american_sniper_fanart_1920x1080_by_mathiasus-d8bt7b7

Ηθοποιοί: Bradley Cooper, Sienna Miller, Luke Grimes, Kyle Gallner, Jake McDorman

Σκηνοθεσία: Clint Eastwood

Κατηγορία: Δράμα – Δράση 

Διάρκεια: 132 λεπτά

Σύνοψη 

Ο Bradley Cooper υποδύεται τον πραγματικό Navy SEAL Chris Kyle – τον πιο επιτυχημένο ελεύθερο σκοπευτή στην Αμερικανική ιστορία που παράλληλα αποτέλεσε και ένα προβληματισμένο άνθρωπο που προσπάθησε σκληρά να επουλώσει τις πληγές που του άφησε η συμμετοχή του στον πόλεμο του Ιράκ.

Κριτική 

american-sniper-640x355

Το American Sniper, είναι η 34 ταινία που σκηνοθετεί ο Clint Eastwood και ο οποίος εδώ και 10 χρόνια πλέον μας χαρίζει πολλές και σπουδαίες ταινίες διαφορετικού ύφους και στυλ, μα σχεδόν πάντα υπέροχες.

Το δράμα και η ιστορία που προσπαθεί να μας μεταφέρει αυτή την φορά ο Eastwood είναι βασισμένη στις αναμνήσεις του Chris Kyle, ενός από τους πιο δεινούς ελευθέρους σκοπευτές στην Αμερικανική ιστορία. Το Αμερικανικό Πολεμικό ναυτικό θα τον στείλει στο Ιράκ με μια μόνο αποστολή αυτή του να προστατεύσει τους συμπολεμιστές του. Ο Kyle έχει μια απίστευτη σκοπευτική δεινότητα που θα τον οδηγήσει στο να σώσει αμέτρητους Αμερικάνους στρατιώτες αλλά θα στερήσει και την ζωή σε πάνω από 160 ιρακινούς που μάλιστα έφτασαν στο σημείο να τον επικηρύξουν έτσι ώστε να μπορέσουν να απαλλαγούν από αυτόν. Πίσω στην Αμερική ο Kyle είναι ένας καλός πατέρας και σύζυγος που δίνει και εκεί μια μάχη. Την μάχη του να μην επιτρέψει στα ψυχολογικά τραύματα που του αφήνουν τα ταξίδια του στο Ιράκ – 4 στο σύνολο – να επηρεάσουν την ηρεμία της οικογένειας του. Ο Kyle τιμητικά θα φύγει από το σώμα των πεζοναυτών το 2009 έχοντας γίνει ένας πραγματικός θρύλος.

N07A6801.dng

Ο Eastwood δεν ενδιαφέρετε τόσο για τον θρύλο αλλά αντί αυτού μας δείχνει έναν Kyle με τον ίδιο τρόπο που αυτός έβλεπε τους στόχους του στο πεδίο της μάχης: μια περίεργη μίξη οικειότητας και ακραίας αφαίρεσης από την άνεση της απόστασης ενός ελεύθερου σκοπευτή.

Ο Bradley Cooper πιάνει υψηλά επίπεδα στην ερμηνεία του και στον χειρισμό του χαρακτήρα του. Ακόμη και η αλλαγμένη πιο στιβαρή εμφάνιση του δημιουργεί εντύπωση στον θεατή με την πρώτη ματιά. Ο Eastwood έχει βασίσει την εξέλιξη της ταινίας τελείως πάνω του κάτι το οποίο θα το καταλάβετε από την πρώτη κιόλας στιγμή. Έτσι λοιπόν έχουμε μια προσωποκεντρική προσέγγιση του Kyle στον πόλεμο του Ιράκ και όχι μια παρουσίαση των όσων δραματικών περιστατικών συνέβησαν εκείνη την περίοδο στο Ιράκ. Με άλλα λόγια δεν είναι μια ταινία για τον πόλεμο αλλά μια ταινία για έναν ήρωα στον πόλεμο.

Ο Bradley Cooper με γνώμονα τον παραπάνω απαιτητικό ρόλο τα καταφέρνει πολύ καλά και μάλιστα σε πολλά σημεία η ερμηνεία του παίρνει άριστα μιας και σηκώνει την ταινία στους ώμους του.

