Η Apple ανακοίνωσε πρόσφατα ένα πλάνο επένδυσης $2.5 δις για να βοηθήσει στην κρίση στέγασης στην Καλιφόρνια. Μετά από αυτή την ανακοίνωση ο δημοκρατικός γερουσιαστής Bernie Sanders άσκησε δριμύ κριτική στην Apple αναφέροντας πως η εταιρεία είναι ένας από τους λόγους δημιουργίας αυτής της κρίσης γιατί δεν πληρώνει το σωστό μερίδιο των φόρων που της αναλογεί έχοντας το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της δεσμευμένο σε τράπεζες του εξωτερικού.

Πιο συγκεκριμένα η επένδυση της Apple περιλαμβάνει δέσμευση ύψους $1 δις για ένα προσιτό επενδυτικό κεφάλαιο κατοικιών, $1 δις για το πρώτο στεγαστικό δάνειο και 300 εκατ. δολάρια για περιοχές που είναι ιδιοκτησία της Apple, τα οποία θα διατεθούν για προσιτή οικονομικά στέγαση.

Άλλα 200 εκατ. δολάρια θα δοθούν για την υποστήριξη νέων κατοικιών για ανθρώπους με χαμηλότερο εισόδημα στην Bay Area, συμπεριλαμβανομένου ενός κεφαλαίου κατοικιών 150 εκατ. δολαρίων, με εταίρους όπως το Housing Trust Silicon Valley. Αυτό θα αποτελείται από μακροπρόθεσμα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια και επιχορηγήσεις. Άλλα 50 εκατ. δολάρια θα πάνε σε ευάλωτους πληθυσμούς, ειδικά για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης στην περιοχή της Silicon Valley.

Η Apple αναφέρει επίσης ότι θα εξετάσει παρόμοιες προσπάθειες τόσο στη Βόρεια όσο και στη Νότια Καλιφόρνια, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη της έλλειψης στέγης.

Ο γερουσιαστής όμως δεν μάσησε τα λόγια του αναφέροντας πως αυτή η επένδυση της Apple είναι ένα δείγμα υποκρισίας και τίποτα παραπάνω κατηγορώντας την εταιρεία πως ρίχνει ψίχουλα σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που η ίδια βοήθησε να δημιουργηθεί.

Ο Sanders επίσης ανέφερε πως η Apple είναι η νεότερη εταιρεία που προσπαθεί υποκριτικά να παρουσιάσει ένα φιλανθρωπικό έργο για αυτή την κρίση μιας και η Facebook και η Google που και αυτές ανακοίνωσαν παρόμοια προγράμματα μικρότερης αξίας είναι και αυτές το ίδιο υπεύθυνες για αυτή την κρίση.