17.1 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Ισραηλινό εργαλείο παρακολούθησης σιωπηλά μπορεί να συλλέγει δεδομένα του iCloud ενός χρήστη

    Η Apple έχει να αντιμετωπίσει ακόμη ένα κίνδυνο ασφαλείας και αυτό λόγω της ύπαρξης ενός spyware εργαλείο παρακολούθησης που πωλείται από την Ισραηλινή εταιρεία NSO Group. Όπως αναφέρει σήμερα η Financial Times, το Pegasus λογισμικό όχι μόνο συλλέγει δεδομένα από τον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής του χρήστη αλλά και δεδομένα που είναι συνδεμένα σε cloud λογαριασμούς του.

    Η ευπάθεια επηρεάζει όλα τα iPhone και το iCloud της Apple καθώς και τα Android smartphones αλλά ακόμη και εφαρμογές τρίτων που είναι συνδεμένες σε μια συσκευή και που συνομιλούν μέσω ασφαλών συνδέσεων.

    Το λογισμικό αυτό της NSO θεωρητικά πωλείται μόνο σε κυβερνήσεις κρατών για να τις βοηθήσεις σε έρευνες για διάφορα εγκλήματα και ενέργειες τρομοκρατίας αλλά υπάρχουν πολλοί φόβοι πως το Pegasus λογισμικό έχει δοθεί και σε δικτάτορες ανά τον κόσμο.

    Το hack που χρησιμοποιεί αυτό το λογισμικό λειτουργεί εντελώς σιωπηλά και δεν χρειάζεται καμία είσοδο κωδικών από την πλευρά του χρήστη ή κάποια ειδοποίηση που θα μπορούσε να κινήσει υποψίες.

    Στην ευπάθεια πέρα από τα iPhones συγκαταλέγονται και iPads, tablets ενώ και laptops μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο.

    Σε δήλωση της στην Financial Times η Apple δεν αρνήθηκε την ύπαρξη ενός τέτοιου λογισμικού. Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία ανέφερε πως κάποια πολύ ακριβά εργαλείο μπορεί να υπάρχουν για να κάνουν στοχευμένες επιθέσεις σε ένα πολύ μικρό αριθμό συσκευών.

     

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles