14.7 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Συντομεύσεις Siri, Screen Time, και άλλα iOS χαρακτηριστικά έρχονται στο Mac στην 10.15 έκδοση

    Η Apple δουλεύει εντατικά ώστε να φέρει το Mac και το iOS πιο κοντά και ειδικά με την έλευση των macOS 10.15 και iOS 13. Συντομεύσεις Siri, Screen Time και πολλά ακόμη αναμένουμε να μας παρουσιαστούν για το Mac κατά το ετήσιο συνέδριο τον προγραμματιστών της Apple, WWDC, φέτος τον Ιούνιο.

    Σύμφωνα με ανθρώπους κοντά στον σχεδιασμό του macOS 10.15, για τον οποίο η Apple δουλεύει τουλάχιστον εδώ και 2 χρόνια – η νέα έκδοση θα συμπεριλαμβάνει τις Συντομεύσεις στην Siri, χαρακτηριστικό που το εισήγαγε για πρώτη φορά η Apple στο iOS 12 και που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν δικές τους φωνητικές συντομεύσεις εντολών για διαφορετικές ενέργειες που μπορούν να κάνουν εφαρμογές.

    Είναι επίσης πολύ πιθανό και η ίδια η Shortcuts εφαρμογή να γίνει και αυτή διαθέσιμη για το macOS και να αφορά καθολικά το σύστημα. Στο iOS αυτή την στιγμή αυτή η εφαρμογή δεν είναι “δεμένη” με το λογισμικό και οι χρήστες πρέπει να την κάνουν λήψη από το App Store. Το ίδιο μπορεί να γίνει και για το MacOS. Οι χρήστες θα κάνουν λήψη την Marzipan έκδοση της εφαρμογής Shortcuts από το Mac App Store.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μόνο Marzipan εφαρμογές θα μπορούν να δεχτούν την υποστήριξη των Shortcuts στο macOS. Οι μηχανικοί της Apple δουλεύουν επίσης ώστε να φέρουν την Siri στο macOS πιο κοντά σε αυτόν του iOS κάνοντας porting χαρακτηριστικών όπως την δυνατότητα να τοποθετούνται χρονικές ειδοποιήσεις και ξυπνητήρια ή το να ρωτάει κάποιος για την ποιότητα του αέρα, στοιχεία που δεν είναι διαθέσιμα αυτή την στιγμή στο Mac.

    Ένα άλλο μεγάλο χαρακτηριστικό από το iOS 12 που έρχεται στο Mac με την macOS 10.15 έκδοση είναι και αυτό του Screen Time. Το χαρακτηριστικό αυτό επιτρέπει στους χρήστες να δουν πόσο χρόνο δαπανούν με συγκεκριμένες εφαρμογές και κατηγορίες εφαρμογών. Οι γονείς επίσης μπορούν να τοποθετήσουν μέσω του Screen Time χρονικούς περιορισμούς για την χρήση εφαρμογών στα παιδιά τους.

    Το χαρακτηριστικό αυτό θα δουλεύει ακριβώς όπως και στο iOS. Έτσι λοιπόν θα υπάρχει ένα νέο πάνελ στις Ρυθμίσεις του συστήματος ώστε ο χρήστης να μπορεί να κάνει παραμετροποιήσεις. Όταν ο χρονικός περιορισμός για μια εφαρμογή ξεπεραστεί, τότε ο χρήστης ή θα πρέπει να κλείσει την εφαρμογή ή να ξεκλειδώσει την εφαρμογή χρησιμοποιώντας το passcode του.

    Η Apple επίσης δουλεύει ώστε να φέρει ένα νέο πάνελ διαχείρισης του Apple ID στις Ρυθμίσεις του συστήματος που θα έχει και καλύτερη υποστήριξη παραμετροποίησης του Family Sharing όπως γίνεται και στο iOS.

    Τέλος ένα ακόμη χαρακτηριστικό του iOS που έρχεται στο Mac είναι και δυνατότητα χρήσης των iMessage εφέ.

    Αναμένουμε το macOS 10.15 να παρουσιαστεί στο κοινό για πρώτη φορά στο WWDC που ξεκινάει στις 3 Ιουνίου ενώ ως είθισται η Apple μετά το τέλος του Keynote της θα δώσει στους προγραμματιστές και την πρώτη beta. Η τελική έκδοση του λογισμικού αυτού αναμένεται να κυκλοφορήσει στο ευρύ κοινό τέλος Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles