21.7 C
Athens
Thursday, April 18, 2024
More

    Γιατί υπάρχουν ακόμη iPhones με 16GB;

    princess_bride_iphone_capacities

    Πρόσφατες φήμες, θέλουν την Apple να διατηρεί τις συσκευές με 16GB αποθηκευτικό χώρο, ως μια από τις συσκευές με μικρότερο χώρο αποθήκευσης και ως μια από τις πιο φθηνές. Αλλά γιατί;

    Προς το παρόν το iPhone 6 ξεκινάει από $650 για τα 16GB, ανεβαίνει στα $750 για τα 64GB και στα $850 για τα 128GB. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η Apple χωρίζει σε 3 κατηγορίες τις συσκευές της, ξεκινώντας από την μικρότερη (16GB), συνεχίζοντας στην μεσαία (64GB) και φτάνοντας στην ανώτερη κατηγορία (128GB). Δεν έχει να κάνει, ωστόσο, με το μέγεθος του χώρου αποθήκευσης ή με την τιμή, άλλωστε η Apple μπορεί και το έχει κάνει και στο παρελθόν να θυσιάζει κάποιες συσκευές της, με άλλες ανώτερες, οι οποίες για παράδειγμα θα έχουν μεγαλύτερη οθόνη, καλύτερη ταχύτητα επεξεργαστή ή ακόμη και εντελώς διαφορετικά χρώματα. Αποτελούν, δηλαδή, τα στοιχεία τα οποία ένας πελάτης θα κοιτάξει σε κάποιο κατάστημα και θα τα καταλάβει. Γενικά, ισχύσει πως το καλύτερο και πιο μεγάλο (από κάθε άποψη) κοστίζει και περισσότερο.

    Το παιχνίδι του διαχωρισμού των προϊόντων

    Ο διαχωρισμός των συσκευών σε μικρή, μεσαία και ανώτερη κατηγορία, αποτελεί μία γενική πρακτική την οποία ακολουθούν οι επιχειρήσεις, για τα διάφορα καταναλωτικά προϊόντα. Τα μικρότερης κατηγορίας προϊόντα και τα πιο προσιτά στην τιμή, φέρνουν τους καταναλωτές στα καταστήματα και κάνουν αυτά τα προϊόντα ακόμη πιο προσβάσιμα σε εκείνους τους πελάτες που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα μοντέλα μεγαλύτερης κατηγορίας. Τα μοντέλα μεσαίας κατηγορίας είναι συνήθως εκείνα στα οποία καταλήγουν οι πελάτες. Το μοντέλα της ανώτερης κατηγορίας, προορίζονται για εκείνους που είτε δεν τους ενδιαφέρει η τιμή του προϊόντος ή για εκείνους που θέλουν κάποιο χαρακτηριστικό premium και δεν τους ενδιαφέρει η τιμή του προϊόντος. Οικιακές συσκευές, αυτοκίνητα, φαγητά -σχεδόν τα πάντα- έχουν παραδείγματα από μικρής, μεσαίας και ανώτερης κατηγορίας προϊόντων.

    Επίσης, θα έλεγε κανείς πως η φράση “Ξεκινάει από τα $199” είναι -κατά κάποιο τρόπο- απαραίτητη για την ψυχολογία του πελάτη. Είναι απαραίτητο να υπάρχει η τιμή $199 και όχι $200, καθώς όσο μικρότερο είναι το νούμερο, τόσο λιγότερος πανικός μας πιάνει. Δεν είναι το μοντέλο συσκευής που κάνει την Apple ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία να ξεχωρίζει, ούτε είναι εκείνο το μοντέλο συσκευής το οποίο θα προσφέρει στον οποιονδήποτε καταναλωτή κάποια ιδιαίτερη αξία, αλλά ο τρόπος με τον οποία αναγράφεται και αναφέρται η τιμή ενός προϊόντος, βοηθάει στο να ξεκινήσει η διαδικασία της αγοράς του συγκεκριμένου προϊόντος. Από εκείνο το σημείο ξεκινάνε οι ευκαιρίες αγοράς για ένα προϊόν και η δυνατότητα για το γνωστό “παζάρι” που θα κάνουν είτε οι πελάτες, είτε κάποια εταιρεία, η οποία θα έχει το προϊόν στην κατοχή της και θα το κάνει επίσημη μεταπώληση.

    Εύκολα θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί εκείνους που αγοράζουν τα προϊόντα ανώτερης κατηγορίας και εκείνους που τα αγοράζουν με κάποια επιδότηση ή να σκεφτεί κανείς το γεγονός πως ο διαχωρισμός λόγω μεγέθους αποθήκευσης, αυξάνει την τιμή όλης της υπόλοιπης τεχνολογίας που έχει σχέση με μια συγκεκριμένη πλατφόρμα ή ακόμη κάνει διαχωρισμό του λειτουργικού συστήματος ή κάποιου άλλου λογισμικού, όπως είναι για παράδειγμα το iLife, iWork και άλλα, λογισμικά τα οποία πλέον δίνονται δωρεάν στους χρήστες.

