22.4 C
Athens
Thursday, April 25, 2024
More

    Ότι περιμένουμε στο WWDC 2019: iOS 13, macOS 10.15, watchOS 6, νέο hardware κ.α

    Το ετήσιο συνέδριο της Apple, WWDC 2019, θα ξεκινήσει αυτή την Δευτέρα και αναμένεται να έχει ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον. Στο Keynote αυτού του συνεδρίου αναμένουμε την εταιρεία να παρουσιάσει για πρώτη φορά στο κοινό τα επερχόμενα iOS 13, macOS 10.15, tvOS 13, και watchOS 6. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ανακοινώσεων και στον τομέα του hardware.

    Λογισμικό

    Ως είθισται η Apple θα εστιάσει και φέτος σε αυτό το event στον τομέα του λογισμικού. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το WWDC είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους προγραμματιστές της εταιρείας να έχουν μια πρώτη επαφή με τις νέες εκδόσεις των λογισμικών της εταιρείας η οποία τους δίνει αρκετό καιρό για να αναβαθμίσουν ή να δημιουργήσουν τις εφαρμογές τους μέχρι την διάθεση αυτών των εκδόσεων στον ευρύ κοινό το Φθινόπωρο.

    Η Apple λογικά θα δώσει στους προγραμματιστές της beta εκδόσεις των watchOS 6, iOS 13, tvOS 13, και macOS 10.15 στις 3 Ιουνίου και μετά την λήξη του keynote. Οι public beta των εκδόσεων αυτών θα γίνουν διαθέσιμες μέσα στο καλοκαίρι με μόνη εξαίρεση το watchOS στο οποίο η Apple δεν δίνει μια public beta έκδοση μέχρι και σήμερα.

    iOS 13

    Το iOS 13 αναμένεται να φέρει μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά. Αυτό που αναζητούν εδώ και πολύ καιρό πολύ έρχεται και έχει να κάνει με ένα Dark Mode για τα iPhone, iPad και iPod touch.

    Πέρα από το νέο Dark Mode αναμένουμε μια νέα εφαρμογή με την ονομασία “Find My” η οποία θα ενοποιήσει τα Find My Friends και Find My iPhone κάτω από μια εντελώς νέα διεπαφή. Η εφαρμογή αυτή επίσης θα έχει και ένα “Find Network” χαρακτηριστικό που θα επιτρέπει τον εντοπισμό συσκευών ακόμη και αν αυτές δεν είναι συνδεμένες σε κάποιο cellular ή WiFi δίκτυο.

    Σημαντικές αλλαγές έρχονται στο iPad μιας και με το iOS 13 αυτό θα αποκτήσει υποστήριξη πολλαπλών παραθύρων με μια νέα διεπαφή. Επίσης φήμες αναφέρουν πως θα δούμε μια ανανεωμένη Κεντρική Οθόνη καθώς και υποστήριξη χρήσης ποντικιού.

    Άλλες αλλαγές ακούνε στο όνομα “Sleep Mode” καθώς και σημαντικές αναβαθμίσεις σε εφαρμογές όπως οι Reminders, Health, Home, και Books, ενώ θα έχουμε και βελτιώσεις για το Screen Time χαρακτηριστικό.

    macOS 10.15

    Το macOS 10.15 αναμένεται να εστιάσει πολύ στο Marzipan, την τεχνολογία της Apple που θα επιτρέψει το porting iPad εφαρμογών στο Mac. Η Apple μας έδωσε μια εικόνα αυτής της τεχνολογίας πέρυσι μιας και την χρησιμοποίησε για να φέρει τις εφαρμογές Home και News στο Mac. Πλέον οι προγραμματιστές θα μπορούν και αυτοί να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία για να φέρουν τις δικές τους iPad εφαρμογές στο Mac.

    Αναμένουμε επίσης να δούμε για πρώτη φορά μια Music εφαρμογή η οποία θα είναι βασισμένη σε πηγαίο κώδικα του iTunes αλλά θα έχει ένα εντελώς νέο σχεδιασμό. Τα Podcasts θα αφαιρεθούν από το iTunes με την Apple να λανσάρει μια ξεχωριστή εφαρμογή για αυτά μέσω της τεχνολογίας Marzipan.

    H Apple επίσης δουλεύει πάνω σε μια νέα τεχνολογία που θα επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν οποιοδήποτε παράθυρο οποιασδήποτε εφαρμογής σε μια εξωτερική οθόνη ή ακόμη και σε ένα iPad.

    To macOS 10.15 θα συμπεριλαμβάνει επίσης τις εφαρμογές Screen Time, Shortcuts, θα έχει μια καλύτερη συνδεσιμότητα με το Apple Watch, ενώ θα δούμε και εδώ την “Find My” εφαρμογή.

    watchOS 6

    Για τους Apple Watch χρήστες το watchOS 6 θα έχει και αυτό σημαντικές προσθήκες. Η αναβάθμιση θα φέρει μια σειρά από νέα watch faces και complications που θα έχουν να κάνουν με την αυτονομία της μπαταρίας, υπολογισμό εξωτερικού θορύβου και ακόμη και δεδομένα για την βροχή.

    Επίσης για πρώτη φορά και με το watchOS 6 το Apple Watch αποκτάει το δικό του App Store που θα τρέχει από την ίδια την συσκευή.

    Άλλες προσθήκες που αναμένουμε είναι μια νέα Books εφαρμογή για audioboooks, νέες προσθήκες και βελτιώσεις στην Health εφαρμογή. Τέλος η Voice Memos εφαρμογή ίσως έρθει και αυτή για πρώτη φορά στο watchOS μαζί με την εφαρμογή Calculator.

    tvOS 13

    Αν και μέχρι σήμερα γνωρίζουμε αρκετά στοιχεία για τα watchOS, macOS, και iOS πάρα αυτά λίγες πληροφορίες έχουν διαρρεύσει για το tvOS 13. Μια πιθανότητα είναι πως αυτή η αναβάθμιση του λογισμικού θα φέρει υποστήριξη πολλαπλών λογαριασμών, την Apple TV+ υπηρεσία που θα λανσαριστεί επίσημα αργότερα μέσα στον χρόνο και σίγουρα αναμένουμε βελτιώσεις αποδόσεων στο παρασκήνιο.

    Hardware

    Αν και το WWDC είναι κατά βάση ένα event που αφορά το λογισμικό πάντα υπάρχει η πιθανότητα να γίνουν ανακοινώσεις hardware και ειδικά φέτος. Η Apple εδώ και καιρό ετοιμάζει ένα νέο Mac Pro, μια νέα εξωτερική οθόνη, και ένα 16 ιντσών MacBook Pro.

    Mac Pro

    Μια αναφορά του Bloomberg νωρίτερα αυτό το μήνα έκανε λόγο πως η Apple “σκέφτεται” να κάνει το ντεμπούτο του νέου Mac Pro σε αυτό το event. Δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτό το νέο μηχάνημα με την Apple να έχει αναφέρει μόνο πως θα είναι εύκολα αναβαθμίσιμο και επεκτάσιμο.

    Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Apple θα παρουσιάσει ένα Mac Pro σε ένα WWDC event. Το 2013 η εταιρεία μας είχε κάνει preview το τότε νέο Mac Pro ενώ αυτό κυκλοφόρησε αργότερα μέσα στον χρόνο. Είναι πιθανό λοιπόν η εταιρεία να κάνει κάτι αντίστοιχο και φέτος.

    Εξωτερική Οθόνη

    Σε συνδυασμό με το νέο Mac Pro η Apple επίσης εργάζεται πάνω σε μια νέα εξωτερική οθόνη. Ο πάντα αξιόπιστος αναλυτής Ming-Chi Kuo έχει τονίσει πως η Apple δουλεύει πάνω σε μια 31.6 ιντσών οθόνη ανάλυσης 6K. Η οθόνη αυτή θα έχει μια miniLED τεχνολογία ενώ στα χαρακτηριστικά της θα συναντήσουμε αυτά των Night Shift, True Tone, και HDR.

    Ο Kuo είχε αναφέρει πως η οθόνη αυτή θα κυκλοφορούσε το 2ο ή 3ο τρίμηνο του έτους κάτι το οποίο σημαίνει πως η ημερομηνία του WWDC είναι μέσα σε αυτές τις προβλέψεις.

    16-ιντσώνMacBook Pro

    Ο Kuo επίσης είχε αναφέρει πως η Apple σχεδιάζει ένα 16 ιντσών MacBook Pro. Το Mac αυτό θα έρθει με έναν εντελώς νέο σχεδιασμό για πρώτη φορά.

    Βέβαια η παρουσίαση ενός τέτοιου μηχανήματος της Δευτέρα μοιάζει να συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες ειδικά μιας και η Apple ανανέωσε την MacBook Pro γραμμή της αυτό το μήνα αναβαθμίζοντας τα μηχανήματα με νέους επεξργαστές.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles