Μια τουρκική εφημερίδα υποστήριξε σήμερα πως ο αγνοούμενος Σαουδάραβας δημοσιογράφος της Washington Post Jamal Khashoggi δολοφονήθηκε ενώ ήταν στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και πως αυτή η δολοφονία καταγράφηκε από το Apple Watch που φορούσε.

Αυτό που μάλλον δεν έχει γίνει σε όλη αυτή την δραματική ιστορία είναι το στοιχείο που θέλει το Apple Watch να έχει κάνει μια τέτοια μακάβρια καταγραφή.

Αρχικά υπήρχαν ενδείξεις πως η Τουρκική κυβέρνηση είχε στην κατοχή της καταγραφές ήχου και βίντεο από την ανάκριση, τον βασανισμό και την δολοφονία μέσα στην πρεσβεία πριν τελικά το πτώμα διαμελιστεί και απομακρυνθεί από την περιοχή.

Λίγες μέρες μετά οι φήμες θέλανε να υπάρχει μόνο ηχητική καταγραφή των γεγονότων. Το CNN αναφέρει πως η Sabah υποστηρίζει πως η ηχητική αυτή καταγραφή προήλθε από το Apple Watch του δημοσιογράφου….

“Ο Khashoggi ξεκίνησε την καταγραφή στο Apple Watch του πριν μπει σε πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου. Οι στιγμές της ανάκρισης του, βασανισμού του και τελικά δολοφονίας του καταγράφηκαν με αυτό τον τρόπο και στάλθηκαν όσο στο κινητό του όσο και στο iCloud. Οι αρχές βρήκαν αυτή την καταγραφή στο κινητό του άτυχου δημοσιογράφου που το είχε στην κατοχή της η μνηστή του.”

Το γεγονός ότι η καταγραφή μεταφέρθηκε από το Apple Watch του άτυχου δημοσιογράφου στο iPhone του που βρισκόταν κάποια σημαντική απόσταση μακριά από τον ίδιο κάνει την παραπάνω ιστορία να μην ευσταθεί πολύ. Είναι μεγάλη η απόσταση για μια μεταφορά δεδομένων μέσω Bluetooth και ειδικά μιας και η αναφορά κάνει λόγο και για ανέβασμα στο iCloud αυτό θα σημαίνει την ύπαρξη LTE δικτύου.

Ναι υπάρχουν εφαρμογές που κάνουν καταγραφή από το Apple Watch και εν συνεχεία την στέλνουν αυτή στο iCloud ενώ παράλληλα υπάρχει και στο iPhone. Αυτές όμως όλες χρειάζονται είτε μια LTE είτε μια WiFi σύνδεση.

Η Τουρκία αυτή την στιγμή δεν έχει κάποιο πάροχο που να υποστηρίζει την LTE έκδοση του Apple Watch και έτσι η μόνη εξήγηση θα ήταν ο Khashoggi να συνδέθηκε στο WiFi της πρεσβείας……

Η αναφορά όμως γίνεται όλο και πιο περίεργη μιας και η εφημερίδα αναφέρει:

“Όταν οι δολοφόνοι είδαν το Apple Watch προσπάθησαν να το ξεκλειδώσουν χρησιμοποιώντας μια σειρά από κωδικούς και τελικά χρησιμοποιήσαν το δαχτυλικό του αποτύπωμα για να το καταφέρουν. Έτσι κατάφεραν να διαγράψουν κάποια από τα αρχεία.”

Φυσικά δεν υπάρχει τρόπος απευθείας να ξεκλειδώσει κάποιος ένα Apple Watch με την χρήση δαχτυλικού αποτυπώματος. Η πιο κοντινή ενέργεια για να το ξεκλειδώσεις είναι με την χρήση ενός iPhone και του Touch ID, ενός iPhone που πρέπει να έχει ζευγοποιήθει με το Apple Watch. Αυτό όμως δεν θα ήταν εφικτό μιας και το iPhone σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει το δημοσίευμα το είχε η μνηστή του άτυχου δημοσιογράφου.

Αυτή η ιστορία λοιπόν δεν έχει καμία απολύτως βάση.

Το CNN λοιπόν πιστεύει πως οι Τούρκοι είχαν κρυφά ηχεία μέσα στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας και αναμεταδότες. Η Τουρκική κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται κανέναν διπλωμάτη από άλλη χώρα και έτσι όλες οι πρεσβείες παρακολουθούνται. Φυσικά βέβαια κάτι τέτοιο δεν θα το παραδεχτούν ποτέ επίσημα. Εξού λοιπόν και έπλασαν την ιστορία με το Apple Watch που όμως δεν είναι καθόλου πειστική.