Τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασε η Apple την Παρασκευή σίγουρα ήταν για ακόμη μια φορά εντυπωσιακά. Η εταιρεία ανέφερε πως το τρίμηνο που περιλαμβάνει και την περίοδο των εορτών κέρδισε $88.3 δις σε έσοδα και είχε $20 δις καθαρά κέρδη με τα δύο αυτά νούμερα να αποτελούν ένα νέο ιστορικό ρεκόρ.

Η ερώτηση για το πόσο καλά τα πήγε το iPhone X στην αγορά απαντήθηκε επίσης αν και όχι ευθέως. Η Apple ποτέ δεν αναλύει τις iPhone πωλήσεις της ανά μοντέλο μιας και δεν θέλει οι ανταγωνιστές της να γνωρίζουν αναλυτικά τέτοιες λεπτομέρειες. Ο Tim Cook όμως ανέφερε πως το iPhone X είναι το κορυφαίο σε πωλήσεις iPhone της εταιρείας κάθε εβδομάδα από την στιγμή που κυκλοφόρησε στην αγορά.

Αυτή του η δήλωση έρχεται την ίδια στιγμή που η Strategy Analytics ανέφερε πως το iPhone ήταν η κορυφαία συσκευή σε πωλήσεις αυτό το τρίμηνο στην αγορά ρίχνοντας μάλιστα την Samsung στην δεύτερη θέση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αναφορά του IDC.

“Οι ποσότητες ήταν αρκετές έτσι ώστε η Apple να πάρει την πρώτη θέση από την Samsung στην αγορά των smartphones εξαιτίας κυρίως των 3 νέων μοντέλων της iPhone 8, iPhone 8 Plus και iPhone X. Η Apple επέδειξε πως το να έχει αρκετά μοντέλα στην αγορά με διαφορετικές τιμολογιακές πολιτικές ήταν μια σωστή στρατηγικά κίνηση”

Τα άσχημα νέα

Για αυτούς που ψάχνουν τώρα κάποια άσχημα νέα σίγουρα θα παρατηρήσαν πως αν και η Apple είχε καλύτερες πωλήσεις και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς πάρα αυτά συνολικά η αγορά των smartphones συρρικνώθηκε. Επίσης οι συνολικές πωλήσεις του iPhone σημειώσαν πτώση σε σύγκριση με πέρυσι παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έριξε στην αγορά μια συσκευή, το iPhone X, που ήταν αυτή που θα δώσει την κατεύθυνση της Apple σε αυτή την κατηγορία για τα επόμενα χρόνια.

Βέβαια η Apple τόνισε πως αυτό το οικονομικό τρίμηνο ήταν 13 εβδομάδες και όχι 14 όπως πέρυσι. Επίσης το iPhone X ήταν στην αγορά για λιγότερο διάστημα.

Οι φήμες που θέλουν την Apple να ζητάει από τους προμηθευτές της να μειώσουν τις παραγγελίες και την παραγωγή τους για το iPhone X δεν καταρρίφθηκαν σίγουρα και παραμένουν ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Επίσης ο Jim Edwards του Business Insider παρατήρησε και κάτι ακόμη. Συνήθως ο Tim Cook με περηφάνια τονίζει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις το ποσοστό των χρηστών που μετακινήθηκαν από το Android στο iOS – Στην πρόσφατη όμως ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Apple δεν έκανε κάτι τέτοιο.

Η γενικότερη εικόνα είναι θετική

H Apple πήρε ένα ρίσκο παρουσιάζοντας μια iPhone συσκευή που ξεπέρασε τα $1000 στην αγορά κάνοντας πάρα πολλούς σκεπτικούς για το αν θα υπήρχε χώρος για κάτι τέτοιο. Τελικά η απάντηση ήταν πως ναι.

Παρά την ανησυχία για τον νέο σχεδιασμό, το Face ID, την νέα διεπαφή του χρήστη και φυσικά την υψηλή τιμή το iPhone X έγινε το κορυφαίο σε πωλήσεις iPhone της Apple στην ιστορία της μέχρι σήμερα.

Μπορεί λοιπόν οι πωλήσεις του iPhone X να πέσουν αυτό το τρίμηνο και να επαληθευτούν οι φήμες για μείωση παραγωγής αλλά η εταιρεία κατάφερε να φέρει έναν νέο σχεδιασμό στα iPhone που αποδείχθηκε αρεστός από τους καταναλωτές ενώ παράλληλα κατάφερε να αύξηση την τιμή του στην αγορά. Αυτό αν μη τι άλλο είναι μια μεγάλη νίκη.