    Ίσως, ένας καλύερος τρόπος να δούμε κάτι τέτοιο είναι το γεγονός πως η Apple έχει την πολυτέλεια να σκέφτεται την συσκευή εξολοκλήρου ως μία συσκευή, συμπεριλαμβανομένου του hardware, software και των διάφορων υπηρεσιών. Ο στόχος μιας εταιρεία όπως η Apple, η οποία συνδυάζει μαζί όλα της τα μοντέλα, είναι η επίτεξη μια μέσης συγκεκριμένης τιμής πώλησης. Κάποιοι πληρώνουν περισσότερα, κάποιοι λιγότερα και άλλοι ένα μεσαίο ποσό, ενώ ανάλογα με το πως θα έχει “δέσει” η ίδια η εταιρεία τα προϊόντα της, τότε μπορεί να έχει μία εκτίμηση για το αν έχει επιτευχθεί ο στόχος ή όχι. Και στην συνέχεια, η Wall Street τους επιβραβεύει ή τους τιμωρεί ανάλογα με την πορεία των προϊόντων.

    Ο αποθηκευτικός χώρος -δηλαδή πόσα Gigabytes δεδομένων αποθήκευσης μπορεί να έχει ένα iPhone, iPad ή iPod- είναι ένας εύκολος τρόπος για την Apple, να κατηγοριοποιεί τα προϊόντα της σε μικρής, μεσαίας και ανώτερης τάξης προϊόντα, για τις iOS συσκευές -και όχι μόνο. Είναι εύκολο γιατί ο κάθε πελάτης μπορεί να καταλάβει πως το 128 είναι μεγαλύτερο του 64 και κατά πολύ μεγαλύτερο του 16. Περισσότερα λεφτά για περισσότερη χωριτηκότητα, είναι ένας εύκολος τρόπος λανσαρίσματος για την Apple, καθώς επίσης και για τους καταναλωτές που θα αγοράσουν τις συσκευές της. Ας ρίξουμε μια ματιά στις διάφορες οικιακές συσκευές όπως για παράδειγμα το ψυγείο, τον φούρνο μικροκυμάτων, την τηλεόραση ή ακόμη και σε άλλα προϊόντα όπως αυτοκίνητα και μακαρόνια και γενικά, σχεδόν σε όλα τα καταναλωτικά προϊόντα. Τότε θα καταλάβουμε πως οι περισσότερες εταιρείες, ακολουθούν την ίδια πολιτική.

    Η Apple θα μπορούσε να κατηγοριοποιήσει τις συσκευές της, ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης και θεωρητικά να χρεώνει $100 παραπάνω για κάθε επιπλέον ίντσα. Στην ουσία, είναι μια πολιτική που προς το παρόν ακολουθούν, αν σκεφτεί κανείς την διαφορά τιμής μεταξύ των iPhone 6 και iPhone 6 Plus. Θα μπορούσαν επίσης να χωρίσουν σε κατηγορίες τις συσκευές ανάλογα με την ταχύτητα του επεξεργαστή, να μειώσουν την ταχύτητα του επεξεργαστή των μικρότερων -σε αποθηκευτικό χώρο- μοντέλων και να χρώνουν $100 περισσότερο, σε περίπτωση που κάποιος ήθελε πιο γρήγορο επεξεργαστή. Είναι μια πολιτική την οποία ακολουθούν εδώ και χρόνια οι κατασκευαστές υπολογιστών. Επίσης, θα μπορούσαν να χρώνουν $100 περισσότερο για το χρώμα της συσκευής, όπως για παράδειγμα για το gold ή το rose gold. Όλοι θα θυμόμαστε το Black MacBook. Θα μπορούσαν επίσης να διαχωρίσουν τα προϊόντα ανάλογα με τον τρόπο που είναι σχεδιασμένα ή ακόμη και ανάλογα με τα υλικά που έχουν κατασκευαστεί. Το έκαναν αυτό κατά την κυκλοφορία του iPhone 5C. Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι από εμάς ποτέ δεν θα προτιμούσαν τέτοιου είδους διαχωρισούς, οι οποίοι θα στηριζόταν στην ποιότητα κατασκευής της συσκευής.

