yosemite_design_mac_pro_hero_1

Και μετά την ανακοίνωση των νέων iMac Retina 5K, έχουν αρχίσει να αναρωτούνται αρκετοί χρήστες και πελάτες της Apple για ποιον υπολογιστή θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του iMac Retina 5K και Mac Pro. Σίγουρα υπάρχουν αρκετές σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο αυτών υπολογιστών αλλά θα έλεγε κανείς πως ο νέος iMac μπορεί -σε κάποιο έστω και μικρό σημείο- να ανταγωνιστεί τον Mac Pro.

Σύγκριση μεταξύ των Macs: iMac vs. Mac Pro

To νεότερο μοντέλο iMac, το Retina iMac έρχεται με την γνωστή -πλέον- σε όλους οθόνη των 27 ιντσών. Μπορεί εξωτερικά να δείχνει ίδιο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα Mac 27 ιντσών, ωστόσο εσωτερικά διαφέρουν σε αρκετά πράγματα.

retina-5k-imac-pricing-2015-10

 

Αρχικά, στα νέα iMac έχουμε την οθόνη ανάλυσης 5120 × 2880, η οποία είναι διπλάσια της οριζόντιας ανάλυσης και διπλάσια της κάθετης ανάλυσης των υπόλοιπων iMac μοντέλων. Αυτό συνεπάγεται με 14.7 εκατομμύρια pixels συνολικά, τα οποία είναι τόσα πολλά όπου η Apple θα έπρεπε να αναπτύξει το δικό της τρόπο και το δικό της timing controller, προκειμένου η οθόνη να έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί όπως πρέπει. Παράλληλα, η οθόνη των νέων iMac έχει τη δυνατότητα υποστήριξης του πλήρους DCI-P3 color space, το οποίο είναι το ίδιο χρωματικό πεδίο το οποίο χρησιμοποιείται και στις αίθουσες του κινηματογράφου, ενώ είναι κατά 25% ευρύτερη σε σχέση με την προηγούμενη γενιά sRGB gamut.

H οθόνη 5Κ έχει ως κύριο στόχο να προσεγγίσει τους χρήστες που ασχολούνται κυρίως με την δημιουργία και επεξεργασία εικόνας και δουλεύουν σε εξαιρετικά υψηλές ευκρίνειες και αναλύσεις. Μπορείτε να κάνετε επεξεργασία ταινιών και βίντεο με ανάλυση 4Κ στους νέους Retina iMac χρησιμοποιώντας πλήρη ανάλυση όταν χρησιμοποιείτε το Final Cut Pro για παράδειγμα, ενώ θα μπορείτε παράλληλα να έχετε αρκετό ελεύθερο χώρο στην οθόνη σας για να δείτε τα διάφορα εργαλεία, timeline και τα clips.

To μοντέλο Retina 5K iMac είναι παράλληλα το πιο ‘γρήγορο’ και δυνατό μοντέλο σε σχέση με τους υπόλοιπους iMac. Έρχεται σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις. Το μοντέλο το οποίο κοστολογείται στα $1,799 έρχεται με επεξεργαστή 3.2 GHz Intel Core i5 “Skylake”, σε συνδυασμό με την κάρτα γραφικών AMD Radeon R9 M380, 8GB RAM και 1TB σκληρό δίσκο. Το μοντέλο το οποίο κοστολογείται στα $1,999 έρχεται με επεξεργαστή 3.2 GHz Intel Core i5 “Skylake”, σε συνδυασμό με την κάρτα γραφικών AMD Radeon R9 M390, 8GB RAM και 1TB Fusion δίσκο. Το μοντέλο το οποίο κοστολογείται στα $2,299 έρχεται με επεξεργαστή 3.2 GHz Intel Core i5 “Skylake”, σε συνδυασμό με την κάρτα γραφικών AMD Radeon R9 M395, 8GB RAM και 2TB Fusion δίσκο.

O iMac επιπλέον, έρχεται με 4 θύρες USB 3.0, 2 θύρες Thunderbolt 2, θύρα για Gigabit Ethernet, θύρα για ακουστικά, καθώς και θύρα για SDXC card slot. Επίσης, κάποια από τα χαρακτηριστικά τα οποία ενσωμάτωσε η Apple είναι το νέο Bluetooth 4.0 και 802.11ac WiFi.

Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το δικό τους configuration επιλέγοντας τον επεξεργαστή Intel Core i7 “Skylake” 4.0 GHz, κάρτα γραφικών AMD Radeon M395X, 32 GB μνήμης RAM και 3 TB Fusion Drive ή 1 TB flash drive.

Η τελευταία έκδοση του Mac Pro ξεκίνησε την κυκλοφορία κοντά στα τέλη του 2013. Είναι ένας αρκετά διαφορετικός υπολογιστής σε σύγκριση με τον iMac. Έχοντας το σχήμα από μικρό ‘βαρελάκι’ -όπως έχουμε κατά καιρούς ακούσει- δε φέρει παράλληλα κάποια built-in χαρακτηριστικά όπως πληκτρολόγιο ή οθόνη. Το ‘βαρελάκι’ είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να άγει τη θερμότητα με τον πιο αποδοτικό τρόπο, όπου λαμβάνει κρύο αέρα από τη βάση του και εξάγει το θερμό αέρα από την κορυφή του.

mac-pro-pricing-2015-10

 

Ένας από τους κυριότερους λόγους σχεδιασμού και δημιουργίας του Mac Pro είναι για να παρέχει την απόλυτη υπολογιστική δύναμη στους χρήστες, μαζί με τις μεγάλες ταχύτητες επεξεργασίας. Εκτός από τους εξωτερικούς ανεμιστήρες, δεν υπάρχουν άλλα μέρη της συσκευής τα οποία θα μπορούσε κάποιος χρήστης να μετακινήσει ή να αλλάξει. Όλα είναι προσαρμοσμένα πάνω σε μια πλακέτα. Το σύστημα έρχεται με Flash Storage και δεν έχει τη δυνατότητα χρήσης κάποιου άλλου εσωτερικού σκληρού δίσκου.

Στο πίσω μέρος του Mac Pro, θα βρει κανείς 4 θύρες USB 3.0, 6 Thunderbolt 2 θύρες, 2 Gigabit Ethernet θύρες, 1 θύρα HDMI, θύρα ‘optical digital audio output/analog line out minijack’ και θύρα υποδοχής ακουστικών. Παράλληλα, έρχεται με ενσωματωμένα τα Bluetooth 4.0 και 802.11ac WiFi.

To Mac Pro έρχεται σε δύο διαφορετικές εκδόσεις. Η πρώτη η οποία κοστολογείται στα $2,999 με επεξεργαστή στα 3.7 GHz 4-core με 12 GB RAM και δύο κάρτες γραφικών AMD D300 graphics processors. Η δεύτερη έκδοση, η οποία κοστολογείται στα $3,999 με επεξεργαστή στα 3.5 GHz 6-core με 16 GB RAM και δύο κάρτες γραφικών AMD D500 graphics processors. Και οι δύο εκδόσεις έρχονται με Flash Storage στα 256 GB.

Οι χρήστες, μπορούν να κάνουν και το δικό τους configuration επιλέγοντας 8 ή 12 πυρήνες για τον επεξεργαστή, μέχρι 64 GB RAM, μέχρι και 1 ΤΒ σκληρό δίσκο Flash και δύο κάρτες γραφικών AMD D700 graphics processors.

5Κ vs. τρεις 4Κ οθόνες: Ποιο Mac κερδίζει τη μάχη της οθόνης;

H οθόνη Retina 5Κ του iMac είναι η μεγαλύτερη οθόνη που υπάρχει για τους υπολογιστές Mac. Έχει ανάλυση 14.7 εκατομμύρια pixels, πράγμα το οποίο σημαίνει πως έχεις τέσσερις φορές μεγαλύτερη ανάλυση από τους υπόλοιπους iMac με απλή οθόνη στις 27-ίντσες. Και μετά από κάποιες δοκιμές που κάναμε στον iMac Retina 5K, θα λέγαμε πως είναι απλά καταπληκτικός. Έρχεται ενσωματωμένη με κάποια νέα χαρακτηριστικά, ενώ αξιοσημείωτο είναι το DCI-P3, το οποίο περιέχει τη μεγαλύτερη γκάμα χρωμάτων την οποία έχει χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα η Apple στους υπολογιστές της. Ακόμη και ένα μικρό τυπογραφικό σημείο, είναι εύκολο να γίνει ορατό στο μάτι, κάτι το οποίο μέχρι πριν μπορούσε να το δει κανείς μόνο μετά την εκτύπωση.

