19.2 C
Athens
Thursday, April 25, 2024
More

    Η ιστορία του iPad (original): Η Apple μετατρέπει τα tablets σε μαγικά και καινοτόμα

    Screen Shot 2014-10-07 at 1.29.35 AM

    Η αντίστροφη μέτρηση για τα 2014 iPads έχει ξεκινήσει. Όπως κάναμε λοιπόν και στην περίπτωση του iPhone το AppleWorldHellas θα σας παρουσιάσει σε ξεχωριστά άρθρα την ιστορία όλων των iPads της εταιρείας από το 2010 μέχρι και σήμερα. Μια μοναδική ιστορική αναδρομή σε ακόμη ένα καινοτόμο προϊόν της Apple.

    Στις 27 Ιανουαρίου το 2010 o Steve Jobs ανέβηκε επί σκηνής στο special event της Apple για να δώσει ένα από τα πιο σημαντικά keynotes της ζωής του και να γράψει για ακόμη μια φορά ιστορία. Το Mac είχε παρουσιαστεί δεκαετίες πριν, το iPhone είχε μερικά χρόνια αλλά πάρα αυτά επί σκηνής ο Jobs θέλησε να μας δείξει πως υπήρχε χώρος για ακόμη μια συσκευή ανάμεσα σε αυτές τις δύο. Μια νέα κατηγορία λοιπόν που θα έπρεπε να έχει κάποια πολύ καλά χαρακτηριστικά σε ορισμένες λειτουργίες. Ο λόγος για το iPad.

    Καρά την διάρκεια του keynote o Jobs αποκάλεσε την Apple μια εταιρεία mobile συσκευών αναφερόμενος με περηφάνια στο iPod, iPhone αλλά και στα MacBooks. Ανέφερε πως με βάση τα κέρδη η Apple ήταν η μεγαλύτερη mobile εταιρεία συσκευών στον κόσμο μεγαλύτερη από την Nokia, Samsung και Sony.

    Η στιγμή του πρώτου tablet της Apple είχε φτάσει:

    “To iPad είναι η πιο ανεπτυγμένη τεχνολογία μας σε μια μαγική και καινοτόμα συσκευή με μια μοναδική τιμή. Το iPad δημιουργεί και χαρακτηρίζει μια τελείως νέα κατηγορία προϊόντων με συσκευές που θα συνδέσουν τους χρήστες με τις εφαρμογές τους και το περιεχόμενο τους με έναν πιο διασκεδαστικό και προσωπικό τρόπο όπως ποτέ άλλοτε στην ιστορία”

    Το project του iPad ξεκίνησε πριν από αυτό του iPhone αλλά σε κάποιο σημείο ο Steve θεώρησε πως το κινητό θα έπρεπε να ήταν ο στόχος της Apple για το 2007. To iPad μπήκε στο συρτάρι και το iPhone άλλαξε την βιομηχανία των mobile συσκευών για πάντα με την κυκλοφορία. Το 2010 όμως η Apple ήταν έτοιμη να λανσάρει ένα νέο tablet κάτι το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο τον Steve Jobs ήταν το προϊόν της ζωής του.

    Το αρχικό iPad είχε την κωδική ονομασία K48 και αριθμό μοντέλου iPad1,1, είχε μια 9.7-ιντσών οθόνη στα 1024×768 με 132ppi, και για το Wi-Fi μοντέλο αλλά και για την έκδοση Wi-Fi + 3G HSPA. Επίσης είχε υποστήριξη των 802.11n Wi-Fi, Bluetooth 2.1 + EDR, aGPS, και ναι δεν είχε κάμερα.

    Πολύ σημαντικό ήταν το γεγονός πως στο iPad η Apple για πρώτη φορά έβαλε έναν δικό της επεξεργαστή τον Apple A4. Αυτός συνδύαζε έναν  800MHz ARM Cortex A8 και μια PowerVR SGX535 κάρτα γραφικών ενώ η RAM του έφτανε μόλις τα 256MB. Η επιλογή χωρητικότητας ήταν 16, 32, και 64GB ενώ η αυτονομία του εντυπωσιακά έφτανε στις 10 ολόκληρες ώρες.

    Screen Shot 2014-10-07 at 1.30.35 AM

    Η Apple πήρε την διεπαφή του iPhone και την ανασχεδιάσε για το iPad ανοίγοντας τον δρόμο σε μια σειρά νέων εφαρμογών που έκαναν την εμφάνιση τους στο άμεσο μέλλον. Το λειτουργικό του είχε την ονομασία τότε iPhone OS και συγκεκριμένα το iPhone OS 3.2. Έτσι το iPad είχε σχεδόν τις ίδιες προ εγκατεστημένες εφαρμογές με το iPhone αλλά δεν βρίσκαμε σε αυτό τον Καιρό, Μετοχές, Κομπιουτεράκι και Πυξίδα. Μαζί με το iPad επίσης είχαμε μια νέα Apple εφαρμογή με την ονομασία iBooks και ένα νέο store με την ονομασία iBookstore.

    Η Apple επίσης έδωσε στο iPad την ικανότητα να τρέχει iPhone εφαρμογές οι οποίες θα μπορούσαν να γεμίσουν την οθόνη του με ένα ζουμ 2χ.

    Οι αρχικές φήμες ήθελαν την Apple να το κοστολογεί στα  $1000 αλλά η Apple το έκανε διαθέσιμο στα $499 δημιουργώντας μεγάλη έκπληξη. Πίσω από αυτή την χαμηλή μη αναμενόμενη τιμή βρισκόταν το όραμα του Steve Jobs σε συνδυασμό με την μοναδική ικανότητα του Tim Cook στα λογιστικά και στο έλεγχο της παραγωγικής αλυσίδας.

    Τον Απρίλιο του 2011 όταν και η Αpple σταμάτησε την κυκλοφορία του πρώτου iPad οι πωλήσεις του είχαν φτάσει τα 15 εκατομμύρια. Όχι μόνο πούλησε περισσότερο από ότι το πρώτο iPhone στον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας της αλλά πούλησε και περισσότερο από όλα τα ανταγωνιστικά tablet μαζί. Υπήρχαν 65.000 App Store εφαρμογές για το iPad. H αρχή μόλις είχε γίνει…..

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles