17.1 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Έχει ήδη αποτύχει το Samsung Galaxy Fold; Μια αντικειμενική ματιά

    Αυτή την στιγμή υπάρχουν αρκετά Samsung Galaxy Fold στα χέρια reviewers ανά τον κόσμο. Από αυτά ένας μικρός αριθμός, 4 πιο συγκεκριμένα ήδη έγιναν μην λειτουργικά σε ότι αφορά την οθόνη τους.

    2 Galaxy Folds, ένα στα χέρια του Marques Brownlee του MKBHD Youtube καναλιού και το άλλο στα χέρια του Mark Gurman του Bloomberg δεν λειτουργούν γιατί απλά οι δύο τους αφαίρεσαν την προστατευτική μεμβράνη στην οθόνη, μια ενέργεια που δεν έπρεπε να γίνει.

    Τα άλλα δύο από τον Dieter Bohn του The Verge και του Steve Kovach του CNBC, σταμάτησαν να λειτουργούν συνολικά.

    Οι συσκευές που θα βγουν στην αγορά σύμφωνα και με την ίδια την Samsung θα έχουν ένα προειδοποιητικό μήνυμα για να μην αφαιρεθεί αυτή η μεμβράνη προστασίας. Τα review units που έδωσε η Samsung και παρά το γεγονός πως ήρθαν με το κανονικό κουτί τους δεν είχαν κάποια τέτοια προειδοποίηση παρά το γεγονός πως η εταιρεία είχε επιστήσει την προσοχή στους reviewers για να μην αφαιρέσουν αυτή την μεμβράνη.

    Επίσης υπάρχουν και εκείνοι οι reviewers που δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα απολύτως με την Galaxy Fold συσκευή τους.

    Σε δήλωση της η Samsung τονίζει πως “Θα προσέξουμε ώστε αυτή η πληροφορία για την μεμβράνη προστασίας της οθόνης να μεταδοθεί ξεκάθαρα στους καταναλωτές μας”

    Τόσο ο Gurman όμως όσο και ο Bownlee δεν είναι πρωτάρηδες σε αυτό το χώρο. Είναι reviewers τεχνολογίας με μεγάλη εμπειρία στον χώρο. Μια μεμβράνη προστασίας λοιπόν που φαίνεται πως μπορεί να αφαιρεθεί από μια συσκευή θα την αφαιρέσουν και ειδικά στην περίπτωση του Gurman που ανέφερε πως ήδη είχε δημιουργηθεί μια καμπύλη σε αυτή την μεμβράνη στην συσκευή που έφτασε στα χέρια του, “φωνάζοντας” του έτσι ουσιαστικά να την αφαιρέσει.

    Αν λοιπόν μια μεμβράνη προστασία δεν πρέπει να αφαιρεθεί τότε θα πρέπει να έχει ενσωματωθεί έτσι που ο χρήστης να μην μπορεί να την αφαιρέσει εξαρχής. Δεν χρειάζεται η εταιρεία να βάλει προειδοποιητικά αυτοκόλλητα για αυτό τον σκοπό και οι χρήστες δεν θα πρέπει να έχουν αυτή την έγνοια συνεχώς ή να ανησυχούν πως κάποιος φίλους τους ή μέλος της οικογένειας του δεν θα κάνει κατά λάθος αυτή την ενέργεια. Με απλά λόγια αυτή η μεμβράνη δεν θα έπρεπε να είναι δυνατό να αφαιρεθεί.

    Αν αφαιρεθεί τώρα εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως η οθόνη θα μπορούσε να γρατσουνιστεί ευκολότερα. Αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει κάποιους εύκολα είναι πως η αφαίρεση αυτής της μεμβράνης θα κάνει την οθόνη μη λειτουργική τελείως.

    Έτσι λοιπόν αν έχεις τόσο μεγάλο ποσοστό κινδύνου, δεν βάζεις ένα αυτοκόλλητο για να τονίσεις κάτι έτσι ώστε να δώσεις την συσκευή στην αγορά. Απλά δεν την δίνεις στην αγορά γιατί τεχνολογικά δεν είναι έτοιμη ακόμη.

    Οι αιτίες για τις δύο άλλες αποτυχίες αυτών που δεν αφαίρεσαν την μεμβράνη αλλά είδαν το Galaxy Fold να μην λειτουργεί δεν είναι ξεκάθαρες ακόμη. Το The Verge ανέφερε πως “είδαμε την συσκευή να μην λειτουργεί μετά από μια μέρα χρήστης όταν (νομίζουμε) πως ένα μικρό υπόλειμμα υλικού κατάφερε να περάσει κάτω από την αναδιπλούμενη οθόνη και επηρέασε το OLED πάνελ αυτής.”

    Αυτό σίγουρα είναι κάτι που δεν θέλει να ακούσει κανένας χρήστης ειδικά μιας τόσο ακριβής συσκευής……

    Σίγουρα πιστεύουμε πως οι foldable συσκευές έχουν μέλλον και δεν είναι η πρώτη φορά που το γράφουμε αυτό. Στην ιστορία της ανθρωπότητας η ενέργεια της αναδίπλωσης ενός αντικειμένου μας συντρόφευε πάντα, από τα βιβλία και τα πορτοφόλια μέχρι τα flip κινητά και τα laptops.

    Το να είσαι ο πρώτος στην αγορά σημαίνει πως θα συγκεντρώσεις πάνω σου πολλά βλέμματα και από ανθρώπους που πολλές φορές θα θέλουν να βρουν τρόπους να αποδείξουν πως το εγχείρημα σου δεν έχει γερά θεμέλια. Έτσι λοιπόν η τεχνολογία που θα φέρεις θα πρέπει να είναι η σωστή.

    Αυτό όμως που δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανένας είναι πως δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα του να είσαι πρώτος σε έναν δρόμο που δεν είναι έτοιμος και έτσι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάσεις τον έλεγχο και να πέσεις σε έναν γκρεμό. Σε αυτή την περίπτωση κάνεις μια εντυπωσιακή πρώτη εντύπωση, τραβάς τα βλέμματα πάνω σου αλλά μετά τρέχεις να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα.

    Μετά έχουμε και το θέμα του τι θεωρούμε καινοτομία και τι αντιλαμβάνεται ο καθένας με τον όρο αυτό.

    Κάποιες εταιρείες δείχνουν ένα render από ένα τριγωνικό smartphone για παράδειγμα και αυτόματα αυτό το εκλαμβάνουν πολλοί ως κάτι νέο, φρέσκο και καινοτόμο ακόμη και αν ποτέ αυτό δεν βγει στην αγορά. Άλλες εταιρείες τώρα, οι περισσότερες από αυτές, μας φέρνουν smartphones που έχουν νέες ικανότητες λήψεων, ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης, αναβαθμισμένο hardware, με την συσκευή όμως να μην διαφέρει πολύ σε εμφάνιση από την προηγούμενη και ξαφνικά πολλοί αισθάνονται πως δεν υπάρχει καινοτομία και βαριούνται στο άκουσμα μιας τέτοιας συσκευής.

    Καμία εταιρεία δεν είναι τέλεια. Η Samsung είχε σοβαρά προβλήματα με τις μπαταρίες της κάτι που οδήγησε την απόσυρση του Galaxy Note 7 από την αγορά και ακόμη και το νέο Galaxy S10 έχει μια αναγνώριση προσώπου που μπορεί να ξεγελαστεί ακόμη και από ένα βίντεο στο YouTube. Η Google είχε προβλήματα με τα OLED πάνελ του Pixel 2 XL, η Huawei είχε πολλούς πονοκεφάλους ασφαλείας και πάει λέγοντας. Από την πλευρά της η Apple είχε το Antennagate στο παρελθόν ενώ πρόσφατα απέσυρε πριν καν το κυκλοφορήσει το AirPower mat ασύρματης φόρτισης.

    Όλα αυτά γιατί η τεχνολογία απλά δεν ήταν έτοιμη.

    Επειδή λοιπόν απευθύνεσαι σε ένα καταναλωτικό κοινό θα πρέπει να κάνεις υπομονή. Η foldable τεχνολογία δεν είναι ακόμη ούτε στα νήπια αν θέλετε αν αντιπαραλληλισμό και αυτό σημαίνει πως δεν μπορείς την στιγμή που θα ξεκινήσει να περπατάει να την βγάλεις έξω από το σπίτι μόνη της στον έξω κόσμο. Πρέπει να την αφήσεις να ωριμάσει σε κάθε περίπτωση.

    Θα θέλαμε η Samsung να τα καταφέρει με αυτή την συσκευή. Σίγουρα η υπόθεση με την μεμβράνη προστασίας θα μείνει στο μυαλό όλων όσων την δουν και κανένας δεν ξέρει τι αντοχή θα έχει με το πέρασμα του χρόνου. Επίσης το ίδιο ισχύει και για το αν σκόνη ή άλλα μικροσκοπικά υλικά μπορούν περάσουν κάτω από την οθόνη. Αυτό που μένει είναι να περιμένουμε και να δούμε. Αν σε 2 με 3 μήνες από τώρα κανένας δεν θυμάται τα παραπάνω τότε είμαστε σε έναν καλό δρόμο……

    Υπάρχουν άλλα δύο όμως σημεία ανησυχίας.

    Το hardware της συσκευής μπορεί να έχει κάνει ακόμη και μια δεκαετία σε ελέγχους και βελτιώσεις αλλά ακόμη δεν είναι εντελώς έτοιμο ενώ το concept έχει πολλά κενά. Η Samsung η εταιρεία που αρνήθηκε να βάλει ένα notch στις συσκευές της ή να αφαιρέσει την θύρα ακουστικών και την SD υποδοχή, με μεγάλη ευκολία τα πραγματοποίησε όλα αυτά για να κυκλοφορήσει το Gold στην αγορά. Με το μεγαλύτερο notch μάλιστα που έχουμε δει σε μια συσκευή.

    Επίσης ακόμη και αν δουλεύει όπως σχεδιάστηκε το 5G modem της συσκευή χρειάζεται τόση ενέργεια και τόσο χώρο και όλα αυτά για ένα δίκτυο το οποίο ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί ούτε καν στην Αμερική. Στο ίδιο μήκος κύματος οι εφαρμογές που είναι συμβατές με αυτή την συσκευή είναι ελάχιστες αυτή την στιγμή και αυτό είναι πρόβλημα….

    Το Galaxy Fold λοιπόν μπορεί να μην είναι ένα πρωτότυπο αλλά παραμένει να δούμε αν τελικά είναι ένα ολοκληρωμένο προϊόν ή μια public beta έκδοση μιας συσκευής (Μια public beta μάλιστα αξίας $2000).

    Όσο συντηρητική είναι η Apple που μπορεί να περιμένει ακόμη και μια δεκαετία πριν παρουσιάσει το πρώτο smartphone ή tablet της τόσο “τρελή” είναι η Samsung που με χαρά θα παρουσιάσει ότι περισσότερο μπορεί, όσο πιο γρήγορα μπορεί, απλά και μόνο για να κάνει έναν απολογισμό στο τέλος για να δει τελικά τι θα κρατήσει και τι όχι.

    Το παραπάνω είναι άσχημο για εμάς; εμάς τους καταναλωτές; Η απάντηση είναι πως όχι ίσα ίσα είναι κάτι πολύ καλό μιας και χρειαζόμαστε μια ισορροπία και των δύο.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles