Η iOS 11.4.1 αναβάθμιση συμπεριλαμβάνει ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας που περιορίζει τον τρόπο με τον οποίο USB αξεσουάρ αλληλεπιδρούν με τις iPhone και iPad συσκευές. Αν λοιπόν το κινητό δεν έχει ξεκλειδωθεί μέσα στην τελευταία μία ώρα τότε το iOS θα απενεργοποιεί την Lightning θύρα έτσι ώστε τα USB αξεσουάρ να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με την συσκευή.

Μετά το ξεκλείδωμα τα αξεσουάρ θα παραμείνουν συνδεμένα.

Οι USB φορτιστές δεν επηρεάζονται από αυτή την αλλαγή αλλά κάποια άλλα USB αξεσουάρ που μπορεί να δίνουν ενέργεια μπορεί να μην φορτίζουν την συσκευή αν αυτή δεν έχει ξεκλειδωθεί.

Η Apple έχει κοινοποιήσει ένα κείμενο που εξηγεί αυτή την αλλαγή και που μπορείτε να το βρείτε εδώ

Το γιατί η Apple βάζει αυτό τον περιορισμό και μέτρο ασφαλείας στην θύρα Lightning είναι κάτι που δεν εξηγεί η εταιρεία στο κείμενο αυτό αλλά η Apple είχε μιλήσει για αυτή την αλλαγή πριν μερικές εβδομάδες.

Οι Graymarket εταιρείες ασφαλείας έχουν δημιουργήσει εργαλεία που μπορεί να ξεπεράσουν μέρη από την ασφάλεια του iPhone, όπως το να αφαιρούν τις καθυστερήσεις μεταξύ την είσοδο του passcode της συσκευής στέλνοντας μηνύματα μέσω της θύρας Lightning.

Η Grayshift είναι ο πιο γνωστός κατασκευαστής αυτών των εργαλείων και πουλάει την λύση αυτή σε διαφόρους οργανισμούς εδώ και μήνες. Αυτές οι συσκευές – κουτιά μπορούν να κάνουν brute force επίθεση σε μια κλειδωμένη Apple συσκευή δοκιμάζοντας κάθε δυνατό συνδυασμό PIN code μέσα σε μερικά μόλις λεπτά.

Φυσικά αυτή η τεχνική και συσκευή δεν είναι πάντα σίγουρο πως θα βρίσκεται στα χέρια των αρχών αλλά με βεβαιότητα σχεδόν την έχουν και εγκληματίες. Έτσι λοιπόν η Apple απάντησε στο παραπάνω ενισχύοντας την ασφάλεια των συσκευών της φέρνοντας νέους περιορισμούς στο πως δουλεύει η θύρα Lightning.

Θεωρητικά η iOS 11.4.1 θα πρέπει να βάζει στοπ σε αυτά τα Grayshift κουτιά μιας και η συσκευή θα αρνείται να επικοινωνήσει μαζί τους αν αυτή δεν έχει ξεκλειδωθεί την τελευταία ώρα.

Έτσι λοιπόν με την iOS 11.4.1 εγκατεστημένο στην συσκευή σας, αν η συσκευή σας χαθεί για περισσότερη από μια ώρα και μετά βρεθεί στα λάθος χέρια, δεν θα είναι δυνατό για κάποιον να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο εργαλείο και να ξεκλειδώσει την συσκευή σας.

Η Apple εξηγεί στο κείμενο υποστήριξης πως αν συνδέσετε ένα αξεσουάρ σε μια iOS συσκευή που είναι ξεκλείδωτη, τότε το iPhone και iPad δεν θα σταματήσει αυτή σύνδεση για όσο παραμένει συνδεμένο το αξεσουάρ αυτό ακόμη και αν μετά η συσκευή κλειδώσει. Επίσης το μέτρο αυτό ασφαλείας δεν επηρεάζει αντάπτορες τοίχου που πολλοί χρησιμοποιούν για να φορτίσουν τις συσκευές τους.

Κατά γενική ομολογία οι περισσότεροι καταναλωτές δεν θα καταλάβουν κάτι με αυτή την αλλαγή.

Θα γνωρίζετε αν η iOS συσκευή σας δεν επικοινωνεί με το αξεσουάρ σας αν το παρακάτω μήνυμα κειμένου εμφανιστεί στην Lock Screen της συσκευής σας:

Στο κομμάτι των ρυθμίσεων τώρα έχουμε:

 

Αν ο διακόπτης είναι ανενεργός τότε αυτό σημαίνει πως η 1 ώρα κλειδώματος στα USB αξεσουάρ είναι ενεργή. Αυτή η επιλογή πλέον έρχεται default. Για να το απενεργοποιήσετε θα πρέπει να γυρίσετε τον διακόπτη και να τον κάνετε ενεργό.

Η Apple αναφέρει πως κάποιες συσκευές – αξεσουάρ που δρουν ως βοηθήματα ειδικά για άτομα με ειδικές ανάγκες θα ενεργοποιούν αυτόματα αυτή την ρύθμιση αλλά όπως αναγράφουμε by default στους περισσότερους ο διακόπτης θα είναι ανενεργός και η 1 ώρα κλειδώματος στα USB αξεσουάρ με αυτό τον τρόπο θα είναι σε λειτουργία.

Τονίζουμε για ακόμη μια φορά πως οι περισσότεροι χρήστες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για αυτή την ρύθμιση. Η default συμπεριφορά που έβαλε η Apple δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια στην συσκευή σας χωρίς επίσης να αναφέρουμε πως υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι σπάνιο το γεγονός να μην έχετε ξεκλειδώσει το iPhone που χρησιμοποιείτε τουλάχιστον μια φορά μέσα σε μία ώρα.