17 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Το 80% των καταναλωτών έχει oλοκληρώσει αγορές μέσω ενός smartphone

    Οπαδοί του mobile shopping αποδεικνύονται οι καταναλωτές, αν και οι επιχειρήσεις, παγκοσμίως, δεν δείχνουν να είναι εξαιρετικά ώριμες, ώστε να υποστηρίξουν πλήρως τις ανάγκες των καταναλωτών στο κινητό ηλεκτρονικό εμπόριο (mCommerce) αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα του SEPE.

    Σήμερα, στην Ελλάδα, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σχεδόν το 80% των καταναλωτών έχει κάνει αγορές μέσω smartphone. Εντούτοις, μόλις το 67% των επιχειρήσεων είναι βελτιστοποιημένο, προκειμένου να αποδέχεται πληρωμές μέσω κινητών. Παρατηρείται, λοιπόν, ένα κενό της τάξης των 15 ποσοστιαίων μονάδων σε επιχειρήσεις που μένουν “εκτός παιχνιδιού”, αφού δεν επωφελούνται από την εκρηκτική ανάπτυξη του κινητού ηλεκτρονικού εμπορίου.

    Οι καταναλωτές πραγματοποιούν αγορές μέσω κινητών συσκευών με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με το παρελθόνΣε πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγε η Ipsos, κατόπιν ανάθεσης από την PayPal, διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές πραγματοποιούν, σήμερα, αγορές μέσω κινητών συσκευών με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με το παρελθόν. Σύμφωνα με την έρευνα, εκτός από την Ελλάδα, οι εγχώριοι έμποροι πραγματοποιούν πωλήσεις με PayPal, κυρίως, στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. 

    Από την έρευνα προκύπτει, πάντως, ότι στην Ελλάδα μόλις το 11% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκμεταλλεύεται τα οφέλη των ευκαιριών, που ενέχει η διαδικτυακή πώληση προϊόντων και υπηρεσιών. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε., που κυμαίνεται στο 17%. Την ίδια στιγμή, όπως δείχνουν τα στοιχεία της PayPal, στην Ευρώπη, όσοι δραστηριοποιούνται στο διασυνοριακό εμπόριο κάνοντας, μάλιστα, χρήση PayPal, σημειώνουν πολύ ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης (14,3%), σε σύγκριση με τις παραδοσιακές επιχειρήσεις που λειτουργούν μόνο offline (2%). 

    Η Ινδία – σύμφωνα με την έρευνα – πρωτοπορεί στη χρήση του κινητού ηλεκτρονικού εμπορίου, με το 70% των ερωτηθέντων Ινδών καταναλωτών να προτιμά τη χρήση του κινητού για αγορές και το 81% των Ινδών εμπόρων να διαθέτει βελτιστοποιημένα κανάλια για mobile shopping από τους πελάτες. Με ποσοστό 83%, η Ιταλία αποτελεί την κορυφαία ευρωπαϊκή αγορά για τους καταναλωτές, που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές μέσω smartphone. Παράλληλα, μόλις το 65% των ιταλικών επιχειρήσεων ανέφερε ότι διαθέτει ένα mobile optimized site ή εφαρμογή.

    Στις ΗΠΑ, το 72% των καταναλωτών έχει κάνει χρήση smartphone για online πληρωμές, ενώ το 57% των επιχειρήσεων ανέφερε ότι παρέχει βελτιστοποιημένη εμπειρία κινητών αγορών. Πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις χώρες, που συμμετείχαν στην έρευνα. 

    Για εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, η προσφορά μιας απρόσκοπτης κινητής εμπειρίας δεν αποτελεί προτεραιότητα για την εξασφάλιση της επιβίωσης τους. Ωστόσο, εάν οι επιχειρήσεις αυτές επικεντρώνονταν με τη δέουσα προσοχή στις mobile δυνατότητες, η απόφαση αυτή θα οδηγούσε σε λιγότερα εγκαταλελειμμένα καλάθια (abandoned shopping carts) και σε πωλήσεις από 15% περισσότερους δυνητικούς πελάτες. 


    Η ασφάλεια, οι σχέσεις εμπιστοσύνης και η αξιοπιστία αποτελούν παράγοντες εξέχουσας σημασίας, που απασχολούν τους καταναλωτές, όταν φθάνει η στιγμή να αποφασίσουν για μια αγορά μέσω κινητού. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 51% των ερωτηθέντων καταναλωτών θα απέφευγε την εμπλοκή στο mobile commerce λόγω ανησυχίας σε σχέση με θέματα ασφαλείας, ορισμένες χώρες πάντως, όπως η Ιαπωνία, εκφράζουν τους λιγότερους προβληματισμούς, με ποσοστό σχεδόν στο ήμισυ (28%). Αντιθέτως, από τις αγορές που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, οι πιο ανήσυχες και σκεπτικές για την ασφάλεια τη στιγμή αγοράς μέσω κινητού είναι η Μεγάλη Βρετανία (64%), η Αυστραλία (63%) και οι ΗΠΑ (58%) –  όλες τους αγγλόφωνες, μάλιστα. Και οι ίδιοι οι έμποροι έχουν εκφράσει σε μεγάλο βαθμό τον προβληματισμό τους για την ασφάλεια του mobile commerce – το κορυφαίο εμπόδιο για εκείνους, το οποίο και τους αποτρέπει να προβούν σε mobile optimization, είναι οι σχετικές με την ασφάλεια ανησυχίες, με 1 στους 5 να δηλώνει ότι διστάζει ή έχει ενδοιασμούς, λόγω της έγνοιας να διασφαλίσουν απόλυτα τα στοιχεία του πελατολογίου τους.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles