Σήμερα και όπως σας ενημερώσαμε σε προηγούμενο δημοσίευμα είχαμε την είδηση πως η Apple δουλεύει πάνω σε ένα iPhone με εύκαμπτη οθόνη αναπτύσσοντας ακόμη περισσότερο την αλλαγή που ξεκίνησε σε αυτό τον τομέα το iPhone X.

Να θυμίσουμε πως η οθόνη του iPhone X τεχνικά είναι πλήρως εύκαμπτη μιας και διπλώνει κάτω από το σασί της συσκευής έτσι ώστε να μειώσει η εταιρεία τα πλαίσια και να φέρει τον νέο αυτό σχεδιασμό που είδαμε.

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές η Apple δεν παρουσιάζει πράγματα απλά για την απόδειξη της καινοτομίας. Για παράδειγμα η εύκαμπτη οθόνη του Samsung Galaxy Edge σίγουρα όταν ήρθε έφερε μια απόδειξη τέτοιας καινοτομίας αλλά γρήγορα οι χρήστες αλλά και η εταιρεία έχασαν το ενδιαφέρον τους για αυτό το χαρακτηριστικό.

Αν κάνει κάτι αντίστοιχο η Apple σίγουρα θα φέρει μια πιο πρακτική χρήση σε μια τέτοια εύκαμπτη οθόνη ή θα κάνει χρήση αυτής για να δημιουργήσει σχεδιαστικά μια συσκευή κοντά στα στάνταρ της.

Αυτό που πολλοί μπορεί να μην σκέφτονται είναι πως τέτοια project με εύκαμπτες οθόνες ίσως αποτελούν ένα θεμέλιο λίθο προς την δημιουργία ενός αναδιπλούμενου iPhone.

Μάλιστα έχουμε δει μια σειρά από αναφορές που δείχνουν πως η Apple δουλεύει πάνω σε κάτι τέτοιο.

Τον περασμένο Οκτώβριο είχαμε την είδηση πως η Apple δουλεύει μαζί με την LG για την δημιουργία μιας τέτοιας αναδιπλούμενης οθόνης. Τον περασμένο μήνα η Bank of America και η αναλύτρια Merrill Lynch επανάφερε αυτό το θέμα τονίζοντας πως η Apple δουλεύει πάνω σε κάτι τέτοιο και σε ένα αναδιπλούμενο iPhone με έναν προμηθευτή που το όνομα του όμως δεν έγινε γνωστό.

Φυσικά για όλα τα παραπάνω η Apple ήδη έχει κατοχυρώσει μια σειρά από διπλώματα ευρεσιτεχνίας που παρουσιάζουν τις τεχνολογίες που θα χρειαστούν για μια τέτοια υλοποίηση.

Το μεγαλύτερο όφελος φυσικά ενός αναδιπλούμενου iPhone είναι πως θα μπορεί ο χρήστης να έχει μια πολύ μεγαλύτερη οθόνη αλλά εργονομικά να μπορεί να τοποθετεί αυτή την συσκευή στην τσέπη του. Αν φανταστείτε μια συσκευή σαν ένα iPhone X που θα μπορεί να ξεδιπλώνει μια οθόνη διπλάσια σε μέγεθος άμεσα μπορείτε να αντιληφθείτε πως θα έχουμε μια συσκευή σας το iPad Mini στο μέγεθος όμως ενός σασί που θα αντιστοιχεί σε ένα iPhone.

Κάποιοι ίσως σκεφτούν το θέμα του πάχους μιας τέτοιας συσκευή αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα.

Σκεφτείτε τον σχεδιασμό του MacBook. Τα περισσότερα ηλεκτρονικά εξαρτήματα είναι στην βάση ενώ η οθόνη είναι απίστευτα λεπτή. Η Apple μπορεί να κάνει κάτι αντίστοιχο και στο iPhone.

Ένας τέτοιος σχεδιασμός σημαίνει επίσης πως η Apple δεν χρειάζεται πολλά εξαρτήματα να είναι εύκαμπτα. Όπως και στα MacBooks μητρική και άλλα εξαρτήματα είναι στην βάση αποκλειστικά κάτι που απλοποιεί την παραγωγή της συσκευής και του σασί.

Οι πρώτες εικασίες κάνουν λόγο για έναν σχεδιασμό “βιβλίου” – H οθόνη στο μέσα μέρος η οποία θα εμφανίζεται όταν κάποιος ανοίγει την συσκευή. Μια άλλη εναλλακτική θα είναι μια οθόνη που αγκαλιάζει το σασί και που είναι εξωτερικά. Αυτό βέβαια έχει μια σειρά από δυσκολίες που μάλλον το κάνουν πρακτικά αδύνατο να υλοποιηθεί.

Η έλευση μιας τέτοιας συσκευής, ενός αναδιπλούμενου iPhone δηλαδή σίγουρα θα δημιουργούσε μια πτώση των πωλήσεων του iPad. Αν έχει μια συσκευή με μεγαλύτερη οθόνη στην τσέπη σου γιατί να χρειαστείς και ένα tablet;

H Apple έχει αναφέρει πολλές φορές πως γνωρίζει ότι κάποια προϊόντα που φέρνει στην αγορά μειώνουν την ζήτηση κάποιων άλλων. Κάποια για παράδειγμα που αγοράζουν σήμερα το iPad Pro μπορεί αν δεν υπήρχε να αγόραζαν ένα 12 ιντσών MacBook.

H Apple όμως έχει τονίσει πολλές φορές ότι:

“Αν φοβόμαστε εμείς οι ίδιοι να κανιβαλίσουμε ένα προϊόν μας τότε κάποια άλλη εταιρεία θα το κάνει. Έτσι λοιπόν επειδή το ξέρουμε αυτό δεν το φοβόμαστε. Γνωρίζουμε ότι το iPhone για παράδειγμα μείωσε κάποιες από τις πωλήσεις του iPod. Κάτι τέτοιο δεν μας ανησυχεί και θα το κάνουμε και στο μέλλον. Το ίδιο έγινε και με το iPad σε σχέση με τα Macs”

Σημαντική ήταν και η δήλωση του Phil Schiller που δείχνει την φιλοσοφία της Apple.

“Το iPhone πρέπει να γίνει τόσο καλό που δεν θα ξέρεις γιατί να θέλεις ένα iPad. Το iPad πρέπει να γίνει τόσο καλό που δεν θα ξέρεις γιατί να θέλεις ένα notebook. Το notebook πρέπει να γίνει τόσο καλό που δεν θα ξέρεις γιατί να θέλεις ένα desktop. Το κάθε ένα έχει ως βασικό στόχο να συναγωνιστεί με τα υπόλοιπα”

Ένα αναδιπλούμενο λοιπόν iPhone μπορεί να αντικαταστήσει το iPad Mini αλλά η Apple σε καμία περίπτωση δεν ανησυχεί για κάτι τέτοιο.

Οι ημερομηνίες 2020 και 2021 ίσως είναι αυτές που θα δούμε αυτό το project της Apple να παρουσιάζεται στο κοινό. Επίσης η Apple μάλλον θα ακολουθήσει την στρατηγική του iPhone X ρίχνοντας μια τέτοια συσκευή στην αγορά ως ένα high end μοντέλο με μια τεχνολογία που κάποιοι θα την αγκαλιάσουν άμεσα και κάποιοι θα περιμένουν επόμενα μοντέλα μέχρι αυτή να ωριμάσει.