Wednesday, June 3, 2020

5 λόγοι για τους όποιους η Apple πρέπει να εγκαταλείψει τους επεξεργαστές της Intel

Έχει φτάσει ο καιρός ήδη που τα Mac θα πρέπει να εξαρτώνται από τους επεξεργαστές της Intel. Νέες αποδείξεις δείχνουν πως οι Intel επεξεργαστές έχουν κάνει τον κύκλο τους και πως μια αλλαγή σε Apple επεξεργαστές θα μας φέρει macOS συσκευές με μεγαλύτερες ταχύτητες και ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία.

Τα iPads και τα iPhones χρησιμοποιούν ήδη επεξεργαστές που έχουν σχεδιαστεί από την Apple. Φήμες θέλουν την εταιρεία να σχεδιάζει στο πολύ άμεσο μέλλον να απομακρύνει τους Intel επεξεργαστές από τα Mac. Το πρώτο μάλιστα MacBook ή iMac με έναν Apple επεξεργαστή φημολογείται ότι μπορεί να κυκλοφορήσει ακόμη και το 2020.

Οι Apple A-series επεξεργαστές σύντομα θα είναι πιο γρήγοροι από τους Intel Core

Τα Intel Core chips ήταν κατά πολύ γρηγορότερα από την σειρά A της Apple για αρκετά χρόνια αλλά όπως απέδειξαν τα τελευταία iPads η Apple σχεδόν έχει φτάσει σε ταχύτητα τα MacBooks που έχουν επεξεργαστές της Intel. Μάλιστα όλα δείχνουν πως στο πολύ άμεσο μέλλον οι αποδόσεις των iPads θα ξεπερνάν ακόμη και αυτές των νεότερων και τελευταίων MacBook Pro.

Στο συγκριτικό γράφημα του CultofMac έχουμε τα αποτελέσματα του Geekbench 4 με τα κορυφαία MacBook Pro και iPad Pro των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Επίσης έχουμε μια πρόβλεψη αυτής της σύγκρισης για τα επόμενα δυο χρόνια.

Από αυτό συμπεραίνουμε ότι τα 2019 iPad Pro θα φτάσουν να είναι γρηγορότερα από το καλύτερο MacBook Pro και πως το 2020 τα tablets της Apple θα είναι γρηγορότερα από οποιοδήποτε notebook της εταιρείας.

Φυσικά πάντα υπάρχει η περίπτωση μέχρι το 2020 η Intel να κάνει κάποιο τεχνολογικό άλμα που θα οδηγήσει σε γρηγορότερα Macs αλλά όλες οι ενδείξεις μέχρι και σήμερα δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.

Το πως θα επηρεάσει μια τέτοια αλλαγή τους χρήστες αυτό ακόμη δεν είναι σίγουρο. Είναι πιθανό η Apple να κάνει αυτή την κίνηση απομάκρυνσης από τους Intel επεξεργαστές σε φάσεις μέχρι η εταιρεία να έχει έναν επεξεργαστή που θα ικανοποιεί τους pro χρήστες και στον τομέα των γραφικών.

Δεν θα έχουμε περιορισμένη διαθεσιμότητα σε Intel επεξεργαστές

Δεν έχει σημασία το πόσο γρήγορος είναι ένας επεξεργαστής αν αυτός δεν είναι διαθέσιμος. Αυτό τον τελευταίο καιρό είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος για την Apple.

H Apple δεν είναι σε καμία περίπτωση ο μεγαλύτερος πελάτης της Intel. Τα Mac έχουν το 6.8 της παγκόσμιας αγοράς των PC για το πρώτο τρίμηνο του έτους και υπάρχουν 3 εταιρείας με πολύ σημαντικά μερίδια στην αγορά αυτά. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η Intel αντιμετωπίζει δυσκολίες στην παραγωγή αρκετών επεξεργαστών που θα καλύψουν την ζήτηση, και έτσι οι μεγαλύτεροι πελάτες τους αυτόματα παίρνουν προτεραιότητα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η Apple να μην λαμβάνει τα chips που χρειάζεται. O Tim Cook είχε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα χαρακτηριστικά:

“Για τα Mac συνολικά είχαμε κάποιες περιορισμένες διαθεσιμότητες σε επεξεργαστές τον τρίμηνο του Μαρτίου που οδήγησαν σε 5% πτώση των κερδών σε αυτή την κατηγορία σε σύγκριση με πέρυσι. Πιστεύουμε πως τα έσοδα από τα Mac θα ήταν περισσότερα σε σύγκριση με πέρυσι αν δεν είχαμε αυτούς τους περιορισμούς”

Αυτό σημαίνει πως η Apple δεν κέρδισε τουλάχιστον $263 εκατομμύρια από τις Mac πωλήσεις γιατί η Intel δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί.

Η κατάσταση αυτή θα αλλάξει δραματικά αν οι macOS υπολογιστές χρησιμοποιήσουν επεξεργαστές της Apple. Η Apple σχεδιάζει την A σειρά επεξεργαστών και η παραγωγή τους γίνεται από την TSMC. Η Apple είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της TSMC αυτή την στιγμή.

 

Οι Apple επεξεργαστές μπορεί να είναι πιο οικονομικοί

Αυτό είναι μια εικασία αλλά το γεγονός πως η Apple είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της TSMC αυτόματα αυτό σημαίνει πως θα μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερες τιμές για τα chips αυτά. Προς σύγκριση το γεγονός πως η Apple αγοράζει λιγότερα chips από την Intel σε σύγκριση με άλλους κατασκευαστές αυτό σημαίνει πως η εταιρεία δεν λαμβάνει πάντα τις καλύτερες προσφορές τιμών για αυτά.

