Η Apple με την τελευταία ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της για ακόμη μια φορά άφησε άφωνους τους αναλυτές ειδικά μιας και το τρίτο οικονομικό τρίμηνο είναι και αυτό που χαρακτηρίζεται ως το πιο ήσυχο από πλευράς πωλήσεων.

Τα κέρδη σημειώσαν για ακόμη μια φορά ανοδική πορεία της τάξης του 17% σε ετήσια συγκριτική βάση ενώ τα έσοδα ακολούθησαν και αυτά μια ανοδική πορεία της τάξης του 32%.

Όλα αυτά την στιγμή που οι πωλήσεις του Mac σημειώσαν πτώση ενώ οι πωλήσεις του iPhone ήταν 1% πάνω από τα περσινά επίπεδα την ίδια περίοδο.

Το μυστικό της Apple ήταν η μίξη στις πωλήσεις των iPhone. Αν και η Apple ποτέ δεν ανακοινώνει αναλυτικά τις πωλήσεις κάθε μοντέλου αυτό που αποκάλυψε ήταν πως η μέση τιμή πώλησης των συσκευών σημείωσε αύξηση από τα $606 το τρίτο τρίμηνο του 2017 στα $724 αυτό το τρίμηνο. Αυτό αποτελεί αν μη τι άλλο μια σημαντική αλλά και συνάμα άριστα δουλεμένη άνοδο!!

Το μαγικό συστατικό για αυτή την παραπάνω επιτυχημένη συνταγή ακούει στο όνομα iPhone X. Χωρίς να δώσει κάποιο νούμερο η Apple τόνισε πως και για αυτό τρίμηνο ήταν εκείνο το μοντέλο που σημείωσε τις περισσότερες πωλήσεις.

Έτσι λοιπόν το πιο ακριβό iPhone – που πολλοί πιστεύανε πως εξαιτίας της τιμολόγησης του θα “πατώσει” στην αγορά – είναι αυτό που οι καταναλωτές αγοράζουν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο.

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το πως η Apple συνεχίζει να έχει αύξηση κερδών στην κατηγορία των smartphones την στιγμή που ολόκληρη η αγορά έχει μια επίπεδη συμπεριφορά. Τι θα γίνει όταν φτάσει στο σημείο εκείνο που θα είναι το οριακό στην άνοδο της αυτή; και πως θα συμπεριφερθεί στις αγορές της Κίνας και την Ινδίας αλλά και την Ευρώπης ακόμη όπου οι Κινεζικές εταιρείες ασκούν πολύ μεγάλη πίεση.

Η Apple απάντησε σε αυτό.

Θα τα καταφέρει συνεχίζοντας να στοχεύει τον πυρήνα των καταναλωτών της και της αγοράς που είναι αυτή του premium. Η Apple απέδειξε πως αν δημιουργήσεις ένα προϊόν που θα γίνει αρεστό από τους καταναλωτές τότε μπορείς να το κοστολογήσεις ιδιαίτερα υψηλά – Όταν ξεκίνησε αυτή την πολιτική με το iPhone X πολλοί γελούσαν με αυτή την επιλογή… όχι πλέον όμως.

Για τους παλαιούς αναγνώστες μας και φίλους της Apple να πούμε πως όλη η ιστορία αυτή θυμίζει την αντίστοιχη που είχαμε με το πρώτο iPhone και τις δηλώσεις του Steve Ballmer της Microsoft.

Φυσικά μόνο η premium αγορά δεν είναι αρκετή για την Apple μιας και η εταιρεία χρειάζεται και μια συνεχή ροή νέων καταναλωτών για τις συσκευές της. Αυτό το καταφέρνει μιας και έχει μια γκάμα iPhone στην αγορά που ξεκινάνε από τα $349. Οι καταναλωτές που αγοράζουν τις πιο οικονομικές συσκευές της Apple δεν φέρνουν απευθείας κέρδος στην εταιρεία αλλά την ωφελούν με τρεις διαφορετικούς τρόπους.

Πρώτον και αν και η Apple παραμένει μια premium μπράντα, είναι επίσης μια που πρέπει να απευθύνετε στο ευρύ κοινό όσο περισσότερο μπορεί και αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχει όγκο πωλήσεων.

Δεύτερον η Apple έχει ένα οικοσύστημα που αν μπεις μέσα σε αυτό δεν είναι υπερβολή να πούμε πως κολλάς. Μόλις ξεκινήσεις με το οικοσύστημα της Apple δύσκολο φεύγεις από αυτό και πάντα έχεις στο μυαλό σου πως θα το εμπλουτίσεις. Έτσι μπορεί κάποιος να ξεκινήσει να μαθαίνει την Apple από μια iPhone SE συσκευή σήμερα αλλά στο μέλλον είναι πάρα πολύ πιθανό πως και αυτή θα αναβαθμίσεις με ένα νεότερο και καλύτερο μοντέλο και πως θα αγοράσει κάποια άλλη Apple συσκευή.

Τρίτον οι Υπηρεσίες της Apple φέρνουν τεράστια κέρδη στην εταιρεία. Κάθε iPhone αγοραστής οποιουδήποτε μοντέλου αυτόματα γίνεται και υποψήφιος χρήστης των υπηρεσιών της Apple.

Έτσι λοιπόν η Apple χρειάζεται να διατηρήσει μια ευρεία γκάμα iPhone συσκευών στοχεύοντας από την μέση αγορά και καταναλωτή μέχρι την premium κατηγορία όπου συσκευές σαν το iPhone X φέρνουν τα μεγάλα κέρδη στην εταιρεία.