Ένα αρκετά βαθύ σε σκέψη άρθρο του Farhad Manjoo στο The New York Times προσπαθεί να δει πως η Apple θα μπορούσε να βελτιώσει την σχέση σας με το iPhone.

Αν και δεν φταίει η εταιρεία για το πόσο εξαρτημένοι είμαστε από την συσκευή της ο Manjoo πιστεύει πως η Apple έχει μια ευκαιρία να δώσει ένα νέο λιγότερο εθιστικό χαρακτήρα. Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να υλοποιηθεί και να ωφελήσει τόσο τους χρήστες όσο και την ίδια την εταιρείας;

Ο Manjoo τονίζει πως ο εθισμός στην τεχνολογία και τα αρνητικά που προέρχονται από αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά πλέον στις μέρες μας έχει έρθει στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων.

Την περασμένη εβδομάδα δύο μεγαλομέτοχοι της Apple κοινοποιήσαν ένα ανοιχτό γράμμα ζητώντας από την εταιρεία να βοηθήσει στην μείωση της εξάρτησης των παιδιών από την τεχνολογία.

Η Apple απάντησε άμεσα τονίζοντας πως υπεύθυνα προσπαθεί κάθε φορά να ικανοποιήσει τους καταναλωτές της και ειδικά σε τόσο ευαίσθητα θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία των παιδιών.

Η εταιρεία δεν έδωσε κάποιο πλάνο για το τι σκοπεύει να κάνει απλά ανέφερε πως θα ενισχύσει στο άμεσο μέλλον πολύ περισσότερο τον γονικό έλεγχο.

Πιο πρόσφατα ο Mark Zuckerberg ανακοίνωσε αλλαγές στο News Feed του Facebook με σκοπό να μειώσει το παθητικό περιεχόμενο και έτσι να μειώσει τον χρόνο που δαπανούν οι χρήστες με τις συσκευές τους.

“Θέλουμε να είμαστε βέβαιοι πως τα προϊόντα μας δεν είναι μόνο διασκεδαστικά αλλά ότι κάνουν καλό και στους ανθρώπους. Πρέπει να εστιάσουμε εκ νέο το σύστημα μας”

Αν και ο Manjoo δεν τοποθετεί όλο το φταίξιμο στις εταιρείες πάρα αυτά τονίζει την ειρωνεία των τελευταίων δηλώσεων.

“Είναι δύσκολο να γνωρίζω τι προκαλεί αυτές τις τύψεις και παραδοχές. Σοβαρά τώρα μας δώσατε αυτές τις φανταστικές μηχανές, κερδίσατε δισεκατομμύρια δολάρια από την χρήση τους και τώρα μας αναφέρετε ότι κάνουν κακό;”

O ίδιος τονίζει πως ο εθισμός στην τεχνολογία είναι ένα πρόβλημα παράπλευρο και πως όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Πιστεύει πως οι εταιρεία πρέπει να κάνουν αλλαγές αλλά γνωρίζει παράλληλα πως πάνω σε αυτές θα βρουν απέναντι τους πολλούς επενδυτές και οικονομικές προβλέψεις.

Ο Manjoo πιστεύει πως αν υπάρχει μια εταιρεία αυτή την στιγμή που πραγματικά μπορεί να κάνει την διαφορά και ξεκινήσει μια τέτοια αλλαγή αυτή δεν είναι άλλη από την Apple.

Δυο σημαντικοί λόγοι για αυτή την επιλογή του είναι το γεγονός πως η Apple έχει στο επιχειρησιακό της μοντέλο εδώ και χρόνια το “καλό για τον ίδιο τον καταναλωτή” και επίσης είναι η μόνη εταιρεία που θα μπορούσε να φέρει μια τέτοια λύση με κομψό τρόπο και εφαρμογή.

Ο Manjoo πήρε συνέντευξη από ένα πρώτη σχεδιαστή της Google ο οποίο και αυτός πιστεύει πως η μόνη ελπίδα μας αυτή την στιγμή είναι η Apple. Ο ίδιος μάλιστα εξέφρασε κάποιες ιδέες για μια τέτοια υλοποίηση από την εταιρεία:

“Σκέψου, αν μια φορά την εβδομάδα το iPhone σου σου έδινε μια αναφορά για τον πόσο χρόνο πέρασες μαζί του – με παρόμοιο τρόπο που κάποιος παίρνει αυτή την στιγμή αναφορές για την άσκηση του. Αν σου έλεγε λοιπόν πως πέρασε περισσότερο από την μισή εβδομάδα κοιτώντας δημοσιεύσεις στο Twitter σίγουρα δεν θα σε έκανε κάτι τέτοιο να αισθανθείς περήφανος. Επίσης θα μπορούσε να σε βοηθάει και ενεργά το λογισμικό λέγοντας σου πως αν εντοπίσει πως καταναλώνεις πολύ χρόνο για παράδειγμα στο Snapchat  θα σε ειδοποιήσει για αυτό”

Μια άλλη επιλογή θα ήταν η Apple να προσφέρει καλύτερο έλεγχο στις ειδοποιήσεις στο iOS.

“Μια άλλη ιδέα θα ήταν να είχαμε καλύτερο έλεγχο στις ειδοποιήσεις που λαμβάνουμε. Σήμερα όταν επιτρέπεις σε μια εφαρμογή να σου στέλνει ειδοποιήσεις συνήθως είναι ή όλα ή τίποτα. Αναφέρεις πως θέλεις μια ειδοποίηση και πριν το καταλάβεις ξεκινάς να λαμβάνεις συνεχώς και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας”

Ο Manjoo πιστεύει πως κάποιες από αυτές τις προσπάθειες αν υλοποιούνταν ίσως θα τις θεωρούσαν πολλοί χρήστες ως καταπάτηση της ιδιωτικότητας τους αλλά εκεί πιστεύει ο ίδιος πως η Apple θα μπορούσε να πείσει τον κόσμο για το αντίθετο.

“Μπορεί κάποιοι να θεωρούσαν προσβολή προσπάθειες σαν αυτές. Αλλά σε αυτό το κομμάτι η Apple πραγματικά θα βοηθούσε. Δημιουργώντας ένα λιγότερο αισθητικό κινητό είναι ένα πρόβλημα που λύση θα δώσει η ομάδα σχεδιασμού της διεπαφής του. Η καλύτερη ομάδα αυτή την στιγμή σε αυτό είναι της Apple”

Τέλος σε ότι έχει να κάνει με το γεγονός πως τέτοιες προσπάθειες θα είχαν επιπτώσεις στα κέρδη της Apple o Manjoo πιστεύει πως η εταιρεία θα είχε ωφελεί με ένα παρόμοιο μάλιστα τρόπο που διαφημίζει το Apple Watch Series 3 LTE παρουσιάζοντας έναν τρόπο να αφήσεις το iPhone πίσω στο σπίτι.