    Αλλά και πάλι, γιατί μόνο 16GB;

    Και φτάνουμε στην κρίσιμη ερώτηση, την οποία κατά καιρούς έχουν κάνει πάρα πολλοί χρήστες. Γιατί η Apple να κατασκευάζει τα μικρότερης κατηγορίας μοντέλα μόνο με 16GB αντί για 32GB; Αρχικά, η MLC (multi level cell) NAND Flash RAM την οποία χρησιμοποιεί η Apple για τις συσκευές με μικρότερο αποθηκευτικό χώρο, είναι πιο ακριβή από την TLC (triple level cell) NAND Flash Ram, την οποία η Apple χρησιμοποιεί για τις συσκευές με μεσαίο και ανώτερο αποθηκευτικό χώρο. Επομένως, αυξάνοντας την χωριτηκότητα από τα 16GB στα 32GB, θα κόστιζε πιο ακριβά στην εταιρεία και σε γενικές γραμμές, θα κόστιζε πιο ακριβά και στους ίδιους τους καταναλωτές.

    Στην συνέχεια, η προσφυγή στο μοντέλο των 64GB, σε σύγκριση με το μοντέλο των 16GB, είναι πιο σημαντική. Σε αντίθεση με τα 32GB, μια τέτοια προσφυγή από τους καταναλωτές δεν θα ήταν και τόσο σημαντική. Αν πάρα πολλοί χρήστες προσφύγουν στην αγορά του πιο φθηνού μοντέλου, τότε θα πέσει και ο μέσος όρος τιμής των iPhone, εξαναγκάζοντας έτσι την μετοχή της Apple να μπει στο γνωστό DOOMED mode.

    Παρομοίως, σε περίπτωση που πρόκειται για την αγορά προϊόντων από εταιρείες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανισμούς, η τιμή γνωριμίας είναι εξίσου σημαντική. Για κάποιους οργανισμούς που θα προσφύγουν στην αγορά αυτών των προϊόντων, ο αποθηκευτικός χώρος δεν είναι τόσο σημαντικός, όσο είναι η επίτευξη της μικρότερης δυνατής τιμής. Επομένως, η Apple, αντί να τιμολογήσει τα προϊόντα ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής ή ανάλογα με τα υλικά που έχει κατασκευαστεί, την κοστολογεί ανάλογα με τον αποθηκευτικό χώρο.

    Την ίδια στιγμή, από το να αυξήσει την χωριτηκότητα της μικρότερης κατηγορίας από τα 16GB στα 32GB και να την αφήσει στην ίδια τιμή, η Apple προτίμησε να μειώσει την τιμή των 64GB και 128GB κατά $100 το κάθε ένα, κάνοντας πιο προσιτά -με αυτόν τον τρόπο- τα μεσαίας και ανώτερης κατηγορίας, μοντέλα iPhone. Με αυτόν τον τρόπο αύξησε και την μέση τιμή αγοράς για τις συγκεκριμένες συσκευές.

    Ποιο είναι το μέλλον αυτού του διαχωρισμού ανάμεσα στις συσκευές;

    Προκειμένου η Apple να κάνει τις μικρότερης -σε αποθηκευτικό χώρο- κατηγορίας συσκευές ακόμη πιο προσεγγίσιμες, δημιούργησε το iCloud Photo Library και το iCloud Music Library, όπου οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να αποθηκεύουν αρκετά από τα δεδομένα τους στο iCloud παρά στην συσκευή τους, εξοικονομόντας έτσι περισσότερο αποθηκευτικό χώρο. Σύντομα, θα παρουσιάσουν και άλλες υπηρεσίες και τεχνολογίες, καθώς και έναν νέο τρόπο συμπίεσης του λογισμικού και των εφαρμογών, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους χρήστες να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερο αποθηκευτικό χώρο για τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες που θα χρησιμοποιούν. Η δημιουργία νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών από την μεριά της Apple, αποτελεί μία ενδιαφέρουσα επένδυση χρόνου και πόρων, προκειμένου να διατηρήσουν τον διαχωρισμό μεταξύ των συσκευών.

    Τα όσα αναφέρθηκαν, δεν αποτελούν υπεράσπιση της Apple για την χρήση των μοντέλων με 16GB μνήμη. Αποτελούν μια απλή επεξήγηση για τον λόγο που συμβαίνει κάτι τέτοιο, εν έτη 2015. Η Apple είναι μια επιχείρηση και οι δεκαετίες που έχουν περάσει από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε, δείχνουν πως οι αυξήσεις της τάξεως των $100 για την απόκτηση μεγαλύτερου αποθηκευτικού χώρου, αποτελούν ένα μοντέλο το οποίο η αγορά όχι απλά το καταλαβαίνει, αλλά αντιθέτως, το επικροτεί κιόλας, φέρνοντας εκατομμύρια δολαρίων στα ταμεία της Apple.

    Και σίγουρα η πολιτική αυτή δεν θα αλλάξει σύντομα από την μεριά της Apple, μέχρις ότου να βρουν κάτι καλύτερο και αποδοτικό.

    Σχολιασμός στο φόρουμ

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles