Το Magic Leap One επαυξημένης πραγματικότητας headset είναι επιτέλους διαθέσιμο, μόνο βέβαια για developers και μόνο σε συγκεκριμένες πόλεις της Αμερικής με μια τιμή στα $2,295.

Η Magic Leap έχει επιτρέψει αρκετούς αρθρογράφους τεχνολογίας να κάνουν κάποια πρώτα πρώιμα reviews και δυστυχώς αυτό που αναφέρουν δεν φέρει ιδιαίτερη αισιοδοξία στον χώρο αυτό.

Η Adi Robertson του The Verge έγραψε ένα εκτενές review για αυτό το headset ονομάζοντας το μια “προβληματική έκλαμψη” μιας τεχνολογίας πολλά υποσχόμενης.

“Με βάση το απόγευμα που πέρασα με το Magic Leap μπορώ να πω πως είναι ένα πρακτικό, με πολύ σκέψη σχεδιασμένο headset με κάποια πραγματικά πλεονεκτήματα απέναντι στον ανταγωνισμό όπως αυτόν του αντίστοιχου Hololens της Microsoft. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν είναι μια ικανοποιητική συσκευή ή ένα δραματικό βήμα μπροστά στον χώρο της επαυξημένης πραγματικότητα. Πιστεύω λοιπόν πως το Magic Leap μου έδωσε μόνο μια γεύση από το μέλλον σε αυτή την κατηγορία αλλά ίσως χρειαστεί πάρα πολύς χρόνος ακόμη για να φτάσουμε σε αυτό το μέλλον. Αντικειμένικα επίσης δεν πιστεύω πως η εταιρεία αυτή θα είναι η πρώτη που θα φτάσει εκεί.”

Ο Rachel Metz του MIT Technology Review έγραψε αντίστοιχα:

“O ενθουσιασμός των ανθρώπων που συνάντησα στην Magic Leap είναι λογικός. Κάποιοι από αυτούς έχουν δουλέψει χρόνια πάνω σε αυτό. Αν και οι εμπειρίες που είχα με την χρήση της συσκευής στο demo δωμάτιο ήταν ευχάριστες και εντυπωσιακές καμία δεν με άφησε με το στόμα ανοιχτό. Αν και το Magic Leap κατάφερε πράγματα που πολλοί πιστεύανε πως δεν θα τα κατάφερνε έχει ακόμη πολλά εμπόδια και σημαντικά μπροστά του. Θα πρέπει να πείσει τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν περιεχόμενο που θα κεντρίσει τους χρήστες σε έναν χώρο μάλιστα που οι περισσότεροι καταναλωτές δεν γνωρίζουν ακόμη πως υπάρχει. Επίσης θα πρέπει να παρουσιάσει στο τι είναι πραγματικά κάλο κάτι που αντικειμενικά δεν νομίζω πως το γνωρίζουν ακόμη ούτε οι ίδιοι του οι δημιουργοί.”

Οι περισσότεροι λοιπόν αναφέρουν μια εντυπωσιακή τεχνολογία όχι όμως τόσο άρτια δομημένη ακόμη και με το σωστό περιεχόμενο που θα δημιουργήσει το μπαμ στην αγορά. Επίσης για όλους ήταν μη ξεκάθαρο γιατί κάποιος να θέλει να χρησιμοποιήσει μια τέτοια συσκευή.

Η αλήθεια είναι πως η επαυξημένη πραγματικότητα έχει λογική στον πραγματικό κόσμο και το Magic Leap είναι μια συσκευή που κανένας δεν θα ήθελε να την φοράει και να κυκλοφορεί με αυτή έξω.

Φτάνουμε έτσι στην Apple και το δικό της φημολογούμενο ενδιαφέρον για ένα σετ γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας.

Φήμες που ξεκίνησαν πίσω το 2016 ήθελαν την Apple να παρουσιάζει μια νέα τέτοια συσκευή ακόμη και φέτος. Με βάση όλα τα παραπάνω εύλογα καταλαβαίνει κανείς γιατί κάτι τέτοιο είναι εντελώς απίθανο να συμβεί. Η Magic Leap δουλεύει πάνω σε αυτή την ιδέα για 8 ολόκληρα χρόνια και το αποτέλεσμα που παρουσιάσαν είναι κάτι που απέχει χρόνια μακριά από το τι θα παρουσίαζε η Apple στο κοινό της.

Βέβαια η Apple είναι αυθεντία στο να παίρνει τέτοιες ιδέες και συσκευές και να τις μεταμορφώνει σε προϊόντα που λατρεύουν οι καταναλωτές. Αυτό έκανε η Apple για πρώτη φορά με τους προσωπικούς υπολογιστές και το συνέχισε με τα smartphones και τα tablets. Αλλό όσο και αν η Apple μπορεί να μετατρέπει συσκευές σε μαγικά προϊόντα δεν μπορεί ακριβώς να κουνήσει ένα μαγικό ραβδί και να μετατρέψει ένα headset όπως αυτό της Magic Leap σε κάτι που ο καθένας από μας θα θέλει να αγοράσει. Τουλάχιστον δεν μπορεί να το κάνει αυτό τόσο σύντομα.

Αν η Apple λανσάρει κάποια στιγμή ένα σετ Apple γυαλιών αυτά θα μοιάζουν περισσότερο με κανονικά γυαλιά αντί για ένα headset με τόσο όγκο. Το Google Glasss ως project είχε καταφέρει να φτάσει κοντά σε αυτό σε ότι αφορά την εμφάνιση αλλά το έχασε στις αποδόσεις. Τα Google Glasses είχαν πολύ περιορισμένο εύρος στο τι μπορούσε κάποιος να κάνει με αυτά, είχαν γελοία αυτονομία και ακόμη και η ίδια η Google δεν μπορούσε να αποφασίσει για ποιον ήταν αυτό το προϊόν.

Η Apple λοιπόν δεν πρόκειται ποτέ να λανσάρει κάτι που μοιάζει έστω και λίγο στο Magic Leap One ενώ παράλληλα η τεχνολογία δεν έχει φτάσει ακόμη σε αυτό το επίπεδο για να συγχωνευτούν τόσο εξαρτήματα σε μια συσκευή με λεπτή υπογραφή. Αυτό θέλει χρόνο και για την ακρίβεια χρόνια.