Όταν το πρώτο iMac έκανε το ντεμπούτο του πριν 20 χρόνια δημιούργησε έναν τεράστιο σεισμό με την ανορθόδοξη εμφάνιση του. Η εμφάνιση του με τις καμπύλες και το έντονο χρώμα έκανε τον Steve Jobs να τονίσει πως το μηχάνημα αυτό ήταν τόσο καλό για το γλείψει ένας χρήστης!!

Το iMac αυτόματα αποτέλεσε μια δήλωση για ένα υπολογιστή τόσο για τους κατόχους του όσο και για αυτούς που τον κατασκεύασαν.

Πάρα αυτά το iMac δεν έχει ουσιαστικά αλλάξει σχεδιασμό από το 2012 και έπειτα. Ήρθε λοιπόν η ώρα να φέρει η Apple έναν νέο σχεδιασμό που θα δημιουργήσει τα ίδια συναισθήματα που είχαμε πριν 20 ολόκληρα χρόνια.

Το πρώτο iMac έκανε το ντεμπούτο του πριν 20 χρόνια. Ο μοναδικός σχεδιασμός της συσκευής ταίριαξε απόλυτα στο “think different” motto της Apple.

Η συσκευή έδειχνε φιλική και όμορφη και ξεχώρισε άμεσα από όλα τα άλλα desktop που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή και που το μπεζ χρώμα τους κυριαρχούσε στα πάντα.

Ο σχεδιασμός του iMac επανέφερε τον Steve Jobs στο προσκήνιο ως έναν οραματιστή ηγέτη ενώ παράλληλα παρουσίασε στο ευρύ κοινό το τεράστιο ταλέντο του σχεδιαστή της Apple Jony Ive.

Οι ανταγωνιστές δεν το περιμέναν και κλονίστηκαν άμεσα με κάποιους από αυτούς να προσπαθούν να μιμηθούν την αίγλη του iMac. Κάποιοι ελάχιστοι μόνο κατάφεραν να φτάσουν κάπως κοντά αλλά και πάλι δεν μπόρεσαν με τίποτα να αναπαράγουν την μαγεία του iMac.

Πάρα αυτά το iMac G3 δεν ήταν τέλεια. Έρχονταν με ένα απίστευτα μη εργονομικό ποντίκι που για όλους εμάς που είχαμε την ατυχία να το χρησιμοποιήσουμε ακόμη θυμόμαστε τον πονοκέφαλο που μας έφερνε.

Η Apple όμως δεν σταμάτησε και συνέχισε να εξελίσσει την σειρά με το iMac G4 να είναι σαφώς καλύτερο από τον προκάτοχο του και για πολλούς ακόμη και σήμερα το πιο αγαπημένο iMac πολλών χρηστών.

Οι αλλαγές με τα χρόνια συνεχίστηκαν και έτσι φτάσαμε το 2007 όπου το iMac γνώρισε το αλουμίνιο και από τότε η Apple δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω. Έκτοτε αποτέλεσε και μέχρι και σήμερα το βασικό υλικό κατασκευής με αλλαγές στον σχεδιασμό αλλά όχι πολύ μεγάλες.

Οι μεγαλύτερες έγιναν με την έλευση του Space Gray iMac Pro αλλά και πάλι η σχεδιαστική μήτρα ήταν ουσιαστικά η ίδια.

Η χρήση του αλουμινίου ήταν μια λαμπρή αναμφισβήτητα ιδέα και έδωσε μια νέα πνοή στον σχεδιασμό των μηχανημάτων. Αντικειμενικά όμως το έκανε να έχει λιγότερο χαρακτήρα και του προσάρτησε ένα πιο κρύο συναίσθημα.

Για πολλούς αυτή η εμμονή πλέον στον σχεδιασμό των iMac έχει αρχίσει να κουράζει και να αφαιρεί από το σύμβολο του “think different” την σημαία αυτή που το δόθηκε πριν 20 χρόνια.

Ο Steve Jobs επέμενε πως ο σχεδιασμός δεν έχει να κάνει τόσο με το πώς μοιάζει κάτι αλλά με το πως αυτό λειτουργεί. Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια αλλά ήταν ο ίδιος ο Jobs που επέμενε οι NeXT υπολογιστές να βαφούν μαύροι.

Από την άλλη η Apple έχει εμμονή ακόμη με την εμφάνιση του σχεδιασμού κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό κοιτώντας το νέο Apple Park.

H Apple εξάλλου έχει αποδείξει πάρα πολλές φορές πως ένας υπολογιστής ανεξάρτητα το μέγεθος μπορεί να γίνει και μέσω του σχεδιασμού του και μια έκφραση μόδας ή τέχνης.

Η εταιρεία λοιπόν έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι μπορεί να παρουσιάζει υπολογιστές που και δουλεύουν αλλά και δείχνουν υπέροχοι.

Εν έτη 2018 οι iMac σίγουρα αποτελούν εμφανισιακά ακόμη εντυπωσιακά μηχανήματα αλλά δεν προξενούν και κάποιο “ουάου” στους καταναλωτές με τον σχεδιασμό τους.

Η Apple φαίνεται να είναι διστακτική ως προς το να φέρει μια δραματική αλλαγή στην εμφάνιση τους και αυτό φάνηκε με το πανάκριβο iMac Pro στο οποίο η Apple πειραματίστηκε ελάχιστα με τον χρωματισμό του και… απλά αυτό.

Από την άλλη πλευρά ο ανταγωνισμός έχει παρατηρήσει αυτή την στασιμότητα της Apple και προσπαθεί να κερδίσει έδαφος. Μπορεί τα αποτελέσματα να μην είναι πάντα επιτυχημένα αλλά πάρα αυτά υπάρχει η αίσθηση του πειραματισμού.

Αυτό το είδαμε για παράδειγμα με το HP Envy Curved All-in-One 34 καθώς και με το Microsoft 28-ιντσών Surface Studio.

Η Apple την ίδια στιγμή έφερε για παράδειγμα την TouchBar στα MacBook ως πείραμα αλλά ποτέ δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να φέρει ένα πληκτρολόγιο με TouchBar για τα iMac. Επίσης στο iMac η Apple εδώ και πολλά χρόνια δουλεύει πάνω σε χειρονομίες για την διεπαφή που μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιάσει στο ευρύ κοινό. Δεν μιλάμε καν για κάποιο iMac με νέο σχεδιασμό και οθόνη αφής….

Για εμάς που ως φοιτητές δουλέψαμε με τα iMac G3 και G4 και που έκτοτε πάντα είχαμε στο γραφείο μας έναν iMac μια αλλαγή στον σχεδιασμό τους που θα αποτελούσε για ακόμη μια φορά δήλωση της Apple για την καινοτομία και το μέλλον είναι κάτι που θέλουμε όσο τίποτε άλλο.