23.4 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Η ιστορία του iPhone 3GS: Γρηγορότερο και ισχυρότερο

    Screen Shot 2014-08-30 at 3.24.05 AM

    Μιας και πλησιάζουμε στην επίσημη παρουσίαση του iPhone 6S σε ξεχωριστά άρθρα θα σας παρουσιάσουμε ένα μοναδικό αφιέρωμα για την ιστορία του iPhone μέχρι και σήμερα.

    Ο Steve Jobs απείχε από το WWDC keynote που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου του 2009. Ήταν η πρώτη του μεγάλη άδεια που πήρε εξαιτίας της υγείας του. Η ομάδα της Apple λοιπόν έχοντας στο τιμόνι τον Senior Vice President of Worldwide Marketing, Phil Schiller, ανέλαβε να καλύψει το κενό και την συνέχιση ενός προϊόντος που άρχιζε να γίνεται η αιχμή δόρατος της εταιρείας. Ο Schiller ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας τα όσα έγραψε το Time Magazine για την προηγούμενη γενιά του iPhone τονίζοντας πως το αποκάλεσε το κινητό που άλλαξε τα κινητά για πάντα. Συνέχισε δίνοντας έμφαση στο πόσο πιο οικονομικό είχε γίνει το iPhone και δεν άργησε να παρουσιάσει τον διάδοχο του που δεν ήταν άλλο από το iPhone 3GS μια συσκευή με διπλάσια ταχύτητα τόσο ως προς τον επεξεργαστή όσο και στην μεταφορά δεδομένων δικτύου.

    “Το iPhone 3GS είναι το γρηγορότερο και ισχυρότερο iPhone που έχουμε δημιουργήσει μέχρι στιγμής και πιστεύουμε πως οι χρήστες θα λατρέψουν τα νέα του χαρακτηριστικά που συμπεριλαμβάνουν μια autofocus κάμερα, την δυνατότητα λήψης βίντεο και την λειτουργιά φωνητικού ελέγχου. Με μια νέα αρχική τιμή στα $99 για τον προκάτοχο του, το iPhone 3G, πιστεύουμε πως το iPhone θα βρεθεί στα χέρια περισσότερων χρηστών από ποτέ”

    Ο Schiller επίσης τόνισε πως το iPhone είχε εκείνη την χρονιά το 65% του mobile browsing ενώ το App Store μεγάλωσε σημαντικά έχοντας 50.000 εφαρμογές. Μετά χρησιμοποίησε μια έκφραση που θα χαρακτήριζε έπειτα όλες τις μελλοντικές εκδόσεις S συσκευών της Apple.

    “Σας έχουμε μια συσκευή με ίδιο σχεδιασμό αλλά με τελείως αλλαγμένο το εσωτερικό της”

    Το iPhone 3GS, είχε την κωδική ονομασία N88, ενώ ο αριθμός μοντέλου ήταν το iPhone 2,1, το τρίτο δηλαδή iPhone, αλλά της δεύτερης γενιάς. Ίσως αυτό μπέρδεψε κάποιους ειδικά μιας και ο σχεδιασμός ήταν ακριβώς ίδιος με τον προκάτοχο του το iPhone 3G. Είχε την ίδια 3.5-ιντσών οθόνη με μια ίδια ανάλυση στα  320×480 με 163ppi με τα δυο προηγούμενα iPhones με την εταιρεία να αλλάζει μόνο την επιφάνεια του γυαλιού λίγο έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις δαχτυλιές.

    Η Apple έδειξε πως αυτή την φορά την ενδιέφερε περισσότερο το εσωτερικό της συσκευής πάρα η εμφάνιση και εκεί η διαφορές ήταν σημαντικές. Είχαμε ένα διπλάσιο σε ταχύτηταt UMTS/HPSA 7.2 mbps ενώ το Wi-Fi παρέμεινε το ίδιο, 802.11 b/g,  όπως και το aGPS, αλλά το Bluetooth αναβαθμίστηκε στο 2.1 + EDR.

    Στην καρδιά του είχαμε ένα διπλάσιας ταχύτητα επεξεργαστή και συγκεκριμένα τον ARM Cortex-A8-based Samsung S5PC100 CPU με μια PowerVR SGX535 GPU η οποία υποστήριζε το OpenGL ES 2.0. Η RAM διπλασιάστηκε στα 256MB. Το ίδιο και ο αποθηκευτικός χώρος μιας και πλέον είχαμε και ένα μοντέλο στα 32GB. Η μπαταρία επίσης αυξήθηκε στις 1219mAh.

    Η ταχύτητα όμως δεν ήταν μόνο θέμα hardware αλλά και software. H αρμονία των δύο και το iPhone OS 3.0 λογισμικό έκαναν την πλοήγηση 2 με 4 φορές γρηγορότερη από τους προκατόχους του.

    Η Apple επίσης πρόσθεσε μια ψηφιακή πυξίδα ενώ για πρώτη φορά είχαμε και την ενσωμάτωση του Nike+. H κάμερα επίσης αναβαθμίστηκε στα 3 megapixels με αυτόματη εστίαση, αυτόματη ρύθμιση του άσπρου και πολλά ακόμη. Επίσης εξαιτίας του νέου επεξεργαστή μπορούσε πλέον να καταγράψει και βίντεο στα 30fps με μια ανάλυση στα 480p VGA.

    Τέλος το iPhone 3GS προσέφερε και φωνητικό έλεγχο – μια πρώιμη εκδοχή του Siri. Η τιμή παρέμεινε η ίδια δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιον να έχει ένα γρηγορότερο iPhone με διπλάσιο αποθηκευτικό χώρο στα $199/$299 με συμβόλαιο.

    Το iPhone 3GS έγινε διαθέσιμο στις 19 Ιουνίου στην Αμερική, Καναδά και Αυστραλία καθώς και σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές. Μέχρι το τέλος του χρόνου εξαπλώθηκε σε 80 χώρες παγκοσμίως. Λειτουργικό του ήταν το iPhone OS 3.0.

    Ο Steve Jobs μετέδωσε πρώτος τα νέα πως 1 εκατομμύριο συσκευές είχαν πωληθεί μόλις το πρώτο Σαββατοκύριακο από το λανσάρισμα του.

    “Οι καταναλωτές ψηφίζουν και το iPhone κερδίζει. Με περισσότερες από 50.000 εφαρμογές στο καινοτόμο App Store μας η ορμή του iPhone είναι μεγαλύτερη από ποτέ”

    Μέχρι τον Ιούνιο του 2010 το iPhone 3G είχε αποσυρθεί και το iPhone 3GS είχε πουλήσει περισσότερο από τα δύο προηγούμενα iPhones μαζί. Επιπλέον μια άλλη iOS συσκευή ετοιμαζόταν να κάνει το μεγάλο μπαμ – το όνομα αυτής iPad.

    Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία του iPhone:

    H ιστορία του iPhone: H Αpple επαναπροσδιορίζει το κινητό

    H ιστορία του iPhone 3G: Διπλάσια ταχύτητα, μισή τιμή

     

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles