Τα τελευταία χρόνια τα νέα Macs της Apple δέχονται έντονη κριτική για την υψηλή τιμολόγηση τους, για χαρακτηριστικά όπως η Touch Bar, ενώ παράλληλα φέρνουν σταδιακές αναβαθμίσεις στις αποδόσεις τους μιας και εξαρτώνται σε αυτό τον τομέα καθαρά από τους επεξεργαστές της Intel.

Την ίδια στιγμή έχουμε την Microsoft να ακολουθεί αυτό το παράδειγμα, αλλά οι υψηλές της τιμές να θεωρούνται φυσιολογικές, τα εντυπωσιακά άλλά μη χρηστικά χαρακτηριστικά να είναι σημάδι καινοτομίας και οι μεγάλες αναβαθμίσεις στις αποδόσεις να μην είναι τόσο απαραίτητες.

Αυτή την εβδομάδα η Microsoft αναβάθμισε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Surface Studio 2, το all-in-one PC που μετατρέπεται σε ένα τεράστιο tablet. Έχουν περάσει 2 χρόνια από την πρώτη έκδοση του.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Apple η Microsoft τόνισε πως το νέο μηχάνημα είναι “το γρηγορότερο Surface που έχει κυκλοφορήσει” λες και υπάρχει κάποιος ανταγωνισμός με κάποιους άλλους που φτιάχνουν παρόμοια μοντέλα ή λες και τα media ήθελαν μια επιβεβαίωση πως οι νέοι υπολογιστές δεν γίνονται ξαφνικά πιο αργοί μετά από 40 χρόνια εξέλιξης…..

Η Microsoft δεν μπορούσε όμως να πει πως είναι το γρηγορότερο Windows PC. Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τον Intel 7ης γενιάς Core i7 επεξεργαστή, όπως και στην αντίστοιχη περίπτωση του γρηγορότερου iMac που παρουσίασε η Apple στα μέσα του 2017.  Αυτό που δημιουργεί εντύπωση είναι πως αρκετοί reviewers αντί να σταθούν στο γεγονός ότι η Microsoft δεν χρησιμοποιεί τον τελευταίας γενιάς επεξεργαστή της Intel στάθηκαν στην οθόνη του μηχανήματος.

“Ο λόγος που κάποιος θα σκεφτεί να αγοράσει το Microsoft Surface Studio 2 δεν είναι οι αποδόσεις αλλά η φανταστική του οθόνη”

Εεεεεε ναι μόνο που το παραπάνω θυμίζει σαν μια επίσκεψη πίσω στο καλοκαίρι του 2017 όταν η Apple παρουσίασε τον 5K iMac με τα 500 nits φωτεινότητας και μια ανάλυση στα 5128 x 2880 — μεγαλύτερη από το Surface Studio 2. Επιπλέον η οθόνη του iMac είναι πιο καλή για δημιουργία περιεχομένου εξαιτίας του 16:9 aspect ratio.

Το Surface Studio 2 προσφέρει μια πρωτότυπη “εύκολη χρήση” που μετατρέπει την οθόνη σε ένα πάνελ όπου μπορείτε να γράψετε χρησιμοποιώντας ένα ειδικό stylus παρουσιάζοντας έτσι ουσιαστικά ένα μεγάλο iPad Pro αλλά χωρίς την χρηστικότητα του. Η Microsoft παρουσιάζοντας το πρώτο Studio 1 το 2016 είχε διαβάσει ήδη τις απόψεις των χρηστών για τον 5K iMac και γνώριζε πως οι χρήστες βρήκαν το iPad Pro με την χρήση του Apple Pencil ως μια πολύ καλή ιδέα για την δημιουργία περιεχομένου.

2 χρόνια μετά γνωρίζουμε σίγουρα πως ο 5Κ iMac ήταν μια μεγάλη επιτυχία για την Apple κάτι που εξάλλου έκανε την εταιρεία να φέρει και το νεότερο iMac Pro. Επίσης το iPad Pro αποδείχθηκε το πιο δημοφιλές premium tablet της αγοράς.

Την ίδια στιγμή το Surface Studio αποτέλεσε περισσότερη την απόδειξη και την υλοποίηση μιας ιδέας χωρίς όμως να φέρει μια συμβολή στις υπόλοιπες Surface συσκευές.

Οι πωλήσεις των Surface δεν έχουν δείξει σημάδια τρομερής ανόδου και παραμένουν στα ίδια επίπεδα εδώ και χρόνια.