Ωστόσο, η απλή οθόνη των 5Κ, μπορεί να μην είναι αρκετή για κάποιους από εμάς. Η Apple δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης δύο επιπλέον monitors στο νέο iMac, με τη χρήση των θυρών Thunderbolt 2. O Retina iMac μπορεί να διαχειριστεί εύκολα μέχρι και δύο επιπλέον οθόνες σε ανάλυση 2560 × 1440 (ανάλυση την οποία φέρει η οθόνη Thunderbolt της Apple) ή να υποστηρίξει μία επιπλέον οθόνη με ανάλυση 5120 × 2880 χρησιμοποιοώντας dual-cables και μετατρέποντας το iMac σε ένα ‘τερατάκι’ τεραστίων αναλύσεων.

To Mac Pro δεν έρχεται με κάποια οθόνη κατά την αγορά του, αλλά έρχεται με αρκετές θύρες επέκτασης. Υπάρχει ένα σύνολο 6 θυρών Thunderbolt 2 στο Mac Pro, δηλαδή 3 φορές περισσότερες θύρες από το Retina iMac, ενώ η κάθε μία θύρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση κάποιας Thunderbolt οθόνης. Παράλληλα, υπάρχει και μία θύρα, στην οποία μπορεί να συνδεθεί μία οθόνη μέχρι και 4Κ.

Στην ουσία, μπορεί κάποιος να έχει μέχρι και 6 εξωτερικές οθόνες συνδεδεμένες ταυτόχρονα στο Mac Pro, οι οποίες θα δουλεύουν στην προκαθορισμένη ανάλυση των 2560 × 1440. Αν δουλεύετε με 4Κ, μπορείτε να συνδέσετε 3 οθόνες ανάλυσης 4Κ στο Mac Pro. Φυσικά, οι οθόνες που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για το Mac Pro δεν παρέχονται από την Apple κατά την αγορά και θα πρέπει να επενδύσετε κάποια παραπάνω χρήματα στην αγορά κάποιας καλής οθόνης για τον υπολογιστή σας. Το ποσό που θέλετε να ξοδέψετε είναι πάνω από όλα στο χέρι σας. Αλλιώς αν θέλετε απαραίτητα τις οθόνες της Apple τότε θα πρέπει να ξοδέψετε $999 για την κάθε οθόνη!

Μιλώντας λοιπόν με αριθμούς, ο Mac Pro κερδίζει αυτή τη μάχη. Αλλά η εσωτερική οθόνη του 5Κ του iMac ξεχωρίζει από κάθε άλλο Mac που κυκλοφορεί μέχρι τώρα στην αγορά και σίγουρα αξίζει την αγορά της.

6ης γενιάς επεξεργαστής vs. Xeon: Ποιο Mac έχει τον καλύτερο επεξεργαστή;

Ο Retina iMac έρχεται εξοπλισμένος με μια ποικιλία επιλογών για τον επεξεργαστή, φέροντας 6ης γενιάς Intel “Skylake” επεξεργαστή, σε διάφορους χρονισμούς, για τους Core i5 και Core i7. Το βασικό μοντέλο του Mac Pro χρησιμοποιεί τον Intel Xeon E5 παλαιότερης γενιάς. Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής θεωρείται περισσότερο ‘hard-core’ και χρησιμοποιείται κυρίως για τους servers.

O επεξεργαστής Xeon φέρει L3 μνήμη cache, η οποία μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα για κάποιες διεργασίες. Είναι σχεδιασμένοι ώστε να λειτουργούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες όταν έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλο φορτίο. Παράλληλα, υποστηρίζουν ένα ξεχωριστό είδος μνήμης, γνωστό και ως Error Correcting Code (ECC) το οποίο είναι καλύτερο για τις υπολογιστικές διεργασίες στις οποίες οι χρήστες θα πρέπει να αποφύγουν και το παραμικρό λάθος. Γενικότερα, όσους περισσότερους επεξεργαστές έχει ένα Mac -ή γενικότερα ένας υπολογιστής, τόσο πιο αποδοτικά μπορεί κάνει τις διάφορες διεργασίες που θα του αναθέσει ο χρήστης.

Κάποια πρακτικά παραδείγματα είναι τα εξής:

  • Video encoding
  • Συμπίεση και αποσυμπίεση αρχείων
  • Compile κώδικα

Το Parallel processing είναι τόσο ενσωματωμένο στο OS X, όπου η Apple ανέπτυξε μια βασική τεχνολογία στο OS X με την ονομασία Grand Central Dispatch, την οποία το λογισμικό χρησιμοποιεί για να διαχειριστεί διεργασίες οι οποίες χρειάζονται πολλαπλή επεξεργασία.

Το Mac Pro έρχεται σε δύο βασικά μοντέλα των $2,999 και $3,999. Το πρώτο έχει ένα τετραπύρηνο Xeon επεξεργαστή, ενώ το δεύτερο φέρει έναν εξαπύρηνο επεξεργαστή Xeon. Αν η επίδοση του parallel processing είναι σημαντική για εσάς, μπορείτε να δώσετε $1,500 και να αναβαθμίσετε στον επεξεργαστή των οκτώ πυρήνων ή να ξοδέψετε $3,000 και να αναβαθμίσετε στον επεξεργαστή των 12-πυρήνων. Η συχνότητα στην οποία είναι χρονισμένοι, μειώνεται όσο ανεβάζουμε πυρήνες επεξεργαστή, αλλά ας υποθέσουμε πως οι επεξεργαστές με περισσότερους πυρήνες μπορούν να κάνουν αρκετά πράγματα ταυτόχρονα σε σχέση με εκείνους με λιγότερους πυρήνες.

Όσο, λοιπόν, αφορά τη συγκεκριμένη κατηγορία, θα λέγαμε πως υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικές κλάσσεις υπολογιστών. Ο iMac με το Skylake επεξεργαστή, είναι πλέον ένας αρκετά δυνατός υπολογιστής και μπορεί εύκολα να φέρει εις πέρας τα single thread operations. Αλλά από την άλλη, ο Mac Pro είναι το ‘τέρας’ το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το parallel processing και έχουν σχεδιαστεί για πιο εξειδικευμένες διεργασίες σε σχέση με τους iMac.

Γραφικά: AMD Radeon vs. AMD FirePro

To Mac Pro και το Retina iMac έρχονται και τα δύο με κάρτες γραφικών οι οποίες έχουν κατασκευαστεί από την AMD, ωστόσο είναι εντελώς διαφορετικές ως προς τη λειτουργία και την αποδοτικότητά τους. Παρά το γεγονός πως και οι δύο είναι αρκετά αποδοτικές και ‘δυνατές’, θα λέγαμε πως η κάρτα γραφικών του Retina iMac είναι για πιο απλή χρήση και καθημερινή σε σχέση με εκείνη του Mac Pro που είναι για πιο “hard-core” χρήση από κάποιο workstation.

Ο Retina 5K iMac έρχεται με τις κάρτες γραφικών AMD Radeon R9 M380, R9 M390 και R9 M395. Αυτά τα chip είχαν σχεδιαστεί αρχικά για laptops. Oι iMac εδώ και πολύ καιρό χρησιμοποιούν διάφορα parts τα οποία είναι εξίσου αποδοτικά τόσο στην αγωγή της θερμότητας όσο και στη ‘δύναμη’ και αυτό λόγω των μικρών εσωτερικών του διαστάσεων. Βάση αυτού, οι AMD κάρτες γραφικών, έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσεγγίσουν εκείνους τους χρήστες που θέλουν την καλύτερη δυνατή απόδοση και εμπειρία από το σύστημά τους.

H Radeon R9 Μ300 χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική Graphics Core Next (GCN), την οποία χρησιμοποιούν και άλλες premium κάρτες γραφικών της AMD, τόσο για κινητά όσο και για desktop. Παρά το ότι προορίζεται κυρίως για τους gamers, έχει και πρακτικές εφαρμογές στο parallel computing, όπως ακριβώς και ο επεξεργαστής γραφικών που χρησιμοποιείται στο Mac Pro -o οποίος είναι Open Computing Language ή με άλλα λόγια OpenCL- και δίνει τη δυνατότητα στους developers να έχουν πρόσβαση στο compute power του chip των γραφικών για την δημιουργία εφαρμογών οι οποίες είναι αναγκαίες για επιστημονική απεικόνιση, για το engineering και άλλου είδους εφαρμογές.

