Τον Μάρτιο του 2011 ο Steve Jobs μας παρουσίασε το iPad 2 τονίζοντας σε εκείνο το keynote πως η τεχνολογία από μόνη της δεν ήταν αρκετή. Αυτή η παρουσίαση αποτέλεσε και την αρχή των Ανοιξιάτικων event της Apple. Το 2012 είχαμε τον ίδιο μήνα την παρουσίαση του Retina iPad (iPad 3) καθώς και την 1080p έκδοσης του Apple TV.

Το 2013 όμως δεν είχαμε κάτι ούτε και το 2014. To 2015 όμως η Apple επανέφερε ένα event τον Μάρτιο όπου και είδαμε το Apple Watch και το νέο MacBook. Το 2016 είχαμε την παρουσίαση του iPhone SE και του 9.7 ιντσών iPad Pro ενώ το 2017 κατά τον μήνα Μάρτιο η Apple δεν έκανε κάποια παρουσίαση.

Η Apple δεν έχει στείλει κάποιες προσκλήσεις για ένα event αυτό το μήνα και έτσι υπάρχει η πιθανότητα η εταιρεία να προσπεράσει αυτή χρονιά το Ανοιξιάτικο event της όπως έκανε και πέρυσι. Βέβαια κανείς αυτή την στιγμή δεν μπορεί να αποκλείσει και το αντίθετο.

Πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο event;

O καλύτερος οδηγός μας είναι οι ημερομηνίες που η Apple προχώρησε σε ένα event τον Μάρτιο – Αυτές ήταν:

  • 2016: 21 Μαρτίου
  • 2015: 9 Μαρτίου
  • 2012: 7 Μαρτίου
  • 2011: 2 Μαρτίου

Βλέπουμε λοιπόν μια τάση της Apple να μετατοπίζει τα event του Μαρτίου όλο και πιο αργά μέσα στον μήνα.

Που θα πραγματοποιηθεί αυτό το event;

Αυτό δεν θέλει πολύ σκέψη μιας και αν γίνει ο χώρος θα είναι το νέο The Steve Jobs Theater στο Apple Park. Αυτό σημαίνει πως η Apple δεν χρειάζεται να νοικιάσει ή να κλείσει χώρο κάτι το οποίο κάνει ακόμη πιο δύσκολο το να διαρρεύσει κάτι ως προς τις ημερομηνίες ή την πραγματοποίηση του ίδιου του event.

Θα έχουμε την έλευση ενός iPhone SE 2; 

H Apple γνωρίζουμε πως παρουσιάζει νέα iPhone μοντέλα τον Σεπτέμβριο με εξαίρεση το 2016 όπου είχαμε την έλευση τον Μάρτιο του iPhone SE. Μπορεί να γίνει κάτι αντίστοιχο και φέτος;

Το τωρινό iPhone SE είναι ουσιαστικά ένα iPhone 6S στο σασί ενός iPhone 5S. Με τις φήμες να θέλουν την Apple να κυκλοφορεί τον Σεπτέμβριο 3 νέες ναυαρχίδες 2 εκ των οποίων με μεγαλύτερη οθόνη από τις 5.8 ίντσες ίσως υπάρχει και χώρος για μια μικρότερη σε οθόνη συσκευή.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο που το iPhone SE τα πήγε άριστα στην αγορά μιας και υπάρχει ακόμη εκείνη η μερίδα των καταναλωτών που θέλουν μια μικρή και εργονομική συσκευή που να μπορούν άνετα να την χειριστούν με το ένα χέρι.

Υπάρχει περίπτωση να δούμε ένα Product RED iPhone X; 

Αν και πέρυσι δεν είχαμε κάποιο event τον Μάρτιο πάρα αυτά είχαμε την έλευση του Product RED iPhone 7. Μια συσκευή που πραγματικά εντυπωσίασε με τον χρωματισμό της. Γνωρίζουμε επίσης πως οι καταναλωτές αρέσκονται σε νέα χρώματα.

Οι ανταγωνιστές της Apple λανσάρουν αυτή την περίοδο νέες ναυαρχίδες και μια τέτοια κίνηση από την Apple σίγουρα θα τραβούσε εκ νέου την προσοχή των καταναλωτών.

Είναι λοιπόν μια τέτοια κίνηση πιθανή από την Apple; Η απάντηση είναι πως ναι.

Μπορεί να δούμε νέα iPads; 

H Apple αναβάθμισε το 12.9 ιντσών iPad Pro και παρουσίασε το νέο 10.5 ιντσών iPad Pro πίσω τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει πως οι συσκευές αυτές έχουν ένα κύκλο ζωής μόνο 9 μηνών την στιγμή που η Apple συνήθως ανανεώνει αυτή την γραμμή κάθε 12 με 18 μήνες.