Η Microsoft έχει τιμολογήσει το Surface Studio 2 στο υψηλότερο σκαλί μιας ξεκινάει από τα $3,500, $200 περισσότερα δηλαδή από τον 27 ιντσών iMac αναβαθμισμένο με έναν Core i7, 16GB DDR4 RAM και 1TB SDD.

Η Apple έχει κατηγορήθει και ειδικά από τους PC fans για τις υψηλές τιμολογήσεις της στον χώρο αυτό. Πάρα αυτά σε αυτή την περίπτωση το iMac δεν είναι μόνο οικονομικότερο όταν έρθει με το ίδιο hardware με το Studio 2 αλλά παράλληλα ολόκληρη η σειρά προσφέρει ακόμη πιο οικονομικές λύσεις που η Microsoft δεν έχει σε καμία περίπτωση.

Αυτό σημαίνει πως η Microsoft δεν αναμένει να πουλήσει πολλές Studio 2 συσκευές εκτός από ένα μικρό γκρουπ καταναλωτών που θα πληρώσουν εύκολα ότι ζητήσει.

Όταν λοιπόν η Microsoft τονίζει πως με τα Surface φέρνει στην αγορά “αυτό που θέλουν οι χρήστες” είναι απίστευτα άτοπο το λιγότερο.

Το να πει κάποιος πως η Surface σειρά έχει μεγάλη δημοφιλία είναι σαν να λες πως το Google Pixel 2 είναι δημοφιλής συσκευή. Αυτό είναι ένα ψέμα. Μπορεί κάποιοι να είναι μεγάλοι fan αυτών των συσκευών αλλά δεν υπάρχουν αρκετές πωλήσεις σε καμία από τις δύο περιπτώσεις για να αποδειχθεί πως οι καταναλωτές τις προτιμούν.

Και επειδή οι αριθμοί πάντα έχουν αξία δείτε το παρακάτω γράφημα για να έχετε μια καλύτερη εικόνα.

Είναι η αλήθεια ότι η Microsoft άφησε στα κρύα του λουτρού τα Windows Phone και την Nokia εγκαταλείποντας έτσι άδοξα την αγορά των κινητών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι στην Microsoft ενδιαφέρονται περισσότερο για τα Surface PC τους από ότι για παράδειγμα η Apple για τα Macs της.

Τα Mac είναι και παραμένουν σημαντικά για την Apple και το οικοσύστημα της που έχει μια μοναδική αρχιτεκτονική.

Η Microsoft έφερε τα Windows 10 πίσω το 2015 και έκτοτε έχει δώσει μόνο 5 μικρές αναβαθμίσεις του λογισμικού στους PC χρήστες. Την ίδια χρονική στιγμή η Apple είχε φέρει το macOS El Capitan ενώ ακολούθησαν 6 αναβαθμίσεις αυτού, μετέπειτα το maCOS Sierra με 6 επίσης αναβαθμίσεις, το macOS High Sierra με 6 αναβαθμίσεις και τέλος πιο πρόσφατα το macOS Mojave.

Με παραπάνω παράδειγμα εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος το πόσο σημασία δίνει η Apple στα Mac και πόση διαφορά έχει αυτή την στιγμή από την Microsoft στο θέμα αυτό.

Επίσης την ίδια στιγμή που οι πωλήσεις των Mac αυξάνονται σταθερά σχεδόν κάθε τρίμηνο η αγορά του PC συρρικνώνεται παγκοσμίως. Μεγάλο πλήγμα στην αγορά PC έφερε επίσης και το iPad.

Αν και για να είμαστε αντικειμενικοί η Apple δεν έφερε μέχρι και σήμερα μια δραστική αλλαγή στα Mac την ίδια στιγμή όμως δεν πουλάει συντηρητικά “λουστραρισμένες” εκδόσεις της τεχνολογίας του χθες που κάνει η Microsoft. Μάλιστα συσκευές όπως τα HomePod, Apple TV, Apple Watch, AirPods και Beats έχουν φέρει στην Apple κέρδη τρεις φορές περισσότερα από ότι η Surface σειρά.

Μπορεί λοιπόν πολλοί να εκθειάζουν την Surface σειρά της Microsoft και για να μιλάνε για καινοτομία ασκώντας παράλληλα μια δριμύ κριτική στην Apple και στα Mac αλλά στην πραγματικότητα και μόνο αν αναλογιστεί κάποιους καθαρά τους αριθμούς, τα χαρακτηριστικά και τις πραγματικές τεχνολογικές καινοτομίες είναι η Microsoft που ακολουθεί το παράδειγμα της Apple αλλά μέχρι και σήμερα με μια σημαντική καθυστέρηση.