21.1 C
Athens
Thursday, April 25, 2024
More

    Πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Apple πιστεύει πως η δομή της ηγεσίας της εταιρείας πλέον δεν είναι τόσο αποτελεσματική / αποδοτική

    Μια νέα αναφορά από το The Information παρουσιάζει κάποιες από τις αλλαγές που έχουν γίνει στην ηγετική ομάδα της Apple τα τελευταία χρόνια, αναλύει την αύξηση των εργαζομένων και πως τα υψηλόβαθμα στελέχη της έχουν αποκομίσει υπερβολικά πολλές ευθύνες. Μάλιστα ένα πρώην τέτοιο στέλεχος της Apple αναφέρει πως η δομή της ηγεσίας της Apple δεν δείχνει ιδιαίτερα αποτελεσματική.

    Στην αναφορά τονίζεται το γεγονός πως όταν υψηλόβαθμα στελέχη όπως η Angela Ahrendts και Jony Ive (αποχωρεί σύντομα) έφυγαν από την Apple αυτοί που ανέλαβαν τις ευθύνες τους βρέθηκαν με ακόμη περισσότερη δουλειά στα χέρια τους και με περισσότερες αναφορές από τα διαφορετικά τμήματα της εταιρείας.

    “Αυτό που είναι πλέον ξεκάθαρο είναι πως ο αριθμός των που δίνουν αναφορά απευθείας στου 20 κορυφαίους managers της εταιρείας – που με την σειρά τους δίνουν τις δικές τους αναφορές στον Tim Cook – έχει αυξηθεί γεωμετρικά τα τελευταία χρόνια καθώς και το δυναμικό της εταιρείας στο σύνολο του αυξάνεται και αυτό. Για παράδειγμα η υπεύθυνη της Λιανικής της Apple Angela Ahrendts έφυγε τον Απρίλιο με την υπεύθυνη του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας Dierdre o Brien να αναλαμβάνει όλες τις αναφορές και τις ευθύνες που απασχολούσαν την Ahrendts. Πλέον η Dierdre δέχεται 23 αναφορές από διαφορετικά τμήματα της Apple τις περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας. Με παρόμοιο τρόπο ο COO Jeff Williams πλέον αναλαμβάνει και την σχεδιαστική ομάδα της εταιρείας που μέχρι πρότινος ήταν ευθύνη του Jony Ive προσθέτοντας και αυτός 2 επιπλέον αναφορές στις ήδη οκτώ που είχε.”

    Η σύγκριση μάλιστα της δομής με άλλες εταιρείες όπως η Microsoft δείχνουν πως η Apple έχει πολύ λιγότερους senior managers. Έτσι η Apple μετράει συνολικά 115 Senior στελέχη στην δομή της που από κάτω τους βρίσκεται ένα δυναμικό των 84,000 εργαζομένων την στιγμή που η Microsoft έχει 546 τέτοια στελέχη που έχουν υπεύθυνη τους συνολικά 74,000 εργαζομένους.

    Πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Apple αναφέρει πως η Apple έχει κολλήσει στον τρόπο δόμησης της εταιρείας που είχε ορίσει ο Steve Jobs και που απέτρεπε πριν χρόνια την Apple να είναι γρήγορη και ευέλικτη. Η διαφορά τώρα όμως είναι πως η Apple έχει μεγαλώσει σαν εταιρεία κατά πολύ.

    “Πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της Apple αναφέρουν πως ο μικρός αριθμός Senior manager στην εταιρεία είναι μια κληρονομία του Steve Jobs ο οποίος όταν γύρισε στην Apple το 1997 απλοποίησε την διαχείριση της έτσι ώστε να παίρνονται γρήγορες αποφάσεις. Ο Jobs θα συζητούσε και θα έπαιρνε αποφάσεις με το πολύ 10 ανθρώπους στο ίδιο δωμάτιο. Η δομή που είχε δημιουργήσει του επέτρεπε να κινείται πολύ γρήγορα”

    “Η Apple όμως σήμερα είναι διαφορετική και σκοπεύει να προσθέσει στο ανθρώπινο δυναμικό της άλλους 20,000 εργαζομένους στην Αμερική μέχρι το 2023. Έτσι οι Senior αντιπρόεδροι της Apple έχουν και θα αποκτήσουν ακόμη περισσότερες αναφορές. Αυτός ο σχεδιασμός λοιπόν του τότε δεν είναι σίγουρα αποδοτικός στο σήμερα αλλά και στο άμεσο μέλλον”

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles