the-imitation-game-poster-uk

Σκηνοθεσία: Morten Tyldum

Ηθοποιοί: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Charles Dance, Mark Strong, Allen Leech, Tuppence Middleton, Rory Kinnear

Διάρκεια: 113 λεπτά

Σύνοψη 

Η πραγματική ιστορία για τον Alan Turing (Cumberbatch) και της ομάδας των αναλυτών του που εναγωνίως προσπάθησαν να “σπάσουν” τα κρυπτογραφημένα μηνύματα των Ναζί κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και οδήγησαν τις συμμαχικές δυνάμεις στην νίκη του πολέμου μετά την επιτυχία της αποκρυπτογράφησης της μηχανής Engigma.

THE IMITATION GAME

Κριτική 

Η ζωή του Alan Turing είναι αντικειμενικά μια τραγική ιστορία. Το The Imitation Game είναι μια νέα βιογραφική ταινία που εστιάζει στα επιτεύγματα του κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και παράλληλα μας παρουσιάζει την τραγική φιγούρα του επιστήμονα.

Ο Turing, μαθηματικός, θεωρείται πλέον ο πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών και ένας από τους πρωτοπόρους στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό και μόνο θα αρκούσε για να τον θεωρούμε έναν από τους μεγαλύτερους επιστήμονες στον κόσμο. Πέρα όμως από αυτό ο ρόλος του στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ήταν απίστευτα σημαντικός και όχι άδικα ο Winston Churchill είπε πως ο Turing ήταν ένας ήρωας αυτού του πολέμου και ίσως μάλιστα και ο μεγαλύτερος.

Η ικανότητα αυτού και της ομάδας του να σπάσουν τον κώδικα της ναζιστικής μηχανής κρυπτογράφησης Enigma θα μείνει για πάντα ένα τεράστιο εγχείρημα που χρίστηκε με επιτυχία αλλά και πολλές θυσίες.

Η ταινία λοιπόν από την μια είναι ένα έντονο πολεμικό θρίλερ με τους Βρετανούς να προσπαθούν απεγνωσμένα να σπάσουν τα κρυπτογραφημένα μήνυμα τον Γερμανών. Κάθε μια μέρα που υπήρχε μια αποτυχία προς αυτό αυτόματα περισσότερες ανθρώπινες ζωές χανόντουσαν και ο Χίτλερ κυριαρχούσε παντού.

Η ταινία όμως τονίζει πως “Κάποιες φορές είναι οι άνθρωποι που κανείς δεν φαντάζετε πως μπορούν να κάνουν κάτι που τελικά θα κάνουν κάτι που κανείς δεν φαντάζετε”

maxresdefault

Έτσι λοιπόν έχουμε την παρουσίαση του Alan Turing, του κεντρικού ήρωα της ταινίας του οποίου η μηχανή αποκρυπτογράφησης θα κερδίσει έναν ολόκληρο πόλεμο αλλά και που η άμεση ανταμοιβή του για αυτό θα είναι η απομόνωση και η τιμωρία για τις ομοφυλοφιλικές του τάσεις. Μια τιμωρία που θα τον οδηγήσει στην αυτοκτονία το 1954.

Η ταινία σαν μια βιογραφική απεικόνιση είναι πολύ καλή και σε αυτό παίζει σπουδαίο ρόλο ο Benedict Cumberbatch που υποδύεται τον ναρκισσιστή και κοινωνικά απομονωμένο μαθηματικό.

Η εξέλιξη της ταινίας είναι επίσης ένα παζλ το οποίο δεν απομακρύνει τον θεατή αλλά του κεντρίζει το ενδιαφέρον. Έτσι λοιπόν ξεκινάμε από μια αφήγηση το 1951 και μια ιστορία ληστείας στο σπίτι του Turing για να μεταφερθούμε μετά στο 1928 όταν ο Turing ήταν παιδί και να δούμε τα δεινά της παιδικής του ηλικίας. Εν συνεχεία το κολάζ αλλαγών συνεχίζεται με την μεταφορά μας στις αρχές του 1939 όπου και εξελίσσετε η κεντρική ιστορία και ο μεγάλος αγώνας των Βρετανών για να σπάσουν των κώδικα του Enigma των ναζί.

