iPhone XR vs iPhone 11 συγκριτικό: Ποιο να αγοράσετε;

0
1459

Η Apple επίσημα αυτή την εβδομάδα παρουσίασε το iPhone 11 τον διάδοχο του iPhone XR. Με το iPhone XR όμως να παραμένει και επίσημα στην αγορά από την Apple σε πιο οικονομική τιμή θα είναι αρκετοί εκείνοι οι χρήστες που θα προβληματιστούν ως το ποια συσκευή από αυτές τις δύο να επιλέξουν.

iPhone XR

Το iPhone XR παρουσιάστηκε πέρυσι μαζί με τα iPhone XS και iPhone XS Max. Ουσιαστικά αποτέλεσε την πρόταση της Apple για έναν iPhone X σχεδιασμό σε πιο προσιτή τιμή.

Το iPhone XR έρχεται με μια LCD “Liquid Retina” οθόνη ανάλυσης 1792×828 με 326 pixels-per-inch. Ένα σημείο αναφοράς εδώ είναι το γεγονός ότι επειδή έχει χρησιμοποιηθεί μια LCD οθόνη τα πλαίσια του iPhone XR είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα που συναντάμε στα iPhone XS και iPhone 11 Pro.

To iPhone XR έρχεται μια κάμερα 12Mp στο πίσω μέρος σε σύγκριση με τους 2 φακούς κάμερας που έχουν ενσωματωθεί στο iPhone 11. Πάρα αυτά το XR έχει χαρακτηριστικά όπως το Portrait Mode και Smart HDR χάρη σε αλγορίθμους στο λογισμικό του. Βέβαια η περσινή συσκευή αυτή δεν έρχεται με χαρακτηριστικά όπως οπτικό ζουμ και Night Mood που έχει το iPhone 11.

Στην εμπρόσθια κάμερα του iPhone XR συναντούμε έναν φακό 7MP με υποστήριξη 1080p λήψη στα 30 ή 60 frames-per-second.

Το iPhone XR δεν έχει υποστήριξη της 3D Touch τεχνολογίας αλλά πλέον αυτή έχει αφαιρεθεί εξίσου τόσο από το iPhone 11 όσο και από τα iPhone 11 Pro. Στην καρδιά του iPhone XR βρίσκεται ο A12 Bionic επεξεργαστής με το 2ης γενιάς Neural Engine.

Στον τομέα της αυτονομίας της μπαταρίας το iPhone XR δίνει 25 ώρες ομιλίας, 15 ώρες πλοήγησης στο Internet, 16 ώρες αναπαραγωγής βίντεο και 65 ώρες αναπαραγωγής ήχου. Έχει την δυνατότητα γρήγορης φόρτισης φτάνοντας από το 0% στο 50% μέσα σε 30 λεπτά.

Για έναν άλλο λόγο που ξεχώρισε το iPhone XR και σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά του ήταν η τιμή του που φέτος είναι ακόμη πιο μειωμένη. Οι χρωματισμοί του είναι οι: white, black, blue, yellow, coral, και (PRODUCT)RED.

iPhone 11

Εξωτερικά το iPhone 11 μοιάζει πάρα πολύ με το iPhone XR – έρχεται μια 6.1 ιντσών οθόνη με ένα συνδυασμό στο σασί του από γυαλί και αλουμίνιο. Στο πίσω μέρος φέτος ξεχωρίζει το τετράγωνο πλαίσιο της κάμερας με το λογότυπο της Apple να έχει τοποθετηθεί στο κέντρο της συσκευή. Επίσης η λέξη “iPhone” έχει αφαιρεθεί. Επίσης έχουμε μια καλύτερη αντίσταση στο υγρό στοιχείο με υποστήριξη του IP68 πρωτοκόλλου που σημαίνει πως μπορεί να αντέξει σε βύθιση 2 μέτρων και για 30 λεπτά.

Η οθόνη παραμένει η ίδια σε σύγκριση με το iPhone XR και έτσι έχουμε και εδώ μια LCD “Liquid Retina” οθόνη με ανάλυση 1792×828.

Η κάμερα στο iPhone 11 ουσιαστικά αποτελεί ένα από τα βασικότερα σημεία διαφοροποίησης του με το iPhone XR. Το iPhone 11 έρχεται με σύστημα διπλών φακών με δύο 12MP Ultra Wide και Wide φακούς. Αυτό σημαίνει πως το iPhone 11 προσφέρει 2x οπτικό ζουμ κάτι που δεν το κάνει το iPhone XR.

Στην καρδιά του iPhone 11 χτυπάει ο A13 Bionic επεξεργαστής με την 3ης γενιάς Neural Engine. H νέα έκδοση αυτή προσφέρει νέα χαρακτηριστικά στην κάμερα όπως βελτιωμένο Smart HDR και κάτι που η Apple oνομάζει Deep Fusion. Το Deep Fusion χαρακτηριστικό θα έρθει λίγο αργότερα και σύμφωνα με την Apple χρησιμοποιεί ανεπτυγμένη μηχανική μάθηση ώστε να κάνει pixel by pixel επεξεργασία των φωτογραφιών δίνοντας μοναδικές λεπτομέρειες στην λήψη.

Η Apple επίσης φέρνει το Night Mode στο iPhone 11 που ουσιαστικά αποτελεί την απάντηση της στο δημοφιλές Night Sight του Google Pixel. To χαρακτηριστικό αυτό της Apple θα λειτουργεί αυτόματα και θα φέρνει μεγαλύτερη φωτεινότητα και λιγότερο θόρυβο στις λήψεις φωτογραφιών υπό συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το Portrait Mode επίσης έχει βελτιωθεί χάρη στην προσθήκη του δεύτερου φακού.

Η εμπρόσθια κάμερα έχει αναβαθμιστεί και αυτή στα 12MP και πλέον υποστηρίζει 4K video λήψεις στα 24 fps, 30 fps, ή 60 fps. Επίσης μπορείτε να κάνετε λήψη slo-mo 1080p βίντεο στα 120 fps. Η Apple επίσης αναφέρει πως το iPhone 11 υποστηρίζει Dolby Atmos.

Η εταιρεία φέτος ανέφερε πως το iPhone 11 έχει μια ώρα επιπλέον αυτονομία σε σύγκριση με το iPhone XR. Επίσης υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση φτάνοντας από το 0% στο 50% μέσα σε 30 λεπτά.

Το iPhone 11 δεν έρχεται με μια 5G συνδεσιμότητα αλλά η Apple τονίζει ότι έχει gigabit κλάση LTE υποστήριξη. Αυτό σημαίνει πως έχουμε μεγαλύτερες cellular ταχύτητες σε σύγκριση με το iPhone XR. Επίσης έρχεται και με υποστήριξη του WiFi 6.

H τιμή του είναι πιο οικονομική από το αντίστοιχο λανσάρισμα του iPhone XR πέρυσι στην αγορά και έρχεται σε χρωματισμούς white, black, green, yellow, purple, και (PRODUCT)RED.

Ποιο να αγοράσω;

To iPhone XR είναι ιδανικό για αυτούς που θέλουν ένα iPhone σε X σχεδιαστική γραμμή αλλά με πολύ πιο προσιτή τιμή. Αν και δεν έρχεται με όλα τα νέα χαρακτηριστικά της κάμερας, τον πιο ισχυρό A13 επεξεργαστή, τα νέα χρώματα πάρα αυτά παραμένει μια άριστη συσκευή η οποία θα συνεχίσει να λαμβάνει και αναβαθμίσεις στο λογισμικό της για αρκετά χρόνια ακόμη από την Apple.

Στην αντίπερα όχθη το iPhone 11 έρχεται ακριβώς στην μέση μεταξύ του iPhone XR και του iPhone 11 Pro. Αν δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην κάμερα και σε χαρακτηριστικά όπως το οπτικό ζουμ και το night mode τότε το γεγονός ότι είναι πιο οικονομικό από την Pro σειρά το κάνει την ιδανική συσκευή για εσάς.

Πιστεύουμε όμως πως για αρκετούς καταναλωτές το iPhone XR είναι αυτή την στιγμή το value for money στην αγορά iPhone.