Η πιο ξεκάθαρη αναβάθμιση στα νέα iPhone 11, iPhone 11 Pro και iPhone 11 Pro Max είναι σίγουρα η κάμερα. Το να διαλέξει κάποιος μεταξύ τους αυτή την φορά ίσως είναι πιο δύσκολο ειδικά αν στην εξίσωση μπουν και τα περσινά μοντέλα.

Η μεγαλύτερη λοιπόν σίγουρα αναβάθμιση είναι το νέο σύστημα τριπλών φακών στα iPhone 11 Pro και iPhone 11 Pro Max. Και σίγουρα κάποιος θα αναλογιστεί αν αξίζει να αναβαθμίσει το περσινό του iPhone XS ή iPhone XS Max με ένα από αυτά τα μοντέλα για αυτό τον λόγο.

Την ίδια στιγμή και αρκετά πιο οικονομική λύση είναι το νέο iPhone 11.

Ένα γενικό συγκριτικό λοιπόν στην κάμερα όλων αυτών των μοντέλων φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

iPhone 11iPhone 11 Pro & MaxiPhone XS & MaxiPhone XR
Number of rear cameras2321
Rear Camera Resolutions12MP12MP12MP12MP
Camera TypesUltra Wide, WideUltra Wide, Wide, TelephotoWide, TelephotoWide
Aperturesf/2.4, f/1.8f/2.4, f/1.8, f/2.0f/1.8, f/2.4f/1.8
Night ModeYesYes
Optical Image StabilizationSingle OISDual OISDual OISSingle OIS
Optical Zoom2x Out2x Out, 2x In2x In
Digital Zoom5x10x10x5x
FlashBrighter True Tone with Slow SyncBrighter True Tone with Slow SyncTrue Tone with Slow SyncTrue Tone with Slow Sync
Portrait Lighting EffectsNatural, Studio, Contour, Stage, Stage Mono, HighKey MonoNatural, Studio, Contour, Stage, Stage Mono, HighKey MonoNatural, Studio, Contour, Stage, Stage Mono, HighKey MonoNatural, Studio, Contour
TrueDepth Camera Resolution12MP12MP7MP7MP
TrueDepth Aperturef/2.2f/2.2f/2.2f/2.2
TrueDepth Video Resolution4K4K1080p1080p

To πρώτο που μπορεί να αντιληφθεί κάποιος από τον παραπάνω πίνακα είναι πως το iPhone XR που διατηρεί η Apple στην αγορά έχει τις λιγότερες δυνατότητες από τα υπόλοιπα. Το κόστος του ξεκινάει από τα $599 αλλά με $699 κάποιος μπορεί να πάει στο νέο iPhone 11.

To $100 πιο ακριβό iPhone 11 έχει πλέον ένα σύστημα διπλών φακών στο πίσω μέρος ενώ το iPhone XR έχει μόνον έναν. Το σύστημα φακών του iPhone 11 έχει ultra wide φακούς οι οποίοι και οι δύο μπορούν να κάνουν λήψη 4K βίντεο ενώ ο αντίστοιχος φακός του iPhone XR μόνο 1080p.

Επίσης με το iPhone 11 έχουμε βελτιωμένο και πιο φωτεινό True Tone ενώ έρχεται και με το νέο Night Mode χαρακτηριστικό.

Τα νέα iPhone 11 Pro και iPhone 11 Pro Max, τώρα είναι και όπως αναμενόταν μια κατηγορία από μόνα τους στον τομέα της κάμερας.

Η προσθήκη του τρίτου φακού σημαίνει πως και τα 2 αυτά iPhone προσφέρουν την telephoto επιλογή που δίνει αυξάνει δραματικά το τι μπορεί να δει κάποιος σε μια φωτογραφία. Η Apple αναφέρει πως και οι τρεις κάμερες μαζί έχουν ένα οπτικό ζουμ που φέρνει τον χρήστη 2x πιο κοντά σε μια εικόνα ή 2x πιο μακριά της.

Επίσης και οι δύο νέες αυτές συσκευές έχουν ένα ψηφιακό ζουμ στα 10x αλλά είναι η δυνατότητα στο οπτικό ζουμ που πραγματικά τις κάνει να ξεχωρίζουν.

Όταν κάποιος κάνει ζουμ τότε σίγουρα έχει μια κάμερα που τρέμει αλλά με τα δύο νέα αυτά iPhone η Apple πρόσθεσε έναν νέο διπλό οπτικό σταθεροποιητή εικόνας. Στην αντίπερα όχθη το iPhone 11 έρχεται με μονό σταθεροποιητή εικόνας τον ίδιο με το iPhone XR.

Αν η επιλογή σας στο iPhone βασίζεται αποκλειστικά στις δυνατότητες της κάμερας τότε το iPhone 11 Pro Max είναι η τέλεια επιλογή αλλά αυτή έρχεται και με το αντίστοιχο κόστος.