19.2 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Η εταιρεία πίσω από την επιτυχία της Apple στην Ελλάδα

    Ο Κωστής Σταυρόπουλος της iSquare μιλά για τη φιλοσοφία του τεχνολογικού κολοσσού και τη διαφορετικότητα σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. 

    Αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας. Προτιμά να κάνει αθόρυβα τη δύσκολη δουλειά, χωρίς να επαναπαύεται με την επιτυχία. Έχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του πως η αγορά, όσο εύκολα μπορεί να σου χαρίσει την πρωτιά, άλλο τόσο εύκολα μπορεί να σε κάνει να βλέπεις την πλάτη των ανταγωνιστών σου. Η ταπεινότητα και η βαθιά γνώση σε ζητήματα τεχνολογίας είναι σίγουρα το πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς στο πρόσωπο του Κωστή Σταυρόπουλου, του διευθύνοντος συμβούλου της iSquare, που είναι και ο επίσημος διανομέας των προϊόντων Apple σε Ελλάδα και Κύπρο και μέλος του Ομίλου Quest. Αυτό, ωστόσο, που προξενεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι η εκτίμηση που τρέφουν για εκείνον όχι μόνο οι εργαζόμενοί του, αλλά και οι ίδιοι οι ανταγωνιστές του. Η επιλογή του Θεόδωρου Φέσσα, προέδρου του ομίλου, να τον τοποθετήσει επικεφαλής στην iSquare απεδείχθη ως η ορθότερη, δεδομένου ότι μέσα στη δεκαετή θητεία του ο Κωστής Σταυρόπουλος κατάφερε να αψηφήσει την οικονομική κρίση και τα capital controls, παραδίδοντας κάθε χρόνο ολοένα αυξανόμενες πωλήσεις.

    «Η στρατηγική της Apple ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. Ποτέ δεν εστιάσαμε στην ποσότητα των πελατών, αλλά στην ικανοποίησή τους. Η ειδοποιός διαφορά μας από τον ανταγωνισμό είναι ότι η Apple έχει το δικό της διακριτό οικοσύστημα, τα δικά της λειτουργικά συστήματα, και έτσι έχει τον απόλυτο έλεγχο των προϊόντων της. Για παράδειγμα, με το νέο λειτουργικό iOS, το παλιό iPhone των χρηστών μας, “τρέχει” σχεδόν με την ίδια ταχύτητα που “τρέχει” η τελευταία συσκευή που κυκλοφορεί στην αγορά» τονίζει στο Fortune ο Kωστής Σταυρόπουλος.

    Η καινοτομία συνιστά, άλλωστε, τον θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο στήθηκε το οικοδόμημα της Apple παγκοσμίως. Ένας πολυεθνικός κολοσσός που γιγαντώθηκε και καθιερώθηκε στη συνείδηση του κόσμου, ως η εταιρεία που άλλαξε τα δεδομένα στον κλάδο της τεχνολογίας με το iPhone − και όχι μόνο.

    IMG3520Το να είσαι πρωτοπόρος έχει, βέβαια, και το τίμημά του, καθώς οι ανταγωνιστές, αργά ή γρήγορα, θα προσπαθήσουν να σε αντιγράψουν, διεκδικώντας μερίδια αγοράς. Η περίπτωση, όμως, της Apple έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς παραμένει η μοναδική εταιρεία που συνιστά μια κατηγορία από μόνη της. «Το λογισμικό της Apple δεν είναι ευθέως ανταγωνίσιμο, δεδομένου ότι η υπόλοιπη αγορά διαθέτει android. Αυτήν τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν 1,3 δισ. εν ενεργεία iPhones, εκ των οποίων το 1,3 εκατ. στην Ελλάδα» αναφέρει.

    Εξηγεί πως η αγορά κινητών τηλεφώνων γίνεται πλέον με βάση τη φθορά που εμφανίζει η προηγούμενη συσκευή, και όχι απαραίτητα επειδή υπάρχει κάποια καινούργια τεχνολογική πρόταση. Η επανάσταση έγινε όταν το iPhone αντικατέστησε το πληκτρολόγιο με την αφή στην οθόνη.

    Παράλληλα, με τον ίδιο τρόπο που το Touch ID έφερε τα πάνω κάτω στον έλεγχο ταυτότητας με τη χρήση δακτυλικού αποτυπώματος, το Face ID φέρνει επανάσταση στον έλεγχο ταυτότητας με τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ελαχιστοποιούνται θεαματικά οι πιθανότητες κάποιος να κλέψει το κινητό σου και να μπορέσει να έχει πρόσβαση στα προσωπικά σου δεδομένα. Με άλλα λόγια, για να αποκτήσεις επαφή με το κινητό σου, δεν χρειάζεται πλέον να το ακουμπάς και να πληκτρολογείς. Αρκεί να το κοιτάξεις ή να δώσεις μια φωνητική εντολή!

    «Η τεχνολογία στην αγορά των smartphones έχει φτάσει στο 98% της ωριμότητάς της. Το πιο πρόσφατο “wow factor” ήταν ουσιαστικά το κινητό να καλύψει όλη την οθόνη, με την Apple να είναι για ακόμα μια φορά η πρώτη εταιρεία που έκανε την επανάσταση».

    Τα κινητά του μέλλοντος και η τεχνητή νοημοσύνη

    Απώτερος στόχος για τον Κωστή Σταυρόπουλο είναι η τεχνολογία να γίνει αόρατη και να μη χρειάζεται ο χρήστης να σετάρει προγράμματα ή να δίνει εντολές. Να μπορεί να βρίσκει αυτό που θέλει χωρίς να υπάρχει επέμβαση από πλευράς του. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το Apple Watch, μια σμίκρυνση του iPhone σε ρολόι. Μια τόσο μικρή συσκευή τοποθετημένη στον καρπό του χεριού έχει επιφορτιστεί με το να μετράει τα βιομετρικά στοιχεία του χρήστη, να χτίζει το προφίλ του και να τον ειδοποιεί όταν αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με τον οργανισμό του.

    Όταν, για παράδειγμα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το άτομο πιέζεται ψυχολογικά, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να επηρεάζονται οι παλμοί, ή σε περίπτωση που νιώσει ξαφνικά ενόχληση στην καρδιά, το ρολόι τον προειδοποιεί ότι πρέπει να αφιερώσει λίγα λεπτά από τον χρόνο του για να ηρεμήσει ή, εφόσον κριθεί αναγκαίο, να επισκεφθεί άμεσα τον γιατρό του.

    Το σημαντικότερο είναι ότι το λογισμικό είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε να κρατά τα δεδομένα μερικών μηνών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, αν κάποιος κλείσει ραντεβού στον καρδιολόγο του αρκετές ημέρες μετά το συμβάν, ο γιατρός δεν είναι σε θέση να εντοπίσει πότε ακριβώς συνέβη ο πόνος και από τι προκλήθηκε. Με το Apple Watch ο ασθενής μένει ήσυχος, αφού τα πάντα έχουν καταγραφεί και μπορούν να αξιοποιηθούν για να βγει το ακριβέστερο αποτέλεσμα.

    Επιπρόσθετα, ακόμη μία ειδοποιός διαφορά του Apple Watch από τα υπόλοιπα wearables που κυκλοφορούν στην αγορά είναι το γεγονός πως καθεμία ώρα το ρολόι σε ενημερώνει ότι πρέπει να σηκωθείς και να περπατήσεις για να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος ή σου υπενθυμίζει ότι πρέπει να πάρεις βαθιές ανάσες για ένα λεπτό, προκειμένου να αποφορτιστείς από το στρες της ημέρας.

    «Η τεχνολογία δεν πρέπει να μας αφορά, αλλά να βελτιώνει τη ζωή μας. Η Apple πλέον στρέφεται στην ευεξία και την υγεία. Το μόνο σίγουρο είναι πως μέσα στην επόμενη δεκαετία θα αλλάξει άρδην ο τρόπος που ο άνθρωπος θα αλληλεπιδρά με τη μηχανή. Η τεχνολογία θα φοριέται και, χάρη στην αξιοποίηση του Artificial Intelligence, η αντίδραση θα προσομοιάζει με αυτή του ανθρώπου και όχι της μηχανής» λέει χαρακτηριστικά.

    IMG3505Αύξηση 30% στις πωλήσεις και τζίρος μεγαλυτεροσ των 100 εκατ. ευρώ

    Στη χώρα μας το iPhone έχει φανατικό κοινό, το οποίο σε κάθε λανσάρισμα καινούργιας συσκευής δίνει δυναμικά το «παρών». Ο λόγος είναι ότι ο καταναλωτής αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ένα premium προϊόν με ισχυρή μεταπωλητική αξία. Ο Κωστής Σταυρόπουλος επισημαίνει πως συνιστά μια «value for money» επένδυση μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, καθώς δύο χρόνια μετά την αγορά του το iPhone θα χάσει maximum το 30% της αξίας του, όταν σε άλλα κινητά η αξία εκμηδενίζεται.

    «Οι τιμές για high end τεχνολογία κυμαίνονται περίπου στα 1.000 ευρώ από όλες τις εταιρείες. Κανονικά δεν θα έπρεπε να μιλάμε για smartphones, αλλά για smart devices. Είναι εργαλεία που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των αναγκών μας πέρα από το τηλέφωνο, όπως email, φωτογραφία, ημερολόγιο, σημειώσεις, GPS, χάρτες και πολλές ακόμα έξυπνες εφαρμογές. Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι αρκετά τα χρήματα για ένα κινητό και είναι. Ωστόσο, αυτό που δεν λαμβάνουν υπόψη είναι ότι πληρώνουν για να αποκτήσουν κάτι στο οποίο έχουν επενδυθεί αμέτρητες ώρες έρευνας και ανάπτυξης, βρίσκεται μπροστά από τους ανταγωνιστές, αλλά και μπροστά από την εποχή του» προσθέτει.

    Από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα η αγορά της πληροφορικής έχει χάσει το 40% του κύκλου εργασιών της, με τη διείσδυση των smartphones να βρίσκεται 7-10 μονάδες χαμηλότερα συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ο Κωστής Σταυρόπουλος, παρά τα εξαιρετικά οικονομικά μεγέθη που καταγράφει η iSquare, είναι συγκρατημένα αισιόδοξος, εκφράζοντας την άποψη πως οι επιχειρήσεις θα μπουν σε τροχιά ανάπτυξης μόνο όταν το περιβάλλον δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

    «Όταν αρχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία, οι εταιρείες θα ακολουθήσουν. Μια αγορά σε στασιμότητα δεν μπορεί να πάρει τα πάνω της από μόνη της».

    Στο εννεάμηνο του 2018 οι πωλήσεις της iSquare καταγράφουν άνοδο 30% και ο τζίρος του έτους για πρώτη φορά στα χρονικά αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. «Το 2009, όταν η iSquare εξαγόρασε τον προηγούμενο διανομέα, ο τζίρος ανερχόταν σε 26 εκατομμύρια ευρώ. Αναμφίβολα το iPhone λειτούργησε ως πολιορκητικός κριός και όσοι βίωσαν την εμπειρία του μπαίνουν ακόμη πιο βαθιά στο οικοσύστημα της Apple. Το brand έχει ισχυρή πραγματική αξία, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της αγοράς».
    Ειδικότερα, τα iPhones αντιπροσωπεύουν το 60% των πωλήσεων της iSquare, με το υπόλοιπο 40% να αφορά υπολογιστές Mac, iPad και wearables. H μέση διάρκεια ζωής ενός iPhone είναι τέσσερα έτη, με την Apple να ενθαρρύνει τους χρήστες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προβούν στην αγορά του νέου μοντέλου και να αλλάζουν την μπαταρία του κινητού τους σε πολύ φθηνές τιμές.

    «Το iPhone είναι δύο φορές καλύτερο από τον καλύτερο ανταγωνιστή του, γιατί έχει καταφέρει να “παντρέψει” το hardware με το software. Η μπαταρία διαρκεί περισσότερο, είναι ταχύτατο, αποκρίνεται αμέσως και είναι πολύ λειτουργικό. Το iOS χτίζεται εδώ και 11 χρόνια. Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να καταφέρει να το αντιγράψει» αναφέρει ο Κωστής Σταυρόπουλος, προσθέτοντας πως υπάρχει ένα iPhone για κάθε βαλάντιο, με τις τιμές να ξεκινούν από τα 300 ευρώ και να φτάνουν έως και τα 1.300 ευρώ.

    Ερωτηθείς αναφορικά με το αν προωθητικές ενέργειες και trends του εξωτερικού, όπως η Cyber Monday και η Black Friday, δίνουν ώθηση στις πωλήσεις και αν τελικά παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τζίρου, ο Κωστής Σταυρόπουλος απαντά: «Για εμάς αυτές οι μέρες είναι business as usual. Δεν περιμένουμε μέσα σε μια εβδομάδα να φέρουμε τις πωλήσεις τριών μηνών. Σαφώς και υπάρχουν κάποιες προσφορές για τους πελάτες μας, άλλα δεν “σκοτώνουμε τις τιμές”, μιας και αυτό δεν είναι εφικτό και πάνω από όλα δεν είναι υγιές για την αγορά».

    Apple είναι φιλοσοφία

    Τα δέκα χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της iSquare, είναι μεγάλο σχολείο, από το οποίο, όπως λέει, έχει διδαχθεί πολλά. Για τον Κωστή Σταυρόπουλο η Apple είναι φιλοσοφία. Ξεπερνά την έννοια του τεχνολογικού προμηθευτή, αφού ο καταναλωτής δεν αγοράζει απλά μια συσκευή. Αγοράζει μια διαφορετική τεχνολογική προσέγγιση.

    Η πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα του ήταν αυτή της επιβολής των capital controls. Ήταν μια περίοδος που έπρεπε γρήγορα και με ψυχραιμία να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του, χωρίς όμως να διαταραχθεί η καθημερινότητα.
    «Εκείνο το διάστημα επικράτησε στην αγορά ο πανικός έναντι της λογικής. Ως iSquare έπρεπε να διαχειριστούμε πράγματα που μέχρι τότε τα θεωρούσαμε δεδομένα, όπως η μισθοδοσία και η πληρωμή των προμηθευτών. Ευτυχώς, η υποστήριξη του ομίλου σε όλα τα επίπεδα ήταν πολύ σημαντική και καθοριστική για τη βέλτιστη διαχείριση της κρίσης».

    Υπογραμμίζει πως η iSquare λειτουργεί με βάση το μοντέλο Εταιρικής Διακυβέρνησης και τις αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει υιοθετήσει ο Όμιλος Quest. Βασική αρχή της διοίκησης της iSquare είναι να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία στην εταιρεία και να ενημερώνονται όλοι οι εργαζόμενοι μέσα από τακτικές συσκέψεις για οτιδήποτε έχει σχέση με τον τρόπο λειτουργίας και τις επιδόσεις της επιχείρησης.

    «Να δίνεις στον πελάτη κατ’ ελάχιστον αυτό που εκείνος απαιτεί κατά μέγιστον. Αυτό λέω καθημερινά στην ομάδα μου. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τα καλύτερα σημεία πώλησης, με άρτια καταρτισμένο προσωπικό έτοιμο να εξυπηρετήσει οποιαδήποτε ανάγκη του πελάτη. Η καλύτερη εμπειρία των πελατών μας είναι ο μοναδικός μας στόχος». Για τον Κωστή Σταυρόπουλο ένας μάνατζερ έχει πετύχει τον στόχο του όταν γίνεται «άχρηστος» για την εταιρεία, υπό την έννοια ότι έχει αφήσει πίσω του μια ισχυρή ομάδα στην οποία έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Οι άνθρωποί μας να είναι καλύτεροι από εμάς. Μόνον έτσι πάμε μπροστά. Καταλήγει λέγοντας πως κυρίως ως άνθρωπος και δευτερευόντως ως στέλεχος έχει μάθει να μην «παίρνουν τα μυαλά του αέρα», και αυτή είναι μια τακτική που ακολουθεί απαρέγκλιτα σε όλη του τη ζωή.

    Το άρθρο δημοσιεύεται στο Fortune Δεκεμβρίου που κυκλοφορεί

    Πηγή

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles