Οι κάμερες των smartphones συνεχώς αναβαθμίζονται δίνοντας μας μοναδικά αποτελέσματα ενώ εταιρείες όπως η Apple δίνουν μεγάλο βάρος και έμφαση στο χαρακτηριστικό αυτό.

Ένα μειονέκτημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια έχει να κάνει με το γεγονός πως οι περισσότεροι φακοί στο πίσω μέρος σημαίνουν και ένα εξόγκωμα – bump του πλαισίου μέσα στο οποίο βρίσκονται.

Στην Apple πρόσφατα κατοχυρώθηκαν 2 διπλώματα ευρεσιτεχνίας ένα για ένα “folded σύστημα φακών με πέντε διαθλαστικούς φακούς” και ένα με “τρεις διαθλαστικούς φακούς” το οποίο θα μπορούσε να διορθώσει αυτό το πρόβλημα. Το νέο σύστημα συνδυάζει φακούς και πρίσματα τα οποία ανακατευθύνουν το φως στον αισθητήρα ο οποίος βρίσκεται από κάτω.

Το σύστημα των πέντε φακών προσφέρει focal length μεταξύ 50 και 85mm ενώ το σύστημα των τριών φακών προσφέρει focal length μεταξύ 80-200mm.

Το μεγάλο focal length στους φακούς δίνει την δυνατότητα καταγραφής αντικειμένων που βρίσκονται μακρυά ενώ ταυτόχρονα έχουν υψηλή λεπτομέρεια.

Η νέα πατέντα όμως της Apple θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα μελλοντικά iPhone προσφέροντας ισχυρούς φακούς telephoto χωρίς αυτό το bump.