iOS 8 Review: 3 μήνες μετά

0
148

Screen Shot 2014-12-19 at 01.15.32

Πριν περίπου 3 μήνες είχαμε την έλευση του iOS 8. Αντικείμενα μια σημαντική και μεγάλη αναβάθμιση του iOS με πολλά χαρακτηριστικά τόσο για το iPhone όσο και για το iPad. Πολλοί την θεώρησαν την μεγαλύτερη από την στιγμή που η Apple έκανε διαθέσιμο το App Store πίσω το 2008 και δεν είχαν άδικο.

Μετά το λανσάρισμα της είχαμε μια σειρά από αναβαθμίσεις μέχρι και την τωρινή iOS 8.1.2 με την iOS 8.2 να βρίσκετε ήδη στην τρίτη beta. Επίσης κατά την διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος είχαμε μια σειρά από bug διορθώσεις και ακόμη περισσότερα χαρακτηριστικά.

Αλλά με οτιδήποτε καλό έρχεται πάντα και κάτι άσχημο. Με τις νέες δυνατότητες που άνοιξε το εν λόγω λογισμικό είχαμε και την δημιουργία νέων bugs.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ένα Review του iOS 8 3 μήνες μετά από την στιγμή που το βάλαμε για πρώτη φορά σε μια iOS συσκευή μας.

Continuity 

Είμαστε ενθουσιασμένοι με την νέα αυτή υπηρεσία – πλατφόρμα όταν δουλεύει αλλά και απίστευτα εκνευρισμένοι όταν δεν λειτουργεί και δυστυχώς ακόμη σε καμιά περίπτωση δεν είναι μια ομαλή εμπειρία πάντα. Από όλα τα χαρακτηριστικά το Continuity είναι το κορυφαίο για τους χρήστες Mac μιας και επιτρέπει να κάνουν καλύτερη χρήση των συσκευών μας σε συνεργασία. Θα θέλαμε να δούμε από την Apple να δουλεύει σκληρά πάνω στο Continuity και να διορθώσει τα περισσότερα αν όχι όλα τα bugs του. Είναι τόσο σημαντική τεχνολογία στην οποία η Apple δεν έχει δικαίωμα να τα κάνει σαλάτα.

Widgets & Extensions

Αυτό το οποίο ονομάζει η Apple Extensibility  οφείλουμε να ομολογήσουμε πως έχει μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το iOS. Στις παλαιότερες εκδόσεις για να κάνουμε κάτι διαφορετικό θα έπρεπε να φύγουμε από την εφαρμογή που δουλεύαμε και να ανοίξουμε μια νέα και μετά να επιστρέψουμε πίσω στην πρώτη. Τώρα μπορούμε να κάνουμε swipe ένα widget και άμεσα να κάνουμε έναν υπολογισμό και εν συνεχεία με μια απλή χειρονομία να βγούμε από αυτό. Επίσης μπορούμε να επεξεργαστούμε μια φωτογραφία από 3 διαφορετικές εφαρμογές όλα από το ίδιο σημείο. Είναι πραγματικά κάτι νέο και απίστευτα χρηστικό ειδικά όσο η Apple δεν θα επενδύει σε ένα true multitasking ακόμη.

Quick Type & Keyboards 

Για να είμαστε ειλικρινείς δεν έχουμε χρησιμοποιήσει πολλά πληκτρολόγια τρίτων και έτσι αν και δοκίμασε αρκετά γρήγορα επιστρέψαμε στο custom της Apple. Ο λόγος ήταν πως τις περισσότερες φορές μας μπερδεύανε πάρα ήταν χρηστικά. Το Quick Type είναι πολλά υποσχόμενο αλλά έχουμε ακόμη μέλλον για την Ελληνική Γλώσσα, στα Αγγλικά βέβαια το λατρέψαμε ειδικά λόγω της δουλειάς μας.

iCloud Drive

To iCloud Drive είναι ιδανικό αν κάποιος θέλει να συγχρονίσει τα δεδομένα του μεταξύ του Mac και τον iOS συσκευών του. Αυτός είναι και ο λόγος που το χρησιμοποιούμε. Αυτή την στιγμή οφείλουμε να πούμε πως το iCloud Drive δεν έχει αντικαταστήσει ούτε την χρήση του DropBox αλλά ούτε και του OneDrive. Πιστεύουμε πως υπάρχουν πολλές εναλλακτικές σε ότι έχει να κάνει με αποθηκευτικό χώρο στο Cloud ειδικά μιας και ο κάθε χρήστης το χρησιμοποιεί διαφορετικά. Δεν νομίζουμε πως το iCloud Drive θα γίνει η κυρίαρχη λύση ειδικά μιας και η Apple το έχει κάνει να βασίζεται πάρα πολύ στην δική της πλατφόρμα μόνο.

