Jupiter Ascending – Η ιστορία της σταχτοπούτας του διαστήματος [AWH Movie Review]

0
597

1423246089393

Σκηνοθεσία: Andy Wachowski και Lana Wachowski

Βασικό καστ: Channing Tatum,  Eddie Redmayne, Mila Kunis

Κατηγορία: Δράση,  Επιστημονική φαντασία

Διάρκεια: 127 min

Σύνοψη 

Jupiter-Ascending-Preview

Η Jupiter Jones γεννήθηκε στην μέση του πουθενά την στιγμή που τα αστέρια στον ουρανό έδειχναν πως αυτό το γεγονός μόνο τυχαίο δεν ήταν. Η Jupiter μεγαλώνει και καθημερινά αντιμετωπίζει την σκληρή πραγματικότητα καθαρίζοντας σπίτια και τουαλέτες. Όλα όμως θα αλλάξουν σε μια στιγμή όταν ο Caine ένας γενετικά μεταλλαγμένος πρώην στρατιωτικός φτάνει στην γη με σκοπό να την βρει. Η ζωή της Jupiter ποτέ πλέον δεν θα είναι η ίδια καθώς σιγά σιγά καταλαβαίνει πως η κληρονομία της είναι πολύ σπουδαία αλλά και πολύ σημαντική για την ζωή του πλανήτη μας και όχι μόνο

Κριτική 

Jupiter-Ascending-Image-Gallery-and-TV-Trailers

Το Jupiter Ascending παίρνει το κλασικό παραμύθι της σταχτοπούτας και το μεταμορφώνει σε μια περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας για μια νεαρή κοπέλα την Jupiter Jones (Mila Kunis), η οποία θέλει και εύχεται μια καλύτερη ζωή από αυτή που έχει τώρα. Τον πατέρα της τον έχασε πριν γεννηθεί και πλέον η καθημερινή της ασχολία είναι ο καθαρισμός σπιτιών και ξενοδοχείων στο Σικάγο ενώ τα βράδια πρέπει να μοιράζετε ένα μικρό σπίτι με τους Ρώσους μετανάστες συγγενείς της.

Σύντομα και από το πουθενά περίεργοι εξωγήινοι θα προσπαθήσουν να την σκοτώσουν. Θα σωθεί από έναν μεταλλαγμένο πρώην στρατιωτικό Caine Wise (Channing Tatum), και σιγά σιγά θα μάθει μια νέα αλήθεια που θα τις αλλάξει την ζωή. Η Jupiter έχει καταγωγή από βασιλική οικογένεια μια οικογένεια που προσπαθεί να την σκοτώσει όμως έτσι ώστε ποτέ να μην διεκδικήσει την κληρονομία της που είναι η γη.

Με τον Caine ως προστάτη της η Jupiter θα αντιμετωπίσει τους 3 συγγενής της όπου ο καθένας έχει ένα ξεχωριστό δικό του πλάνο και ατζέντα για την ίδια αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Χωρίς να δώσουμε περισσότερα spoiler αυτή είναι σε γενικές γραμμές των ανθρώπων πίσω από την τριλογία του Matrix, των αδελφών Wachowskis. Η ταινία είναι μια μίξη από ενδιαφέρον και εντυπωσιακό περιεχόμενο που συνάμα όμως κάποιες φορές προκαλεί το λιγότερο γέλιο.

-5f0e84f5ff5ffd12

Τα δύο αδέλφια για ακόμη μια φορά δημιουργούν έναν φανταστικό κόσμο και κερδίζουν το θεατή με τον σχεδιασμό και τα ειδικά του εφέ. Οι σκηνές δράσεις είναι καλογραμμένες και εντυπωσιακές με μοναδικό τους μειονέκτημα πως κάποιες φορές είναι λίγο περισσότερο μεγάλες σε διάρκεια από ότι θα θέλαμε. Πάρα αυτά και μόνο για αυτό τον λόγο είναι μια ταινία που θα ευχαριστηθείτε στο σινεμά.

Αν λοιπόν στον παραπάνω τομέα το Jupiter Ascending παίρνει σχεδόν άριστα στα υπόλοιπα δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά. Οι δραματικές σκηνές δεν συγκινούν και μερικές φορές θα προκαλέσουν ακόμη και γέλιο. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την 3D σκηνοθεσία που δεν είναι βασισμένη στην πράσινη οθόνη αφήνει μια αίσθηση προχειρότητας.