Αντίστοιχα, το Mac Pro, φέρει τις κάρτες γραφικών AMD FirePro D300, D500 ή D700, ανάλογα με το ποιες θα επιλέξει ο κάθε χρήστης, ενώ εκτός από όλα αυτά, δεν έρχεται μόνο με μία κάρτα γραφικών ενσωματωμένη, αλλά με δύο. Οι κάρτες γραφικών FirePro δεν στοχεύουν στους απλούς χρήστες, αλλά κυρίως σε εκείνους που θέλουν ένα ολοκληρωμένο workstation. Μπορούν εύκολα να φέρουν εις πέρας την επεξεργασία βίντεο σε ανάλυση 4Κ καθώς και τη χρήση αρκετών visual effects, όπως για παράδειγμα το χειρισμό δεδομένων 3D.

Όσο, λοιπόν, αφορά αυτή την κατηγορία, ο Mac Pro έρχεται με πιο ισχυρές κάρτες γραφικών σε σχέση με τον iMac, αλλά όπως και στην κατηγορία των CPU μπορούμε να πούμε με ευλάβεια πως και τα δύο συστήματα προορίζονται για διαφορετικές χρήσεις.

Αποθηκευτικός χώρος: Fusion Drive vs. απλός SSD

To βασικό μοντέλο του Retina iMac έρχεται με αποθηκευτικό χώρο 1ΤΒ σκληρού δίσκου, ο οποίος είναι ίδιος με εκείνους τους σκληρούς δίσκους που φέρουν τα υπόλοιπα iMacs. Τα μεγαλύτερα μοντέλα των iMac έρχονται με 1ΤΒ ή 2ΤΒ Fusion Drive δίσκου. Ο Fusion Drive συνδυάζει έναν 128 GB PCI Express-based Flash drive με 1ΤΒ ή 23ΤΒ hard disk drive. Είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσουν ένα logical volume το οποίο θα είναι 2ΤΒ ή 3ΤΒ. Ο συνδυασμός αυτό σημαίνει -με άλλα λόγια- πως θα είναι δυνατό ο υπολογιστής να κάνει πιο γρήγορο boot, να ανοίγει τις εφαρμογές και τα αρχεία πιο γρήγορα σε σχέση με έναν απλό σκληρό δίσκο.

Κάτω από βασικές συνθήκες, μπορείτε -στην ουσία- να έχετε τα πλεονεκτήματα ενός flash drive και τα πλεονεκτήματα του μεγάλου αποθηκευτικού χώρου. Η αλήθεια είναι πως αν δεν έχετε εργαστεί με κάποιον Fusion Drive στο παρελθόν, σίγουρα θα μείνετε έκπληκτοι όταν διαπιστώσετε την αποδοτικότητά τους. Και από την άλλη, αν τα 2ΤΒ δεν σας είναι αρκετά, τότε μπορείτε εύκολα να αναβαθμίσετε στα 3ΤΒ Fusion Drive. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και έναν απλό SSD μέχρι και 1ΤΒ εφόσον το επιθυμείτε.

Από τη μεριά του Mac Pro, βλέπουμε πως η Apple χρησιμοποιεί flash storage. Η μεγαλύτερη χωριτηκότητα δίσκου για το Mac Pro μπορεί να είναι το 1ΤΒ. Η ίδια η Apple ανέφερε πως αυτή η χωριτηκότητα είναι αρκετή καθώς έχει δόσει τη δυνατότητα στους χρήστες να συνδέσουν κάποιον εξωτερικό σκληρό δίσκο αν χρειαστεί, χρησιμοποιώντας τις θύρες Thunderbolt 2.