Messages

Κάποιες βελτιώσεις που περιμέναμε εδώ και καιρό αλλά και προσθήκες επιτέλους έγιναν πραγματικότητα. Για εμάς το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό και αυτό που λατρέψαμε είναι το SMS relay μιας και σημαίνει πως μπορούμε να στέλνουμε μηνύματα σε χρήστες μη iPhone συσκευών χωρίς να χρειαστεί να αφήσουμε το Mac μας. Πραγματικά αυτό το λατρεύουμε.

Photos & Camera

Μας αρέσει η φωτογραφία και επιτέλους σταματήσαμε να μαλώνουμε με το iPhone μας για την λήψη μιας πολύ καλής φωτογραφίας ειδικά μιας και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις δικές μας ρυθμίσεις όταν πιστεύουμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα από το ίδιο το λογισμικό, το οποίο αντικειμενικά είναι άριστο. Περιμένουμε την σημαντική αναβάθμιση της εφαρμογής Photos για το Mac που η Apple μας υποσχέθηκε για το 2015 αλλά ήδη είμαστε πολύ χαρούμενοι με τις βελτιώσεις.

Health & Health Kit

Υπήρχε ένας τεράστιος ενθουσιασμός σχετικά με το Health στο iOS 8 και τελικά μάλλον αυτός ήταν υπερβολικός. Δεν υπάρχει ακόμη μια ολοκληρωμένη εφαρμογή για να ανταποκριθεί σε αυτό που περιμέναμε. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως σαν πλατφόρμα είναι σε βρεφική κατάσταση ακόμη. Μέχρι στιγμής συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε εφαρμογές τρίτων που έχουν μεγαλύτερη τριβή με τον συγχρονισμό δεδομένων των ασκήσεων μας.

Family Sharing 

Δεν το έχουμε εγκαταστήσει ακόμη αλλά όσοι το κάνανε μας μιλήσανε για μια πολύ ωραία εμπειρία και μια υπηρεσία που τους βοήθησε. Σχεδόν όλοι τονίσανε πως χρειάστηκε να κάνουν μια μικρή εκπαίδευση στα μέλη της οικογένειας τους αλλά έπειτα όλα πήγαμε μια χαρά.

Siri & Spotlight 

Για την Siri δεν έχουμε να πούμε πολλά μιας και δεν έχει ακόμη Ελληνική υποστήριξη. Το Spotlight δέχτηκε μια καλοδεχούμενη αναβάθμιση αν και δεν το χρησιμοποιούμε το ίδιο συχνά όσο στο Mac μας.

Mail & Safari

Αν το Safari σταματούσε να φορτώνει εκ νέου το περιεχόμενο των tabs έστω και αν αυτό κρατάει ελάχιστα δευτερόλεπτα θα το έκαναν ιδανικό. Οφείλουμε όμως να ομολογήσουμε πως τα πάντα έγιναν καλύτερα. Είναι χρηστικό, γρήγορο με μια καθαρή διεπαφή και με μια σειρά υπηρεσιών που το υποστηρίζουν. Η εφαρμογή Mail μας έχει κερδίσει εδώ και χρόνια μιας και αποτελεί το inbox όλων των λογαριασμών μας. Τα νέα χαρακτηριστικά ήταν ευχάριστες προσθήκες και το μόνο που θα θέλαμε θα ήταν μια βελτιωμένη αναζήτηση. Σίγουρα έχει περιθώρια βελτιώσεις και αναμένουμε με αγωνία νέες αναβαθμίσεις.

Αpple Pay

Σαν ιδέα, δημιουργία, εκτέλεση και χρηστικότητα έχουμε να πούμε τα καλύτερα. Βέβαια δεν έχουμε hand on εμπειρία και μάλλον θα αργήσουμε για κάτι τέτοιο ακόμη.

Σχολιασμός στο φόρουμ