O Mark Zuckerberg απέτυχε να απαντήσει σε 40+ ερωτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

0
951

Ο Mark Zuckerberg εμφανίστηκε μπροστά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και του έγινε η ερώτηση σχετικά με το γιατί να μην υπάρχει εναλλακτική Ευρωπαϊκή πλατφόρμα όσον αφορά το Facebook με σκοπό να “σπάσει” το μονοπώλιο του Mark Zuckerberg.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γερμανός Manfred Weber, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε πως ήρθε η ώρα να σπάσει το μονοπώλιο του Facebook και των υπηρεσιών προσκείμενες σε αυτό όπως το WhatsApp και το Instagram. Αυτό θα πρέπει να γίνει μιας και υπάρχει πολύ μεγάλη δύναμη συγκεντρωμένη σε ένα μόνο άνθρωπο, ενώ στη συνέχεια ρώτησαν το Mark Zuckerberg αν μπορεί να τους πείσει έτσι ώστε να μην γίνει κάτι τέτοιο.

Την ίδια ερώτηση έκανε και το Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Βέλγιο, Guy Verhofstadt, ο οποίος απευθυνόμενος στο Mark Zuckerberg ανέφερε πως δε μπορεί να πείσει τον ομόλογό του από τη Γερμανία μιας και δεν υπάρχει ιδιαίτερο νόημα. Αυτό έγινε γιατί ο CEO του Facebook ανέφερε σαν ανταγωνιστές του το Twitter και τη Google και είναι σα να λέει σε κάποιον “έχω το μονοπώλιο να κατασκευάζω αυτοκίνητα αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα μιας και μπορεί κάποιος να πάρει ένα αεροπλάνο, τρένο ή μηχανάκι για να πάει στον προορισμό του”. Σε εκείνο το σημείο τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διέκριναν έναν τόνο ειρωνίας στα λεγόμενα του Mark Zuckerberg.

Ο ίδιος τώρα ο Zuckerberg απέφυγε να απαντήσει σε τουλάχιστον 40+ ερωτήσεις που του τέθηκαν από τα μέλη που έδειξαν ιδιαίτερα διαβασμένα αλλά και αυστηρά απέναντι στον ισχυρό άντρα της Facebook.

Οι λόγοι που έμειναν αναπάντητα αυτά τα ερωτήματα είχαν να κάνουν και με την ίδια την διαδικασία που ακολουθήθηκε που ήταν ιδιαίτερα σύντομη χρονικά και τελικά όπως αποδείχθηκε όχι και τόσο σωστά οργανωμένη.

Με βάση το παραπάνω λοιπόν ο Mark Zuckerberg κατάφερε να αποφύγει να απαντήσει σε αρκετές ερωτήσεις  μιας και η απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις θα δινόντουσαν στο τέλος της διαδικασίας.

Το Gizmodo αναφέρει τα μεγαλύτερα ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα:

  • Can you guarantee that you will not collect and sell any data to third parties without proper consent especially if people want to leave Facebook?
  • What are you doing to target specifically sophisticated fake accounts, especially when it comes to political manipulation?
  • What do you do with the data from non-Facebook users? Do you commercialize it? Is that morally acceptable?
  • Have you really moved the data of users that was stored on servers in Europe so that data would be outside the effective reach of European authorities?
  • Does Facebook check third-party company’s compliance with its policies? How will you ensure that this really happens?
  • Why didn’t you inform users that their data had been compromised and give them a chance to take measures to further protect their data?

Αυτό λοιπόν που έκανε o ίδιος ήταν να δηλώσει πως το Facebook αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό σε πολλαπλά επίπεδα δηλώνοντας πως η εταιρεία βρίσκεται σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον όπου οι χρήστες χρησιμοποιούν πολλά διαφορετικά εργαλεία για να επικοινωνούν μεταξύ τους, με νέους ανταγωνιστές να εμφανίζονται ακόμα και καθημερινά.

Τονίστηκε επίσης πως το Facebook δε διαθέτει μονοπωλιακό καθεστώς στις διαφημίσεις μιας και το μερίδιο της διαφήμισης μέσω της πλατφόρμας σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται στο 6%, ενώ αναφέρθηκε στη βοήθεια που παρέχει σε μικρές εταιρείες να αποκτήσουν πρόσβαση σε πολλούς καταναλωτές, κάτι το οποίο δεν είναι και πολύ σχετικό με το αν το Facebook λειτουργεί μονοπωλιακά.