Καλύτερη αυτονομία για τα MacBooks

Το πιο πρόσφατα 12.9 ιντσών iPad Pro ήδη έχει γρηγορότερες αποδόσεις από το 13 ιντσών MacBook Pro το οποίο κυκλοφόρησε και αυτό πέρυσι. Οι οθόνες τους είναι σχεδόν στο ίδιο μέγεθος. Εκεί που διαφέρουν είναι στο σώμα. Πάρα αυτά το tablet της Apple έχει μια καλύτερη αυτονομία της τάξης των 13 ωρών σε σύγκριση με τις 9 ώρες του MacBook Pro.

H βασική εξήγηση για αυτό είναι οι επεξεργαστές. Ο Apple επεξεργαστής σειράς A είναι αρχιτεκτονικής 7nm και είναι κατά πολύ πιο ενεργειακά αποδοτικός από τον Intel Core επεξεργαστή που είναι αρχιτεκτονικής 14nm.

Ως αποτέλεσμα το iPad παράγει λιγότερη θερμότητα και άρα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.

Ένα MacBook Pro μάλιστα με ένα Apple επεξεργαστή μπορεί να μην χρειαστεί κάποιο ανεμιστήρα ή αν χρειαστεί τότε σίγουρα θα τον χρησιμοποιεί πολύ λιγότερο.

Mac, iPhone και iPad θα μπορούν να είναι πιο συμβατά σε επίπεδο πλατφόρμας

Οι αλλαγές στο hardware θα φέρουν σίγουρα μεγάλες αλλαγές και στο λογισμικό και έτσι οι εφαρμογές του Mac με αυτές του iPhone/iPad θα έρθουν σίγουρα πιο κοντά.

Και ναι είναι ξεκάθαρο πως η Apple δεν θα ενοποιήσει το macOS με το iOS. Πάρα αυτά η εταιρεία κάνει ευκολότερο για τους προγραμματιστές την δημιουργία εφαρμογών που θα μπορούν να τρέχουν σε iPhone, iPad και Mac. Αυτό θα γίνει ακόμη πιο ομαλό αν όλες αυτές οι συσκευές έχουν τον ίδιο επεξεργαστή.

Το Project Marzipan είναι η αρχή αυτής της κίνησης της Apple.

Σίγουρα η αλλαγή αυτή από Intel σε Apple επεξεργαστές στα Mac θα έχει δυσκολίες και χρόνο προσαρμογής. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε δύο πράγματα.

Πρώτον η Apple έχει κάνει τέτοιες κινήσεις πολλές φορές στο παρελθόν. Για παράδειγμα το 2005 που η εταιρεία πέρασε το Mac από τα PowerPc στους Intel.

Δεύτερον αυτή η αλλαγή θα φέρει πολλές βελτιώσεις. Ταχύτερες αποδόσεις, μεγαλύτερη αυτονομία και ακόμη και χαμηλότερη τιμολογιακή πολιτική.

Στέφανος Κολοβός
O Στέφανος είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και έχει ένα πραγματικό έρωτα με την Apple. Ασχολείται με την τεχνολογία από μικρό παιδί. Αγαπημένη του συσκευή είναι το Apple Watch του που δεν το αποχωρίζεται ποτέ, ενώ λατρεύει το ποδόσφαιρο και το σινεμά.

20% λιγότερα smartphones πουλήθηκαν, παγκοσμίως, το 1ο τρίμηνο του 2020

Ένα από τα πιο μελανά κεφάλαια στην ιστορία της, έγραψε η παγκόσμια αγορά smartphones κατά το 1ο τρίμηνο του 2020. Με τους...

Αναφορά: Η iOS 14 θα υποστηρίζει όλα τα iPhones που ήταν συμβατά με την...

Καθώς όλοι μας περιμένουμε την iOS 14 - την επόμενη μεγάλη αναβάθμιση του λογισμικού - στο WWDC αργότερα αυτό το μήνα, το...

Φωτογραφίες που διέρρευσαν υποτιθέμενα δείχνουν dummy iPhone 12 μοντέλα

Μια νέα αναφορά από το Macotakara σήμερα δίνει μια εικόνα κάποιων dummy συσκευών που υποτιθέμενα αφορούν τα επερχόμενα iPhone 12 μοντέλα. Η...

H Apple επιβεβαιώνει πως η iOS 13.5.1 αναβάθμιση κλείνει το κενό ασφαλείας που χρησιμοποιούνταν...

Η Apple κυκλοφόρησε χθες την iOS 13.5.1 στο ευρύ κοινό με σημαντικές αναβαθμίσεις ασφαλείας όπως ανέφερε η ίδια η εταιρεία. Η Apple...

Η Apple έκανε διαθέσιμες τις iOS 13.5.1 και watchOS 6.2.6 με σημαντικές αναβαθμίσεις ασφαλείας

Η Apple κυκλοφόρησε την iOS 13.5.1 στο ευρύ κοινό χθες μετά την κυκλοφορία της 13.5 έκδοσης που είχε δοθεί τον περασμένο μήνα....

10.5 ιντσών iPad Pro χρήστες κάνουν έντονα παράπονα για ένα reboot bug στην iOS...

Αρκετοί είναι εκείνοι οι χρήστες πλέον που αναφέρουν και εκφράζουν έντονα παράπονα για ένα reboot bug που επηρεάζει τα 10.5 ιντσών iPad...
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!