75

Μεταξύ των ταξιδιών του στο Ιράκ πίσω στην Αμερική τον περιμένει η γυναίκα του την οποία υποδύεται εξίσου καλά η Siena Miller. Οι διάλογοι του ζευγαριού είναι καλοδουλεμένοι και ιδιαίτερα έντονοι με συναίσθημα και πρέπει να παραδεχτούμε πως η χημεία των δύο ηθοποιών είναι πάρα πολύ καλή σε όλη την διάρκεια της ταινίας.

Το δράμα που προσπαθεί να μας παρουσιάσει αυτή την φορά ο Eastwood αν και μονοδιάστατο είναι καλοδουλεμένο και σε καμιά περίπτωση δεν θα μπερδέψει τον θεατή. Είτε βρισκόμαστε στο Τέξας όπου βλέπουμε για πρώτη φορά τον μικρό Kyle είτε στην οροφή ενός κτιρίου στο Ιράκ οπού ο Kyle είναι έτοιμος να αφαιρέσει μια ζωή τα πάντα είναι ξεκάθαρα και μεθοδικά. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στις έντονες σκηνές δράσης.

546360b31225a2f9404eaec5_american-sniper

Ο Eastwood προσπαθεί να περάσει ένα αντιπολεμικό μήνυμα και να δείξει πως κάθε σφαίρα στην μάχη είναι ικανή να διαλύσει κομμάτι κομμάτι την ψυχοσύνθεση ενός στρατιώτη. Τα ηθικά διλήμματα σε έναν τέτοιο πόλεμο είναι πολλά και οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν μέσα σε δευτερόλεπτα. Αποφάσεις όμως που θα στοιχειώσουν αυτόν που τις πήρε στην μετέπειτα ζωή του μακριά από τον πόλεμο για πάντα.

Η αμφιβολία, το άγχος, ο φόβος, το καθήκον αλλά και η ανάγκη για λύτρωση είναι τα στοιχεία που προσπαθεί να παρουσιάσει ο Eastwood στο πρόσωπο του Kyle και οφείλουμε να ομολογήσουμε πως το καταφέρνει σε πολύ μεγάλο βαθμό με την μεγάλη βοήθεια του Bradley Cooper.

Συμπέρασμα 

american-sniper1

Μετά από μερικές μέτριες πρόσφατα ταινίες στην σκηνοθετική καριέρα του Eastwood το American Sniper σίγουρα τον επαναφέρει στην ελίτ του σινεμά με τον ίδιο τρόπο που έκαναν και οι άλλες δύο πολεμικές ταινίες του – Flags of our Fathers και Letters from Iwo Jima.

Αυτό όμως που λείπει και που το είδαμε σε ταινίες όπως τα The Hurt Locker και Zero Dark Thirty είναι η αίσθηση του ανθρώπινου χαρακτήρα και της μοίρας όλων των πλευρών. Έτσι παρά το γεγονός πως έχουμε μια εξιστόρηση των ενεργειών και της ζωής του Kyle, η ταινία δεν μας λέει πάρα πολλά για οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό. Το κοινό λοιπόν δεν θα προβληματιστεί ιδιαίτερα για κάποιον άλλο χαρακτήρα ή ιστορία μιας και σκηνοθετικά η  ταινία δεν αφήνει περιθώρια για κάτι τέτοιο. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι από εσάς θα την χαρακτηρίσετε ως μια αντιπολεμική ταινία ενώ για κάποιους άλλους θα χαρακτηριστεί ως προπαγανδιστική.

Σε κάθε περίπτωση, προσωπικά την θεωρούμε μια από τις καλύτερες ταινίες του Eastwood με μια από τις καλύτερες μάλιστα ερμηνείες μέχρι στιγμής του Bradley Cooper.

Αξίζει να την δείτε; H απάντηση είναι ναι και παρά την μεγάλη της διάρκεια πιστέψετε μας δεν σας κουράσει αλλά ίσα ίσα θα σας καθηλώσει μάλιστα σε ορισμένα σημεία.

Σχολιασμός στο φόρουμ