Οι ερμηνείες του καστ είναι πολύ δυνατές με μερικές εξαιρέσεις. Έτσι λοιπόν όπως είπαμε ήδη ο Benedict Cumberbatch στο ρόλο του Alan Turing είναι μοναδικός και δεν θα μπορούσε να τον υποδυθεί κάποιος πιστεύουμε καλύτερα. Ναι υπάρχουν στιγμές που στο μυαλό σας θα σας έρθει ο Sherlock εξαιτίας της ερμηνείας του αλλά ο Cumberbatch καταβάλει προσπάθεια να διαφοροποιηθεί αρκετά από την σειρά και τον ήρωα που τον έκανε πασίγνωστο και τα καταφέρνει στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας. Υπάρχουν ατάκες και στιγμές στους διαλόγους που κάνει ο Sherlock την εμφάνιση του αλλά ελάχιστα θα σας ενοχλήσουν ή θα εστιάσετε για πολύ ώρα σε αυτές.

Ο Turing ήταν μια διάνοια και μια εσωστρεφής μελαγχολική προσωπικότητα και ο Cumberbatch καταφέρνει να το μεταφέρει αυτό στο κοινό άψογα.

the_imitation_game_photo_wallpaper

Πολύ καλή ερμηνεία έχει ο Charles Dance (Game of Thrones) που υποδύεται άριστα την ηγετική φιγούρα του ναυάρχου Denniston ενώ ξεχωρίζει επίσης και η ερμηνεία του Mark Strong προστάτη του Turing και αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Αγγλίας.

Σε  ότι αφορά την υπόλοιπη ομάδα του Turing οι Matthew Goode και Allen Leech (Downton Abbey) τα πηγαίνουν και αυτοί υπέροχα και σκιαγραφούν με όμορφο τρόπο τους χαρακτήρες μιας ομάδας που σιγά σιγά καταλαβαίνει το μεγαλείο αλλά και την δουλειά του ιδιότροπου μαθηματικού και που ρισκάρουν για να φέρουν σε πέρας την αποστολή που τους ανατέθηκε.

H Keira Knightley προσπαθεί και αυτή με την σειρά της να πιάσει τα υψηλά στάνταρ του Cumberbatch. Το καταφέρνει; H απάντηση είναι πως όχι τέλεια αλλά πρέπει να ομολογήσουμε ότι ως Joan Clarke στην ταινία μεταφέρει συναίσθημα αλλά ακόμη και στιγμές γέλιου στους θεατές.

Imitation-Game-Dancing

Υπάρχουν στιγμές μάλιστα που οι διάλογοι της με τον Cumberbatch ξετυλίγουν το ταλέντο της και δείχνουν την ένταση και το συναίσθημα της στιγμής. Ναι, ομολογούμε πως ίσως κάποια άλλη ηθοποιός να τα κατάφερνε καλύτερα στον ρόλο της γυναίκας της ζωής του Turing αλλά πάρα αυτά η ερμηνεία της είναι πολύ καλή και ξεπερνάει τις μέτριες εμφανίσεις της σε ταινίες που περάσαν απαρατήρητες.

Συμπέρασμα

Μια από τις καλύτερες βιογραφικές ταινίες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Ο Cumberbatch φροντίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να μας παρουσιάσει τον Turing. Ένα τρομαγμένο και ιδιαίτερο παιδί από πολλές απόψεις, έναν εσωστρεφή επιστήμονα, μια διάνοια, έναν ήρωα πολέμου, και έναν τραγικό χαρακτήρα που η αποκάλυψη των ομοφυλικών τάσεων του στοιχίσαν την ίδια του την ζωή λίγα χρόνια μετά το μεγαλύτερο επίτευγμα του.

Ο Turing κέρδισε έναν πόλεμο και συνεχίζει να επηρεάζει τις ζωές μας ακόμη και σήμερα. Το The Imitation Game μας κέρδισε σαν ταινία και θα την βάλουμε στην συλλογή μας με τις καλύτερες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

Σχολιασμός στο φόρουμ