Έχουμε ακούσει αρκετά μέχρι σήμερα για το τι να περιμένουμε από το φετινό iPhone ή αλλιώς το iPhone 12. Έτσι αναμένουμε μια σχεδιαστική υπογραφή νέα που θα έχει δανιστεί στοιχεία από το iPhone 4 και τα τωρινά iPad Pro μοντέλα, time-of-flight αισθητήρες στο πίσω μέρος για ακόμη καλύτερες δυνατότητες επαυξημένης πραγματικότητας και Portrait Mode, υποστήριξη γρηγορότερων 5G δικτύων, 6 GB RAM και τέλος ένα A14 επεξεργαστή με μια νέα αρχιτεκτονική στα 5nm.

Τι σημαίνει όμως η 5nm αρχιτεκτονική για τις επιδόσεις της συσκευής; Μια νέα ανάλυση κάνει λόγο πως το iPhone 12 μπορεί να γίνει τόσο ισχυρό όσο το 15 ιντσών MacBook Pro.

Ο Jason Cross επιστρέφει λοιπόν με μια νέα ανάλυση για τον επερχόμενο A14 επεξεργαστή της Apple.

Τονίζει αρχικά πως η μεταφορά από την αρχιτεκτονική των 7nm στα 5nm μπορεί να μην ακούγεται ως κάτι σημαντικό αλλά στην πραγματικότητα είναι απίστευτη καινοτομία και πρόοδος.

“Αυτή θα είναι μια τεράστια αναβάθμιση. Η 5nm αρχιτεκτονική δεν είναι κάτι μικρό. Αν μάλιστα ακούσουμε τα όσα αναφέρει η TSMC τότε μιλάμε πως σε αυτόν τον επεξεργαστή μπορεί να υπάρχουν 15 δις πηνία. Αυτός ο αριθμός είναι τεράστιος και μεγαλύτερος από ότι όλοι οι τελευταίας γενιάς desktop επεξεργαστές και server μαζί με τις κάρτες γραφικών τους. Είναι τεράστιο νούμερο πραγματικά. Είναι τόσο μεγάλο που δεν θα μου κάνει έκπληξη αν η Apple συρρικνώσει το chip αυτό σε μόλις 85mm περιοχής τετραγώνου.”

Το παραπάνω σημαίνει πως η Apple θα μπορεί να δώσει τρομερές αποδόσεις ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τους πολλαπλούς πυρήνες της συσκευής.

“Έχουμε μέχρι σήμερα μια τιμή βάσης στα 4,500 αλλά νομίζω πως οι αλλαγές που θα φέρει η Apple θα δώσουν ένα μεγαλύτερο σκορ. Δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν στο Geekbench 5 στους πολλαπλούς πυρήνες έχουμε ένα σκορ κοντά στο 5,000. Προς σύγκριση οι γρηγορότερες Android συσκευές έχουν ένα σκορ κοντά στα 3,000. Ο αριθμός 5,000 θα σημαίνει πως έχουμε σχεδόν αποδόσεις παρόμοιες με αυτές ενός 15 ιντσών MacBook Pro.”

Περισσότεροι πυκνωτές στον επεξεργαστή και μια φημολογούμενη 6GB RAM μπορεί να δώσει βελτίωση στις αποδόσεις ενός παιχνιδιού κατά 50% και περισσότερο από ότι έχουμε σήμερα στα τωρινά iPhones.

Φυσικά σε όλα αυτά θα παίξει σημαντικό ρόλο και η Neural μηχανή της Apple που αναμένεται και αυτή να δεχτεί αλλαγές και έτσι να μιλάμε πραγματικά για πρωτοφανείς αποδόσεις από αυτό τον νέο επεξεργαστή της Apple.