, τονίζοντας βέβαια πως έχει αρκετές απαιτήσεις από τον θεατή και μια από αυτές είναι και η προσοχή σας.

Κατηγορία: Thriller , Mystery & Suspense
Σκηνοθέτης: Michael Spierig (as The Spierig Brothers) , Peter Spierig (as The Spierig Brothers)
Σεναριογράφος: Michael Spierig
Βασικό cast: Ethan Hawke, Sarah Snook, Noah Taylor

Σύνοψη

827804-f6bdb876-2cb9-11e4-b8c6-b83ae0004ecc

Η ταινία πραγματεύεται την ζωή ενός ταξιδιώτη πράκτορα στον χρόνο . Στην τελική του αποστολή, θα πρέπει να καταδιώξει έναν εγκληματία ο οποίος έχει καταφέρει να του ξεφύγει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν αλλά και στο παρόν.

Κριτική

Το Predestination είναι μια πολύ δύσκολη ταινία για να της κάνει κάποιος κριτική. Είναι τέτοια η φύση της και η σύνθεση της – γεμάτη μυστικά και ανατροπές – που όποιος γράφει για αυτή θα μπορούσε εύκολα να δώσει στον αναγνώστη κάποιο spoiler και να του χαλάσει μέρος από την μαγεία της ταινίας.

Predestination_704

Με βάση αυτό λοιπόν αν θέλετε να την δείτε καλύτερα να το κάνετε χωρίς να γνωρίζετε πολλά πράγματα για την πλοκή της ταινίας και απλά να ξέρετε πως είναι μια πολύ αξιόλογη ταινία με βάση τον χωροχρόνο, η οποία θα σας συναρπάσει και θα ακονίσει το μυαλό σας μέχρι το τέλος της αλλά και μετά από αυτό.

Για όσους θέλετε τώρα να συνεχίσετε να διαβάζετε την κριτική μας θα κρατήσουμε τα spoilers όσο το δυνατόν μακριά. Αρχικά λοιπόν, η ταινία έχει γραφτεί και σκηνοθετηθεί από τα αδέλφια Peter και Michael Spierig που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία για τις δουλειές τους όπως τα Undead και Daybreakers.

Η ταινία είναι εν μέρη βασισμένη σε μια σύντομη ιστορία του Robert A. Heinlein, All You Zombies. Ο Ethan Hawk αναλαμβάνει τον ρόλο του μυστικού πράκτορα, με την ικανότητα να ταξιδεύει στον χρόνο και να διορθώνει διάφορα εγκλήματα πριν αυτά γίνουν πραγματικότητα στο παρόν.

pd1

Η μεγαλύτερη αποστολή της καριέρας του είναι να σταματήσει έναν αδίστακτο βομβιστή με το όνομα “Fizzle Bomber,’ που έχει ως στόχο την καταστροφή της Νέας Υόρκης το 1970. Μέρος της ταινίας καταλαμβάνει το σκηνικό ενός μπαρ όπου ο Hawk θα έρθει σε επαφή με έναν πολύ περίεργο και αινιγματικό χαρακτήρα με το όνομα John Doe, ο οποίος έχει το περίεργο παρατσούκλι ‘Unmarried Mother.’

Η συνομιλία τους θα οδηγήσει τον θεατή στην εξιστόρηση της τραγικής και ανατρεπτικής ζωής του John. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είστε προσεκτικοί μιας και η ταινία αλλάζει σκηνικά και στοιχεία και μας μεταφέρει εκτός κάπως κλίματος από την βασική ιστορία. Ναι, θα υπάρξει σημείο που θα αναρωτηθείτε αν βλέπετε ακόμη την ίδια ταινία με τον βομβιστή να παραμονεύει για ένα μεγάλο έγκλημα.

Εν συνεχεία ο Hawk θα εξηγήσει και αυτός την δική του ιστορία και κάπου εκεί η δράση και εξέλιξη της ταινίας παίρνει πραγματικά φωτιά όπως και το ίδιο σας το μυαλό (θα καταλάβετε τι εννοούμε όταν φτάσετε σε αυτό το σημείο)

predestination3

Δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε πολλά αλλά θα σας τονίσουμε πως κανένας χαρακτήρας δεν είναι αυτός που φαίνεται αρχικά να είναι, ενώ η σύνδεση τους με τον βομβιστή αρχίζει να εμφανίζεται.

Ναι ίσως είναι μια ταινία που θα χρειαστεί να την δείτε και δεύτερη φορά για να καταλάβετε ακριβώς τι έγινε ειδικά μιας και το παρόν, παρελθόν και μέλλον συνδέονται συνεχώς από ένα σημείο και μετά, με πράξεις στην μια εποχή να αλλάζουν άρδην τις εξελίξεις και τις παραστάσεις στην άλλη.

Ο Hawk έχει μια πολύ καλή ερμηνεία και πιστική, το ίδιο και το μυστηριώδες αφεντικό του Noah Taylor. Η μεγάλη ερμηνεία, που αν και άκρως απαιτητική καταφέρνει να μαγέψει έρχεται, από την Sarah Snook. Πραγματικά μια από τις καλύτερες εμφανίσεις ηθοποιού για το 2014.

Οι σκηνές και ο σχεδιασμός αλλά και η φωτογραφία δένουν και αυτές άρτια μεταξύ τους σε αυτό το γαϊτανάκι εξελίξεων στον χωρόχρονο.

Συμπέρασμα

predestination_2_h_0614

Το Predestination αν και έχει κάποια προβλήματα στην ιστορία και την δομή του, για το μεγαλύτερο μέρος του είναι ένα πολύ καλογραμμένο θρίλερ που όπως είπαμε στην αρχή ζητάει από τον θεατή την προσοχή του και την χρήση του μυαλού του. Ναι είναι από αυτές τις ταινίες που μετά το τέλος της θα θέλετε να συζητήσετε με κάποιον άλλον που την είδε ολόκληρη την ιστορία για να δείτε αν καταλήξατε στο ίδιο συμπέρασμα.

Σχολιασμός στο φόρουμ