Οι δημιουργοί της απίστευτα δημοφιλής εφαρμογής φωτογραφίας Halide, εδώ και καιρό πλέον ερευνούν και κάνουν τεστ με τις νέες κάμερες των iPhone Xs και iPhone Xs Max. Εν συντομία ανακάλυψαν πως οι νέες κάμερες είναι μια μεγάλη αναβάθμιση από αυτές των προηγούμενων χρόνων.

Η ομάδα λοιπόν της Halide εφαρμογής επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα της Apple που ανέφερε ότι τα συστήματα κάμερας που βρίσκονται στα iPhone XS και iPhone XS Max φέρνουν μια νέα εποχή σε αυτό που ονομάζουν κάποιοι “computational photography”. Έχει να κάνει λιγότερο με το hardware και περισσότερο με το πως το λογισμικό χρησιμοποιεί στο 100% της δυνατότητες του hardware.

Σχετικά με την μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει με το κατά πόσο στο Portrait Mode η Apple ωραιοποιεί τις λήψεις των προσώπων των χρηστών η ομάδα αναφέρει πως αυτό γίνεται γιατί έχουμε “μια πιο καλύτερη και πιο έντονη μείωση του θορύβου ενώ παράλληλα έχουμε μείωση των φωτεινών/σκοτεινών αντιθέσεων”

“Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως ο εγκέφαλους μας αντιλαμβάνεται κάτι έντονο και πως οι καλλιτέχνες κάνουν τα πράγματα να δείχνουν πιο έντονα. Δεν δουλεύει όπως σε κάποια CSI επεισόδια όπου η ντετέκτιβ φωνάζουν “μεγάλωσε την ευκρίνεια στην οθόνη”. Δεν μπορείς να προσθέσεις ποτέ πληροφορίες σε μια λήψη που ήδη έχουν χαθεί. Αυτό που μπορείς να κάνεις όμως είναι να ξεγελάσεις τον εγκέφαλο του ανθρώπου προσθέτοντας μικρές περιοχές με αντιθέσεις”

Με απλά λόγια το iPhone XS ενώνει διαφορετικά εκθέματα μειώνοντας την φωτεινότητα σε πιο φωτεινές περιοχές και μειώνοντας το σκοτάδι σε πιο σκοτεινές περιοχές. Όλες οι λεπτομέρειες των λήψεων παραμένουν εκεί αλλά το ανθρώπινο μάτι τις βλέπει λιγότερα έντονες λόγω της τοπικής αυτής αντίθεσης που δημιουργείται.

Σύμφωνα με την ομάδα αυτό είναι εμφανές και πέρα από την απόδοση του χρώματος του δέρματος του αντικειμένου της λήψης. Φωτογραφίες με το αντικείμενο σε ένα πιο σκοτεινό χώρο, είτε έχουμε μια γάτα είτε ένα κομμάτι ξύλο, θα δεχτούν και αυτές μια αυτόματη ομαλότητα των αντιθέσεων.

Απλά το iPhone Xs έχει μια πιο επιθετική αντιμετώπιση στην μείωση του θορύβου σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα.

Στα τεστ που κάνανε το iPhone XS φαίνεται να προτιμάει υψηλότερα ISO και πιο γρήγορες ταχύτητες στο κλείστρο κάτι που έχει ως αποτέλεσμα γρηγορότερες φωτογραφείς αλλά με μεγαλύτερο θόρυβο.

Για να αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός το iOS νέα Smart HDR χαρακτηριστικό παίρνει πολλές λήψεις και τις ενώνει μαζί κάνοντας επιθετική μείωση του θορύβου που θα βρει σε αυτές. Έτσι κάποιες λεπτομέρειες και αντιθέσεις χάνονται εξαιτίας αυτού.

Αυτό το φαινόμενο είναι πιο εμφανές κατά την λήψη selfies.