13 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

    Γιατί το επικό 3ο επεισόδιο της 8ης σεζόν του Game of Thrones ήταν τόσο σκοτεινό; H απάντηση

    Το χθεσινό επεισόδιο του Game of Thrones ήταν ένα μοναδικό εγχείρημα και σίγουρα μια από τις πιο επικές στιγμές της δημοφιλούς σειράς. Μοναδική σκηνοθεσία και όχι μόνο αν βέβαια μπορούσατε να το δείτε άνετα μέσα από τις σκοτεινές σκηνές και τα σε κάποια σημεία πιξελιασμένο βίντεο.

    Τελικά αποδεικνύεται ότι ακόμη και η πιο ακριβή παραγωγή επεισοδίου στην ιστορία της τηλεόρασης μπορεί να πέσει θύμα χαμηλής ποιότητας streaming και άσχημων ρυθμίσεων στην τηλεόραση του τελικού θεατή.

    Τα ευχάριστα νέα είναι πως το επεισόδιο αυτό σίγουρα θα δείχνει φανταστικό όταν κυκλοφορήσει σε Blu-ray κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον ή όταν έχουμε καλύτερη streaming έκδοση του. Τα άσχημα νέα ήταν πως εκατομμύρια θεατές χθες παρακολούθησαν κάτι που σίγουρα οι δημιουργοί του δεν το ήθελαν με αυτόν τον τρόπο.

    Πολλοί λοιπόν θα αναρωτιέστε τι πήγε στραβά; Θα σας δώσουμε την απάντηση αποφεύγοντας τα spoilers.

    Ήταν ορατό από τις πρώτες σκηνές του “The Longest Night” επεισοδίου πως θα είχαμε ένα σκοτεινό επεισόδιο. Ο στρατός των πεθαμένων θα έδινε την μητέρα όλων των μαχών με την συμμαχία των ανθρώπων στο απόλυτο σκοτάδι.

    Θεματικά και κινηματογραφικά το να δημιουργήσεις ένα τέτοιο επεισόδιο και μια τέτοια μάχη την νύχτα είναι σίγουρα κάτι δημιουργικό και πρωτότυπο και έτσι δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να κατακρίνουμε την σκηνοθεσία του. Τεχνικά μιλώντας όμως δημιουργώντας μια μάχη στο σκοτάδι και στην ομίχλη αποτελεί το χειρότερο δυνατό σενάριο για μια τηλεοπτική σειρά που γίνεται streaming.

    To βίντεο λοιπόν πρέπει να συμπιεστεί έτσι ώστε να διαδοθεί αποτελεσματικά στο internet και παρόλο που οι τεχνικές συμπίεσης βίντεο έχουν αναπτυχθεί κατά πολύ και υπάρχει διαθέσιμο bandwidth στα περισσότερα σπίτια, πάρα αυτά υπάρχουν ακόμη βασικά όρια.

    Το αυθεντικό βίντεο της HBO, με τα αντίστοιχα χρώματα θα ήταν λογικά τεράστιο στην μορφή κάποιων terabytes. Αυτό γιατί το λεγόμενο master βίντεο έχει όλη την πληροφορία της καταγραφή ανά pixel και ανά frame χωρίς καμία εξαίρεση.

    Φανταστείτε λοιπόν να κάνετε stream ένα τηλεοπτικό επεισόδιο στην τηλεόραση σε μέγεθος terabytes. Θα πρέπει να γίνει λήψη 200 MB το δευτερόλεπτο για ένα βίντεο διάρκειας 80 λεπτών. Η αλήθεια λοιπόν είναι πως ελάχιστοι αυτοί την στιγμή άνθρωποι έχουν μια τέτοια σύνδεση. Ακόμη και το 20 MB το δευτερόλεπτο είναι απαγορευτικό.

    Πως λοιπόν μετατρέπουμε ένα τόσο μεγάλο αρχείο σε ένα μικρότερο; Το συμπιέζουμε και αυτή είναι μια ενέργεια που κάνουμε εδώ και πολύ καιρό. Χωρίς να μπούμε σε πολύ τεχνικούς όρους υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσει κάποιος το μέγεθος ενός αρχείου χωρίς να επηρεάζει κατά πολύ την ποιότητα του βίντεο – βλέπε codec.

    Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις και μια από αυτές έχει να κάνει με το πως η συμπίεση αυτή επηρεάζει το χρώμα και την φωτεινότητα. Βασικά όταν η εικόνα είναι πολύ σκοτεινή δεν μπορεί κατά την συμπίεση να έχει μια καλή απόδοση στα χρώματα.

    Το γεγονός λοιπόν πως το χθεσινό επεισόδιο ήταν βασισμένο την νύχτα συνεπάγεται πως αυτόματα είχαμε αφαίρεση των 3/4 των συνδυασμών φωτεινότητας χρώματος του codec. H ψηφιακή αναπαράσταση λοιπόν πολλών πραγμάτων που συμβαίνανε ήταν δύσκολο να απεικονιστεί ξεκάθαρα με την μορφή συμπίεσης που δέχτηκε.

    Σαν να μην έφτανε αυτό είχαμε και την εισαγωγή μιας ομίχλης στα περισσότερα πλάνα με αποτέλεσμα η αποχρώσεις του γκρι ουσιαστικά να γίνουν ακόμη πιο δύσκολες κατά την συμπίεση της εικόνας. Και όχι το να δοκιμάζατε να αυξήσετε την φωτεινότητα στην τηλεόραση σας δεν θα βελτίωνε την κατάσταση…..

    Τα πράγματα ίσως να ήταν καλύτερα αν η HBO έκανε αύξηση του bandwidth στο stream αλλά αυτό έχει ένα σημαντικό κόστος αν αναλογιστεί κάποιος πως αυτό θα γινόταν για εκατομμύρια θεατές ανά τον κόσμο. Επίσης πάντα υπάρχει το ρίσκο όταν δίνεις ένα τέτοιο stream σε τόσους πολλούς θεατές να έχεις buffering φαινόμενο ή σφάλματα στην αναπαραγωγή. Είναι λοιπόν πιθανό η HBO ακόμη και να μείωσε το bitrate εξαιτίας περιορισμών στο δίκτυο.

    Δεν είναι εξάλλου τυχαίου το γεγονός ότι πολλοί πιστεύουν πως το Game of Thrones ειλικρινά αγγίζει τα σημερινά όρια μιας ψηφιακής μετάδοσης σε παγκόσμια εμβέλεια…..

    Σίγουρα θα δούμε στο μέλλον μια καλύτερη έκδοση αλλά στο μεσοδιάστημα είχαμε το χθεσινό αποτέλεσμα που αν μη τι άλλο δυσκόλεψε πολύ τους θεατές.

     

     

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles