23.4 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Η Apple ομάδα της Siri μας εξηγεί πως αυτή μαθαίνει μια νέα γλώσσα

    ios-siri-mac-mac-os

    Μια περιοχή που η ψηφιακή βοηθός της Apple ξεχωρίζει είναι η εντοπιότητα στην γλώσσα μιας και η Siri αυτή την στιγμή υποστηρίζει 24 γλώσσες και 36 διαφορετικές διαλέκτους. Στην αντίπερα όχθη η ψηφιακή βοηθός της Google αντιλαμβάνεται μόλις 5 γλώσσες ενώ η Alexa της Amazon μόλις δύο – τα Αγγλικά και τα Γερμανικά.

    Το iOS 10.3 θα φέρει ακόμη μια νέα γλώσσα – όχι τα ελληνικά – δείχνοντας πως η Apple συνεχίζει να εργάζεται πάρα πολύ δυναμικά πάνω σε αυτό.

    Σε μια πρόσφατη συνέντευξη με το Reuters ο υπεύθυνος της ομάδας της Siri εξηγεί πως η ψηφιακή βοηθός της Apple μαθαίνει μια νέα γλώσσα.

    Ο Alex Acero αυτή την στιγμή ηγείται της ομάδας ομιλίας της Siri και έχει έρθει στην Apple το 2013. Παλαιότερα υποστήριξη στην Siri παρείχε η Nuance με την Apple πριν μερικά χρόνια να αποφασίζει να το αλλάζει αυτό και βασίζεται στην δική της πλατφόρμα με έμφαση στην μηχανική μάθηση έτσι ώστε να βελτιώνει την Siri.

    O Acero λοιπόν εξηγεί πως αρχικά η διαδικασία ξεκινάει με το να έρχονται πραγματικοί άνθρωποι που θα μιλήσουν – διαβάσουν μια νέα γλώσσα μέσα από μια σειρά παραγράφων και λιστών με λέξεις ο καθένας με διαφορετική διάλεκτο και προφορά.

    Η ομιλία αυτή καταγράφεται και εν συνεχεία αρχειοθετείτε από ανθρώπους. Έτσι η Apple μπορεί να επιτύχει μεγαλύτερη ακρίβεια. Τα δεδομένα αυτά λοιπόν αφού επεξεργαστούν από πραγματικούς ανθρώπους εισάγονται σε ένα αλγοριθμικό μοντέλο.

    Το εν λόγω μοντέλο γλώσσας εν συνεχεία επιχειρεί να προβλέψει μια σειρά από λέξης. Ο αλγόριθμος αυτός βελτιώνεται αυτόματα με την πάροδο του χρόνου καθώς εισάγονται όλο και περισσότερα δεδομένα. Η Apple συνεχίζει να επεξεργάζεται και χειροκίνητα αυτά τα δεδομένα λίγο έτσι ώστε να περάσουμε στο επόμενο βήμα.

    Εν συνεχεία η Apple παρουσιάζει αυτή την νέα γλώσσα ως γλώσσα υπαγόρευσης τόσο στο iOS όσο και στο macOS και έτσι μπορεί να συλλέξει περισσότερα δείγματα της γλώσσας ανώνυμα από τον κάθε χρήστη.

    Αυτή την στιγμή με την Ελληνική γλώσσα είμαστε όπως όλα δείχνουν σε αυτό το στάδιο!!

    Η Apple συλλέγει αυτά τα δείγματα και τα ξεκαθαρίζει χρησιμοποιώντας πραγματικούς ανθρώπους πριν τα περάσει εκ νέου στο αυτόματο αλγοριθμικό μοντέλο.

    Η διαδικασία αυτή έχει διάρκεια και μέχρι η Apple να πειστεί πως το σύστημα με την νέα γλώσσα έχει ικανοποιητική ακρίβεια.

    Παράλληλα μια σειρά από ηθοποιούς φωνής καταγράφουν διάφορα λεκτικά σχήματα έτσι ώστε η Siri να μπορεί να απαντάει με την καλύτερη δυνατή ακρίβεια.

    Τέλος η νέα γλώσσα περνάει στην Siri και εν συνεχεία στο κοινό μέσα από μια αναβάθμιση λογισμικού.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles