20 C
Athens
Tuesday, April 16, 2024
More

    Μελλοντικά MacBooks μπορεί να έχουν μια οθόνη πληκτρολόγιο που θα δίνει μια πραγματική αίσθηση

    Ένα νέο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που καταχωρήθηκε πρόσφατα στην Apple περιγράφει αυτό που φαίνεται να είναι ένας μελλοντικός στόχος της εταιρείας για μελλοντικά MacBooks: Μια οθόνη πληκτρολόγιο που θα έχει μια ρεαλιστική εμφάνιση και αίσθηση στην αφή κατά την πληκτρολόγηση.

    Η Apple σιγά σιγά απομακρύνεται από τα φυσικά κουμπιά και πλήκτρα τα τελευταία χρόνια. Είδαμε το παραδοσιακό μηχανικό Home Button στα iPhone να αντικαθίσταται από ένα σταθερό κουμπί με haptic ανάδραση για τον χρήστη που το έδινε την αίσθηση του κλικ πριν και αυτό αντικατασταθεί από μια swipe χειρονομία στην οθόνη.

    Η Apple έχει ξεκινήσει μια παρόμοια διαδικασία και στα MacBooks…..

    H πρώτη κίνηση ήταν η αντικατάσταση του μηχανικού trackpad στα MacBook Pro με μια Force Touch έκδοση με έναν haptic μηχανισμό που αναπαριστούσε τα κλικ πίσω το 2015.

    Έναν χρόνο μετά και το 2016 τα φυσικά κουμπιά λειτουργιών στα MacBook Pro αντικατασταθήκαν με την Touch Bar με την Apple να προσανατολίζεται σε πιο επίπεδα πλήκτρα στο πληκτρολόγιο με μικρότερες αποστάσεις φέρνοντας μας στο μυαλό κάτι πιο κοντά σε ένα πληκτρολόγιο – οθόνη.

    Σίγουρα η προσομοίωση ενός απλού κλικ ενός κουμπιού γίνεται άριστα πλέον από haptic μηχανισμούς και με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

    Το να δημιουργήσεις όμως ένα λειτουργικό πληκτρολόγιο – οθόνη είναι ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο. Εδώ η προσομοίωση είναι κατά πολύ πιο δύσκολη μιας και οι χρήστες εδώ δεν αρκούνται απλά στο να έχουν ανάδραση από ένα πλήκτρο αλλά πρέπει να γνωρίζουν που βρίσκεται το κέντρο αυτού. Οι haptic μηχανισμοί μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να φέρουν ένα τέτοιο χαρακτηριστικό.

    Η Apple με μια σειρά πατεντών δείχνει πως δουλεύει όμως πάνω σε αυτό και κάνει πολλά πειράματα προσπαθώντας να βρει μια λύση.

    Η σημερινή πατέντα παρουσιάζει μια τεχνολογία που βασίζεται σε haptic μηχανισμούς και ηλεκτροστατική ανάδραση έτσι ώστε να προσφέρει την τέλεια προσομοίωση μιας πληκτρολόγησης πρακτικά πάνω σε μια γυάλινη επιφάνεια.

    Αν συνδυαστεί το παραπάνω με ποιοτικά 3D γραφικά τότε θεωρητικά θα μπορούσαμε να έχουμε ένα πληκτρολόγιο – οθόνη που θα έμοιαζε αλλά πολύ πιο σημαντικά θα έδινε την αίσθηση ενός μηχανικού πληκτρολογίου.

    Τα σχεδιαγράμματα στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αυτό δείχνουν μια συσκευή που μοιάζει περισσότερο με ένα iPad δείχνοντας ότι η Apple μπορεί να εισάγει αυτή την τεχνολογία πρώτα στα tablet της πριν την υιοθετήσει σε ένα MacBook.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles