16.8 C
Athens
Thursday, April 25, 2024
More

    Πρόστιμο $422 εκατομμυρίων από την Γαλλία στην Apple για τις πρακτικές φορολόγησης

    Apple Worldwide Developers Conference Kicks Off In San Francisco

    Οι αρχές φορολόγησης της Γαλλίας πρόσφατα εξέδωσαν ένα πρόστιμο στην Apple αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με την L’Express. Ο λόγος γνωστός και έχει να κάνει με τις πρακτικές φορολόγησης της Apple που θέλουν μεγάλο μέρος των κερδών της να αποδίδονται σε χώρες με μικρό συντελεστή φορολόγησης όπως η Ιρλανδία.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα η μήνυση και το πρόστιμο είναι στην Apple της Γαλλίας – υποκατάστημα ουσιαστικά της ίδιας της Apple – μιας και πρόσφατα ανέφερε και απέδωσε φόρος στην Γαλλική κυβέρνηση μόνο για 69 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα υπόλοιπα χρήματα στάλθηκαν στην Ιρλανδία έτσι ώστε να φορολογηθούν λιγότερο.

    Το πρόστιμο αφορά τα έτη από 2011 μέχρι και το 2013 ενώ κυβερνητικοί εκπρόσωποι της Γαλλίας ανέφεραν πως η ίδια έρευνα και αν όχι μεγαλύτερο πρόστιμο θα αποδοθεί στην Apple και για τα μετέπειτα έτη.

    Από την πλευρά της η Apple υποστηρίζει πως ποτέ δεν είχε κάποια ειδοποίηση από τις αρχές φορολόγησης της Γαλλίας ενώ τονίζουν πως έμαθαν για την απόφαση και το πρόστιμο όχι με επίσημο τρόπο αλλά διαβάζοντας την εφημερίδα.

    Η Apple δεν είναι η μόνη που δέχτηκε πρόστιμο μιας και τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Google, Facebook και Amazon θα αντιμετωπίσουν κάτι παρόμοιο.

    Το νέο βέβαια δεν αποτέλεσε έκπληξη μιας και η Apple είναι στο κέντρο μιας μεγάλης συζήτησης για την φορολόγηση της στην Ευρωπαϊκή ένωση που κρατάει εδώ και πολλά χρόνια.

    Ο Tim Cook είχε πρόσφατα δηλώσει:

    “Θα ήθελα πάρα πολύ να μεταφέρω τα κέρδη μας στην χώρα μου. Αυτό όμως θα μου κοστίσει ένα 40% και σίγουρα κάτι τέτοιο δεν έχει λογική. Στην Αμερική η φορολόγηση δεν έχει μετατραπεί για την ψηφιακή εποχή. Είναι οπισθοδρομικά διατάγματα που κάνουν κακό στην Αμερική. Θα έπρεπε να έχει διορθωθεί αυτή η κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια.”

    Έτσι λοιπόν η Apple φροντίζει να μεταφέρει τα κέρδη της με νόμιμα μέσα βάση όμως εθνικών νομοθεσιών χωρών σε περιοχές με χαμηλή φορολόγηση με την Ιρλανδία να αποτελεί τον νούμερο 1 προορισμό αυτή την στιγμή.

    Η Apple αναμένετε να ασκήσει δικαστική έφεση στην απόφαση αυτή των Γαλλικών αρχών.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles