16.4 C
Athens
Monday, May 6, 2024
More

    Αποκαλύφτηκε Zero-day ευπάθεια στο iPhone που επιτρέπει την κατασκοπία προσωπικών δεδομένων

    Μια νέα zero-day ευπάθεια εντοπίστηκε στο iOS και iPadOS. Πιο συγκεκριμένα, η νέα ευπάθεια επηρεάζει τις συσκευές με iOS 13.4.1 και το bug εντοπίστηκε από έναν Σουηδό hacker, ονόματι Siguza.

    Όπως εξηγείται μέσω ενός κειμένου στο GitHub από τον χρήση Siguza, τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών μπορούν να παραβιαστούν λόγω ενός σφάλματος στην ανάγνωση αρχείων XML. Επιτρέπει στους χάκερς να παρακάμπτουν ορισμένους ελέγχους ασφαλείας πριν από τη δημοσίευση στο App Store. Αυτό επιτρέπει στις εφαρμογές να έχουν απεριόριστα δικαιώματα.

    Ο ίδιος αναφέρει πως η ευπάθεια αυτή θα γίνει patch και θα εξαλειφθεί από την Apple στην επερχόμενη ενημέρωση του λογισμικού.

    Επίσης έγραψε:

    “Σε ότι αφορά τις 0zero-days, δεν θα μπορούσα να ευχόμουν κάτι καλύτερο. Αυτό το ενιαίο σφάλμα με βοήθησε σε δεκάδες ερευνητικά έργα, χρησιμοποιήθηκε χιλιάδες φορές κάθε χρόνο και πιθανώς με έσωσε από πολλές ώρες δουλειάς.”

    Ενώ η δήλωση του κλείνει με το εξής:

    “Μπορούμε να αναρωτηθούμε πως ένα τέτοιο bug εμφανίστηκε. Γιατί υπάρχουν 4 διαφορετικοί plist parsers στο iOS ή ακόμη γιατί χρησιμοποιούμε το XML. Αλλά πιστεύω αυτές οι ερωτήσεις είναι περισσότερο φιλοσοφικές παρά τεχνικές στην φύση τους. Δεν μπορώ να κατηγορήσω την Apple για πολλά σε αυτή την περίπτωση. Bugs σαν αυτά έχουν την μεγαλύτερη δυσκολία εντοπισμού και δεν έχω πραγματικά ιδέα πως τα κατάφερα να το βρω όταν τόσοι άλλοι δεν μπόρεσαν”

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,700SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles