Πως να ελέγξετε αν το Wi-Fi Router σας έχει γίνει hacked | Οδηγίες

0
219

Wifi-main

Πέρα από τον υπολογιστή, το smartphone και το tablet σας, τα σύγχρονα ασύρματα routers μπορούν και αυτά να γίνουν hacked και έτσι θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί πλέον στις μέρες μας. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ένα γρήγορο και άμεσο τρόπο για να ελέγξετε το router της επιχείρησης ή του σπιτιού σας.

Αντικειμενικά υπάρχουν πολλά εργαλεία για να ελέγξετε αν ο υπολογιστής σας έχει γίνει hacked και πολλά περισσότερα για να διασφαλίσουν πως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Με τα router όμως που είναι το ίδιο ευαίσθητα σε επιθέσεις από κακόβουλους χρήστες υπάρχει μια σχετική άγνοια κυρίως γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν νομίζουν πως πρέπει να τα ελέγξουν και έτσι δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια τους.

Το Router Checker από την F-Secure είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να διαπιστώσετε γρήγορα και μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα αν το DNS με το οποίο είστε συνδεμένοι στο Internet μέσω του router σας δουλεύει όπως θα έπρεπε ή αν αυτό έχει δεχτεί επίθεση.

Με αυτό το εργαλείο δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάτι, δεν υπάρχει κάποιο plug in ενώ μπορεί να τρέξει σε όλους τους σύγχρονους πλοηγούς όπως οι Chrome, Safari, Opera, Firefox, και Internet Explorer.

Έτσι μπορείτε να ελέγξετε τον DNS σας τόσο από τον υπολογιστή σας αλλά ακόμη και από μια mobile συσκευή.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε εδώ – f-secure.com/router-checker/ και να πατήσετε το Start κουμπί. Το εργαλείο θα σκανάρει το router σας για να δει αν οι DNS request στέλνονται από την συσκευή σας όπως πρέπει ή κάποιες από αυτές στην περίπτωση hack πηγαίνουν και σε κάποιους τρίτους.

123

Σημαντικό:

To Router Checker είναι καλό να το χρησιμοποιήσετε και όταν συνδέεστε σε ένα δημόσιο δίκτυο – π.χ μια καφετέρια και γενικότερο οπουδήποτε το δίκτυο που σας προσφέρεται είναι κοινόχρηστο και λιγότερο ασφαλή. 

Σχολιασμός στο φόρουμ