Οι μεγαλύτερες αναβαθμίσεις που αναμένουμε στα iPad Pro είναι η έλευση OLED οθονών, TrueDepth κάμερα και Face ID. Αν αναλογιστούμε τους περιορισμούς που αντιμετώπισε η Apple στον τομέα των OLED oθονών και συνυπολογίσουμε ότι δύο νέα iPhones θα έχουν OLED oθόνες φέτος τότε η έλευση ενός iPad Pro με κάτι αντίστοιχο σημαίνει πως μάλλον θα καθυστερήσει.

Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για ένα αναβαθμισμένο iPad. Το 2017 είχαμε την έλευση ενός νέου iPad χωρίς η Apple να του κάνει κάποιο event και αποτέλεσε μια κίνηση που ανταπέδωσε καρπούς μιας και η συσκευή αυτή με τον ανανεωμένο επεξεργαστή, το σασί περίπου του iPad Air, και την οικονομική τιμή κέρδισε όσους ήθελαν να αναβαθμίσουν χωρίς να δώσουν μια περιουσία το iPad τους.

Μπορεί λοιπόν η Apple να κάνει μια αντίστοιχη κίνηση αυτό το μήνα; H απάντηση είναι πως ναι.

Σε αυτή την εξίσωση μπαίνει πάντα και το iPad Mini. Ο Steve Jobs δεν ήθελε ποτέ ένα μικρότερο tablet και τελικά πείστηκε μόνο από τον Eddy Cue. Το iPad Mini ήταν επιτυχία για ένα διάστημα άλλα με τα iPhone να αποκτούν όλο και μεγαλύτερες οθόνες κάπου άρχισε να χάνει σημαντικό έδαφος στην αγορά.

Υπάρχει λοιπόν ακόμη χώρος για ένα νέο iPad Mini ίσως και με την μορφή ενός 7.9 ιντσών iPad Pro; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αυτή την στιγμή κάτι.

Μπορεί να δούμε ένα νέο Apple Watch; 

Το Apple Watch Series 3 έχει μόλις 6 μήνες στην αγορά οπότε είναι ακόμη πολύ νωρίς για την Apple να φέρει ένα Series 4. Νέους χρωματισμούς όμως μπορεί να φέρει.

Αυτό επίσης που μπορεί να κάνει πολύ άνετα είναι να εισάγει νέα λουράκια. Μάλιστα η Apple παρουσιάζει τέτοια νέα Watch Bands πιστά ως τώρα κάθε 6 μήνες οπότε η ώρα τους μάλλον έφτασε.

Νέα Macs;

H Apple ανακοίνωσε το 12 ιντσών MacBook στο event του Μαρτίου του 2015 και την αναβαθμισμένη του έκδοση το 2016. Το 2017 όλες οι αναβαθμίσεις παρουσιάστηκαν στο WWDC τον Ιούνιο ενώ τον Δεκέμβριο είχαμε το νέο iMac Pro.

Όλη η νεότερη γραμμή των Mac αυτή την στιγμή φοράει επεξεργαστές Kaby Lake με μόνη εξαίρεση το iMac Pro που έχει Skylake επεξεργαστές γιατί είναι συμβατοί με το Xeon W.

Οι νέοι Coffee Lake επεξεργαστές της Ιntel δεν είναι εντελώς έτοιμοι με την εταιρεία να αλλάζει για ακόμη μια φορά το χρονοδιάγραμμα της. Ένα χρονοδιάγραμμα από το οποίο εξαρτάται και η Apple σε κάθε αναβάθμιση Mac που κάνει.

Θα πρέπει να περιμένουμε λοιπόν και να δούμε…

AirPower & AirPods 2

Όπως έχουμε πει η Apple έκανε tease του νέου AirPower αξεσουάρ της πίσω τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι τελευταίες φήμες θέλουν την εταιρεία να το λανσάρει στην αγορά αυτό το μήνα – Σίγουρα βέβαια σε προϊόν δεν είναι κάτι που μπορεί να απασχολήσει πολύ σε μια παρουσίαση και είναι ευκολότερο στην Apple να το λανσάρει απευθείας με ένα δελτίο τύπου.

Όσο αφορά τα AirPods 2 αν και πλέον είμαστε βέβαιοι πως η Apple δουλεύει πάνω σε αυτά σίγουρα δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα της παρουσίασης τους.