Ποιος χρήστης πρέπει να αγοράσει τον Retina 5K iMac;

os-x-el-capitan-imac-5k-hero

Ο Retina 5K iMac αποτελεί έναν από τους πιο καλούς και ισχυρούς υπολογιστές της αγοράς. Είναι γρήγορος, εύχρηστος και έχει μια από τις καλύτερες οθόνες σε σχέση με τα υπόλοιπα Mac. Στο εσωτερικό του φέρει κάποια πολύ ισυχρά parts τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του κάθε χρήστη, είτε αυτός κάνει επεξεργασία βίντεο 4Κ, είτε επεξεργασία εικόνων, είτε παίζοντας παιχνίδια, είτε απλά χρησιμοποιώντας το Microsoft Office και το iWork.

O πρώτος Mac με δυνατότητα προβολής 5Κ βίντεο είναι από τα μοναδικά μοντέλα τα οποία βρίσκονται στην κορυφή της αγοράς, καθώς προσφέρει αρκετά χαρακτηριστικά και δυνατότητες που δεν μπορούν να προσφέρουν άλλοι υπολογιστές της αγοράς. Σίγουρα, δεν είναι μια επιλογή για τον κάθε χρήστη, καθώς αρκετοί θα μπορούσαν να ξοδέψουν πολύ λιγότερα χρήματα για την αγορά ενός υπολογιστή που θα ικανοποιούσε τις καθημερινές τους ανάγκες.

Η Apple έκανε τον Retina iMac πιο προσεγγίσιμο στην τιμή, ξεκινώντας από τα $1,799. Για εκείνους που σκέφτονται την αγορά, θα προτείναμε να σκεφτούν καλά την δαπάνη μερικών παραπάνω χρημάτων για έναν πιο γρήγορο επεξεργαστή και Fusion Drive.

Ποιος χρήστης πρέπει να αγοράσει τον Mac Pro;

new_mac_pro_open_cards_hero

 

Η Apple έχει σχεδιάσει τον Mac Pro κυρίως για εκείνους τους χρήστες που ασχολούνται με την δημιουργία ψηφιακού υλικού και μπορούν να ωφεληθούν από τις δυνατότητες του υπολογιστή αυτού. Είναι για εκείνους τους χρήστες που δουλεύουν με ψηφιακό βίντεο (4Κ), ψηφιακό ήχο, χρήστες που περνούν όλη τη μέρα τους στην επεξεργασία φωτογραφιών στο Photoshop ή άλλο λογισμικό επεξεργασίας.

Το Mac Pro έχει σε αρκετούς χώρους εφαρμογή και μπορεί να προσαρμοστεί άνετα στις δυνατότητες του κάθε χρήστη. Είναι ένα φανταστικό μηχάνημα για μηχανικούς, αρχιτέκτονες και άλλους χρήστες που δουλεύουν στην απεικόνιση 3D υλικού και σχεδιασμού. Η αρχιτεκτονική του υπολογιστή η οποία προσφέρει και parallel processing, τον καθιστά εφικτό και για χρήση οποιασδήποτε επιστημονικής δουλειάς.

Ο Mac Pro μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα απεικόνισης εικόνας 5Κ, αλλά μπορεί να τρέχει με πολλαπλές 4Κ οθόνες ή με ακόμη περισσότερες απλές οθόνες, χαμηλότερης ανάλυσης, όπως η οθόνη της Apple με Thunderbolt. Όλα αυτά λοιπόν, σε συνδυασμό με τον ισχυρό επεξεργαστή και τις επιλογές για GPU, μπορούν να κάνουν το Mac Pro ένα μοναδικό εργαλέιο, για κάθε χρήση, που θα ξεπεράσει κάθε σας προσδοκία.

Φυσικά, όλα αυτά τα ‘καλούδια’ κοστίζουν. Το βασικό μοντέλο Mac Pro, είναι σημαντικά πιο ακριβό από έναν Retina iMac, ενώ η επιλογή κάποιων καλύτερων επεξεργαστών, η επιλογή περισσότερου αποθηκευτικού χώρου, η επιλογή περισσότερης μνήμης RAM και η επιλογή καλύτερης GPU, μπορούν να τινάξουν την τιμή στα ύψη, η οποία μπορεί να φτάσει και τα $9,000. Αλλά για εκείνους τους χρήστες Mac που θέλουν την απόλυτη υπολογιστική δύναμη και ένα υπολογιστή ‘τέρας’, τότε ο Mac Pro είναι η πιο κατάλληλη επιλογή.

Σχολιασμός στο φόρουμ