13.9 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

    Η Apple δουλεύει σε ένα AR σετ γυαλιών εδώ και χρόνια και το iOS 13 είναι η νεότερη ένδειξη για αυτό

    Πολλές φήμες κυκλοφορούν σχετικά με τα πλάνα της Apple να δημιουργήσει ένα σετ γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητες αλλά μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν έχει επίσημα επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο. Η προσθήκες όμως που έγιναν στο ARKit στο iOS 13 καθώς και μια σειρά από διπλώματα ευρεσιτεχνιών αλλά και αναφορές δείχνουν πως η Apple είναι πιο κοντά από ποτέ στην παρουσίαση ενός τέτοιου προϊόντος.

    Κατά την διάρκεια του WWDC 2019 Keynote η Apple αφιέρωσε κάποιο χρόνο για να παρουσιάσει τα νέα χαρακτηριστικά που φέρνει στο ARKit 3, το πλαίσιο αυτό της εταιρείες που επιτρέπει στους προγραμματιστές να προσθέτουν χαρακτηριστικά επαυξημένης πραγματικότητας στις εφαρμογές τους. Αυτές οι προσθήκες ως μέρος του iOS 13 θα φέρουν τις προσπάθειες της Apple στην επαυξημένη πραγματικότητα σε ένα νέο επίπεδο και πιο κοντά στην ιδανική υλοποίηση που περιμένουν οι χρήστες από αυτή την τεχνολογία.

    Πάρα αυτά στο οικοσύστημα της Apple οι μόνες συσκευές που υποστηρίζουν την επαυξημένη πραγματικότητα είναι τα iPhone και τα iPad που αντικειμενικά δεν είναι οι καλύτερες λύσεις για μια τέτοια εμπειρία. Ένα headset επαυξημένης πραγματικότητας που δεν θα χρειαζόταν να περιορίσει τους χρήστες στο μικρό παράθυρο μιας mobile συσκευής θα έκανε την τεχνολογία αυτή πιο προσβάσιμη σε όλους. Όλα δείχνουν πως η Apple λοιπόν σίγουρα πιέζει τις εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

    ARKit 3 στο iOS 13

    Στο keynote είχαμε την ανάδειξη κάποιων χαρακτηριστικών που μέχρι τώρα έλειπαν από την εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας που προσφέρει η Apple.

    Μια σημαντική προσθήκη έχει να κάνει με την συμπερίληψη των ανθρώπων σε ένα τέτοιο περιβάλλον με την iOS συσκευή πλέον να μπορεί να ανιχνεύσει αν ένα άτομο στέκεται στο μέσο μιας σκηνής επαυξημένης πραγματικότητας. Έτσι λοιπόν δεν έχουμε μια επίπεδη προσέγγιση και έτσι αν η απόσταση που ανθρώπου στο κάδρο της συσκευής από τον χρήστη που την κρατάει είναι κοντινή τότε τα ψηφιακά αντικείμενα μπορεί να εμφανίζονται πίσω από αυτόν δίνοντας μας έτσι μια πιο αληθοφανή αποτύπωση του βάθους και της διαδραστικότητας σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

    Η τεχνική αυτή επίσης δίνει την δυνατότητα για εφέ πράσινης οθόνης όπου το αντικείμενο που θα παρακολουθεί κάποιος σε μια εφαρμογή θα φαίνεται να περπατάει μέσα σε ένα εντελώς πρωτότυπο ψηφιακό περιβάλλον.

    Η Apple επίσης πρόσθεσε δυνατότητες καταγραφής κίνησης όπου κινήσεις ενός αντικείμενου θα αναλύονται και θα επεξεργάζονται σε πραγματικό χρόνο από την εφαρμογή. Αναγνωρίζοντας το αντικείμενο ως έναν απλό σκελετό, τα κόκαλα και οι σύνδεσμοι θα παρακολουθούνται για αλλαγές με αυτές όταν γίνονται να ενεργοποιούν animations.

    Η καταγραφή αυτή εμφανίζεται και στο ARKit Face Tracking που ήδη εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες της TrueDepth κάμερας των iPhone και iPad Pro έτσι ώστε να αναλύει το πρόσωπο του χρήστη ενώ υπάρχει η δυνατότητα να δουλέψει μέχρι και με 3 πρόσωπα την ίδια στιγμή.

    Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα των χρηστών να συνεργαστούν μεταξύ τους μέσα σε ένα περιβάλλον επαυξημένης πραγματικότητας.

    Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της Apple στον χώρο αυτό

    Πέρα όμως από τις ανακοινώσεις για το ARKit η Apple έχει μια σειρά από διπλώματα ευρεσιτεχνίας για ένα σετ γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας.

    Αν και όπως έχουμε πει πολλές φορές αυτές οι πατέντες δεν αποτελούν πάντα ένδειξη ενός επερχόμενου προϊόντος αν μη τι άλλο δείχνουν το μεγάλο ενδιαφέρον της εταιρείας για ένα τέτοιο project.

    H ιδέα λοιπόν πως η Apple θα παρουσιάσει ένα σετ έξυπνων γυαλιών ή ένα headset επαυξημένης πραγματικότητας έχει μια καλή βάση. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως ο πάντα αξιόπιστος αναλυτής Ming-Chi Kuo έχει αναφέρει πως ένα τέτοιο σετ μπορεί να κάνει για πρώτη φορά την εμφάνιση του στα μέσα του 2020 με την παραγωγή του να ξεκινάει στο τέλος του 2019.

    Σύμφωνα με τον αναλυτή τα γυαλιά αυτά θα έχουν σε πρώτη φάση τον ρόλο της οθόνης με το iPhone να πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος της επεξεργασίας των εφαρμογών.

    Το 2017 διέρρευσε μια αναφορά ασφαλείας που εξηγούσε τα βήματα που έπρεπε να γίνουν όταν ένας χρήστης δοκιμάζει μια πρωτότυπη συσκευή στα κεντρικά της Apple. Εκεί γινόταν αναφορά για φαινόμενα που είχαν να κάνουν με πόνους στα μάτια δείχνοντας έτσι πως η Apple δοκίμαζε κάτι που είχε να κάνει με την όραση…..

    Επίσης η Apple φέρετε να μίλησε με προμηθευτές για την αγορά εξαρτημάτων για ένα σετ γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας με επαφές να έχουν γίνει στην CES το 2019 από εργαζομένους της Apple που βρισκόντουσαν στην έκθεση αυτή αλλά με άκρα μυστικότητα.

    Τέλος έχουμε μια σειρά από εξαγορές που έχει κάνει η Apple εταιρειών που έχουν να κάνουν με την παραγωγή headset επαυξημένης πραγματικότητας. Έτσι η εταιρεία εξαγόρασε το 2017 την SensoMotoric Instruments ενώ το 2018 την Akonia Holographics, εταιρεία που δραστηριοποιόντουσαν έντονα στον χώρο αυτό.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles