Όταν η Apple λανσάρισε το iPhone X στην αγορά δεν άλλαξε μόνο την σχεδιαστική γραμμή του iPhone αλλά προσέφερε και ένα τελείως νέο επίπεδο τιμολόγησης. Μάλιστα αυτό το επίπεδο δεν ήταν μόνο για τα iPhones αλλά επηρέασε όλα τα smartphones. Ήταν μια κίνηση που έδωσε ώθηση στην μέση τιμή πώλησης της iPhone γραμμής στο σύνολο της.

Το ίδιο τρικ επαναλαμβάνει η Apple με το 2018 MacBook Air.

Όταν η Apple παρουσίασε τα iPhone X και Xs/Max δεν πίεσε κανέναν να πληρώσει ακριβά για την απόκτηση ενός iPhone. Αυτή την στιγμή μπορεί κάποιος να αγοράσει το iPhone 7 για παράδειγμα από ένα Apple Store προς $449.

Αυτό που έκανε όμως η εταιρεία ήταν να παρουσιάσει έναν νέο σχεδιασμό που ήξερε πως θα αποσκοπούσε σε 2 πράγματα. Το πρώτο είχε να κάνει με το όραμα της Apple για μια συσκευή που θα είναι ένα ενιαίο κομμάτι γυαλί και που θα την ήθελαν όλοι. Το δεύτερο είχε να κάνει για αυτούς που θέλουν να έχουν το τελευταίο μοντέλο και έτσι δημιούργησε ένα μεγάλο κενό σχεδιαστικά από το παλαιό με το νέο. Άμεσα το κοινό θα ξεχώριζε αν κάποιος είχε το τελευταίο μοντέλο ή όχι.

Βέβαια η Apple δημιούργησε και το iPhone XR δίνοντας πρόσβαση στον νέο σχεδιασμό σε μια ελαφρώς πιο οικονομική τιμή αλλά και πάλι υπήρχε η ίδια στρατηγική.

Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν χθες βλέπουμε πως η Apple κάνει το ίδιο και με την γραμμή του MacBook.

H αρχή με την ώθηση της μέσης τιμής πώλησης στα MacBook ξεκίνησε πίσω το 2015 με το 12 ιντσών μοντέλο.

Πριν από αυτό αν κάποιος ήθελε ένα οικονομικό Mac laptop αυτόματα θα πήγαινε στο $999 MacBook Air. Η σειρά αυτή πάντα χώριζε την αγορά. Ήταν μια συσκευή για αυτούς που ήθελαν ένα εργονομικό Mac ενώ για άλλους ήταν η οικονομική επιλογή ενός laptop από την Apple.

Με την έλευση του 12 ιντσών MacBook σε μια πιο υψηλή τιμή αλλά κρατώντας το $999 MacBook Air η Apple χρησιμοποίησε υπέρ της αυτό τον διαχωρισμό. Αυτοί λοιπόν που αγόραζαν με βάση τιμής θα πήγαιναν στο MacBook Air αλλά αυτοί που θέλανε το μικρότερο και το πιο ελαφρύ Mac θα αγόραζαν το $1299.

To 2016 MacBook Pro έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα για αυτή την σειρά. Υπήρξε μια άνοδος της τιμής για τον νέο σχεδιασμό και κάνοντας το πιο δύσκολο σε αναβαθμίσεις η Apple ώθησε τους Pro χρήστες στο να αγοράσουν ένα μηχάνημα με πιο ακριβά specs.

Σήμερα κάποιος μπορεί ακόμη να αγοράσει το $1299 MacBook Pro, αλλά αν κάποιος θέλει το τελευταίο σχεδιασμό με το Touch ID και την Touch Bar, η τιμή εκκίνησης του είναι τα $1799. Το 15-ιντσών MacBook Pro με τις πιο υψηλές προδιαγραφές φτάνει τα $6,699 – και έρχονται πιο ακριβά μηχανήματα με ενσωματωμένη την Radeon Pro Vega τον Νοέμβριο.

Αυτή η στρατηγική θα οδηγήσει σε δραματική αύξηση της μέσης τιμής πώλησης των MacBook Pro.

Πλέον και το πιο οικονομικό MacBook θα δεχθεί ώθηση στην μέση τιμή πώλησης του.

Η Apple γνωρίζει πως τα $999 είναι ένας ψυχολογικός ρυθμιστής και έτσι μπορεί κάποιος ακόμη και σήμερα να αγοράσει το παλαιότερο μηχάνημα.

Η εταιρεία γνωρίζει πως όποιος μπορεί να πάει πιο ψηλά οικονομικά το 2018 MacBook Air είναι ένα κατά πολύ καλύτερο μηχάνημα. Επίσης κάποιος που δεν γνωρίζει ακριβώς τόσο πολύ την τεχνολογία και θα αγοράσει με βάση το ένστικτο σίγουρα δεν θα πάει για το παλαιότερο μηχάνημα ούτε θα το προτείνει ως λύση σε κάποιον.

Ουσιαστικά λοιπόν η τιμή εκκίνησης του MacBook Air πλέον είναι τα $1,199.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που η Apple έχει τοποθετήσει το παλαιότερο μοντέλο στο κάτω κάτω μέρος της σελίδας του Apple Store και κάποιος πρέπει να το ψάξει ουσιαστικά για να το βρει και να το αγοράσει.

Φυσικά από αυτό τον κανόνα δεν εξαιρείται ούτε το Mac mini μιας και το νέο μοντέλο μπορεί να ξεκινάει στα $799, αλλά αυτό με τα υψηλότερα τεχνικά χαρακτηριστικά αγγίζει τα $4,199.

Και ναι η Apple κάνει το ίδιο και στο iPad. Υπάρχει το $329 μοντέλο για το ευρύ κοινό και το $649 10.5 ιντσών μοντέλο για να καλύψει την μέση της αγοράς. Αλλά αν κάποιος θέλει το νέο σχεδιασμό το 11 ιντσών μοντέλο ξεκινάει στα $799 ενώ το top μοντέλο των 12.9 ιντσών φτάνει το εντυπωσιακό ποσό των $1,899.

Από άποψη οικονομικών η Apple έχει μια πολύ έξυπνη στρατηγική. Βέβαια η εταιρεία έδωσε μεγαλύτερη σημασία στην μέση τιμή πώλησης από ότι στην ίδια την λογική της γραμμής του MacBook.