Τον ίδιο προβληματισμό συναντούμε και στο σενάριο μιας και τα αδέλφια Wachowski βρίσκονται πίσω από αυτό. Έτσι λοιπόν από την μια έχουμε μια πολύ έξυπνη ιστορία και ένα παραμύθι που έχει όλα τα κλασικά στοιχεία και χαρακτήρες εκμοντερνισμένους και στα πλαίσια της επιστημονικής φαντασίας. Από την άλλη όμως οι διάλογοι των χαρακτήρων είναι κακογραμμένοι και δημιουργούν γέλιο τις περισσότερες φορές ακόμη και όταν δεν έχουν αυτό τον σκοπό.

Έτσι λοιπόν στην μεγαλύτερη διάρκεια σπάνια θα πάρετε κάποιον χαρακτήρα στα σοβαρά σε οποιαδήποτε στιγμή και αν βρεθεί. Μπορεί οι ηθοποιοί να προσπαθούν να βγάλουν ένα επίπεδο σοβαρότητας και έντασης αλλά οι διάλογοι δεν τους υποστηρίζουν σε καμιά περίπτωση.

Η Mila Kunis και ο Channing Tatum δένουν καλά επί της οθόνης ειδικά μιας και εμφανισιακά κερδίζουν τις εντυπώσεις. Το κακό είναι πως η Kunis δεν πείθει τον θεατή πως όντος έχει καταλάβει τον μύθο γύρω από τον οποίο εξελίσσετε η ιστορία. Κάτι το οποίο το καταφέρνει άριστα ο Tatum που ο πολυπρόσωπος χαρακτήρας που προσπαθεί να παρουσιάσει πείθει και με το παραπάνω.

Eddie-Redmayne-Douglas-Booth-and-Tuppence-Middleton-in-Jupiter-Ascending-

Ο Eddie Redmayne που τον λατρέψαμε στο The Theory of Everything προσπαθεί πολύ σκληρά χωρίς όμως ο ρόλος του και οι διάλογοι του να τον στηρίζουν. Έτσι λοιπόν η ερμηνεία του και ειδικά αν την συγκρίνουμε με αυτή του Hawkings είναι η μέρα με την νύχτα. Οι άλλοι δύο κακοί χαρακτήρες Tuppence Middleton (Imitation Game) και Douglas Booth (Noah) τα καταφέρνουν καλύτερα σε σύγκριση με τον Redmayne που η φωνή του αλλά Batman προκαλεί γέλιο όσο σοβαρά και αν μιλάει.

Οι  Sean Be(ee)an (Game of Thrones), Nikki Amuka-Bird (Luther), Maria Doyle Kennedy (Orphan Black), James D’Arcy (Agent Carter), Kick Gurry (Edge of Tomorrow) και Gugu Mbatha-Raw (Belle) – δεν τα πάνε άσχημα στους ρόλους υποστήριξης που έχουν μέσα στην ταινία.

Συμπέρασμα

Το Jupiter Ascending είναι ακόμη ένα παράδειγμα του καλού, του κακού και του άσχημου μιας ταινίας των αδελφών Wachowskis. Το ταλέντο και το όραμα είναι εκεί αλλά η έλλειψη μιας ξεκάθαρης ιδέας και στόχευσης της ταινίας καθώς και οι στιλιστικές υπερβολές κάνουν μια ταινία που δείχνει το μπερδεμένο μυαλό τους στην σύλληψη πολλών διαφορετικών διαστάσεων σε μια ταινία. Με απλά λόγια οι ταινίες τους πλέον πρέπει να είναι καλύτερες από το Matrix ειδικά με την τεράστια υποστήριξη που έχουν από τα στούντιο. Ταλέντα είναι και αυτό φαίνεται και στην εν λόγω ταινία. Αυτό όμως που επίσης όμως φαίνεται είναι πως όταν προσπαθούν να τα κάνουν όλα – σενάριο, σκηνοθεσία κλπ – κάπου το χάνουν και οι ιδέες τους μεταφέρονται ως μια μπερδεμένη εικόνα, που στην περίπτωση του Jupiter Ascending δημιουργεί γέλιο.

http://youtu.be/ZoCyL_Pqzu8

Σχολιασμός στο φόρουμ