Το Bendgate είναι το τελευταίο μικρό πρόβλημα της Apple σε μια λίστα που εκτείνετε σε βάθος χρόνου και το οποίο για ακόμη μια φορά πήρες τεράστιες διαστάσεις χωρίς να υπάρχει πραγματικά λόγος. Μια ακόμη λοιπόν εικονική κρίση στην Apple.
Κάτι ανάλογο είχαμε παρατηρήσει και με την κυκλοφορία του iPhone 4 με το Antennagate αλλά και το πρώτο iPad με το Batterygate. Είναι ένας γνωστός κύκλος που συμβαίνει όταν η Apple ρίχνει στην αγορά μια νέα φανταστική συσκευή, τραβάει τα βλέμματα όλου του κόσμου και ξαφνικά ένα glitch παρουσιάζεται που θα φέρει το τέλος του κόσμου.
“Η ικανότητα της Apple να ενεργοποιεί την ζήτηση του κόσμου ίσως δεν έχει ανταγωνιστή στον παγκόσμιο χάρτη και δεν είναι μικρό χαρακτηριστικό για την εταιρεία” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Larry Barton που ειδικεύεται σε κρίσεις εταιρειών και στην αντίδραση τους. “Ο πυρήνας της Apple, οι πιστοί καταναλωτές, έχουν αποδειχτεί ότι συγχωρούν εύκολα μικρά προβλήματα της εταιρείας και το Bendgate είναι ένα από αυτά. Ένα minor bug που είναι απολύτως λογικό να συμβαίνει σε μια πρώτης γενιάς σχεδιασμό” τονίζει εν συνεχεία.
Η Apple είναι μια εταιρεία που ο κόσμος αγαπάει αλλά επίσης και μια εταιρεία που κάποιοι μισούν. Καμιά άλλη εταιρεία δεν έχει καλλιεργήσει τέτοιο πίστη στους καταναλωτές ή έχει δεχτεί τόση αρνητική κριτική όσο η Apple. Από την πλευρά της η εταιρεία έχει ρίξει κατά καιρούς λάδι στην φωτιά κάνοντας δηλώσεις του τύπου “Its just works”.
Ας μην ξεχνάμε επίσης πως είμαστε άνθρωποι κάτι το οποίο σημαίνει πως μας αρέσει να βλέπουμε κάτι να φτάνει ψηλά και μετά να πέφτει.
Η Apple εδώ και χρόνια έρχεται αντιμέτωπη με τέτοιες “κρίσεις” τόσο παλαιά μάλιστα όσο ο πρώτος Mac.
Toygate
O πρώτος Macintosh δόθηκε στην κυκλοφορία το 1984. Παρά το γεγονός πως ήταν η συσκευή που έκανε την επανάσταση στον χώρο των προσωπικών υπολογιστών οι πολέμιοι του εκείνοι την εποχή το είχαν χαρακτηρίσει ως ένα ακριβό παιχνίδι. Η έλλειψη software αλλά και η μικρή μνήμη σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν υπήρχε πραγματικός σκληρός δίσκος ξεκίνησε εν μια νυκτή μετά την κυκλοφορία του το λεγόμενο toygate.
Floppygate
O iMac G3, έκανε την εμφάνιση του το 1998, και είχε ένα πρωτοποριακό νέο σχεδιασμό. Πάρα αυτά υπήρχαν πολλά παράπονα. Δεν είχε ένα 56 modem και ακόμη χειρότερα η Apple είχε αφαιρέσει τα floppy drives. Κανείς τότε δεν μπορούσε να σκεφτεί πως τα floppy είχαν κλείσει τον κύκλο ζωής τους και έτσι η έλλειψη υποδοχής για τις δισκέτες των χρηστών δημιούργησε σάλο αντιδράσεων.
Bubblegate
Ο PowerBook G4 από τιτάνιο έκανε την εμφάνιση του το 2001 και γρήγορα χαρακτηρίστηκε ως ένα γρηγορότερο από laptop μηχάνημα. Όλα φαινόντουσαν να κυλούν ομαλά για το νέο μηχάνημα της Apple μέχρι που θύελλα αντιδράσεων ξεκίνησε από μερίδα του τύπου όταν η μπογιά και φινίρισμα σε κάποια μηχανήματα παρουσίαζε φουσκάλες και ξέφτιζε. Το καλώδιο του βίντεο επίσης δέχτηκε τεράστια κριτική μιας και επηρέαζε την ποιότητα της εικόνας αν χρησιμοποιούνταν συνεχώς.
Antennagate
Όταν το iPhone 4 έκανε την εμφάνιση του το 2010 το κοινό το αποθέωσε. Ήταν η πρώτη μεγάλη αλλαγή στον σχεδιασμό του iPhone αλλά λίγο μετά την κυκλοφορία του αποδείχτηκε πως είχε κάποια προβλήματα με την κεραία του. Οι χρήστες σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορούσαν να κάνουν κλήσεις ή να κρατήσουν ζωντανή μια κλήση τους. Το πρόβλημα άμεσα έγινε viral και ονομάστηκε Antennagate. Ο Steve Jobs αναγκάστηκε να καλέσει ένα press event έτσι ώστε να αποδείξει πως το iPhone 4 δεν ήταν η μονή συσκευή στην αγορά που είχε αυτή την ευπάθεια ενώ εντύπωση είχε προκαλέσει το γεγονός του ότι ανέφερε πως ούτε λίγο ούτε πολύ αρκετοί χρήστες κρατούσαν την συσκευή τους με λάθος τρόπο. Η Apple τελικά οδηγήθηκε στο να δώσει επιστροφή χρημάτων στους χρήστες που δήλωναν απογοητευμένοι αλλά και πλαστικά δωρεάν bumpers σε όλους τους άλλους μιας και η χρήση τους έλυνε το πρόβλημα.
Batterygate
To 2012 η DisplayMate Technologies ανακάλυψε πως τα νέα iPad συνέχισαν να καταναλώνουν ρεύμα ακόμη και όταν έδειχναν πως ήταν 100% φορτισμένα. Η είδηση έκανε άμεσα τον γύρω του διαδικτύου και έγινε ένα αστείο για τους ανταγωνιστές. Η Apple κατά γενική ομολογία αδιαφόρησε για τα όσα δηλώνονταν εκείνο τον καιρό. Τελικά αποδείχθηκε πως οι μπαταρίες λιθίου φορτίζουν με πλήρη ταχύτητα ως ένα σημείο και εν συνεχεία κατεβάζουν ταχύτητες πριν ολοκληρωθεί η φόρτιση σε βάθος χρόνου. Η Apple το ονόμασε αυτό ως χαρακτηριστικό αλλά η τεράστια μπαταρία του iPad είχε ως αποτέλεσμα τους μεγάλους χρόνους φόρτισης του σε σύγκριση με άλλες συσκευές.
Crackgate, Overheatgate, Yellowgate, Purple Haze
Το Crackgate είχε να κάνει με το πλαστικό σασί των iPhone 3G που ήταν επιρρεπής σε σπασίματα; Overheatgate είχε να κάνει με το iPhone 3G να ζεσταίνετε περισσότερο από ότι κάποιοι πιστεύαν πως ήταν λογικό. Τα iPhone 4S και iPhone 5 είχαν το Yellowgate, όπου η οθόνη εμφανιζόταν να είναι λίγο περισσότερο κίτρινη σε μερικά μοντέλα από ότι στα υπόλοιπα. Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και το “purple haze” του 2013 όπου η Apple μας είπε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε λήψεις στις φωτογραφίες μας για να μην εμφανίζεται η μωβ θαμπάδα η οποία οφειλόταν σε έντονες πηγές φωτός.
Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να δούμε πως σχεδόν κάθε συσκευή της Apple είχε κάποιο “πρόβλημα” για το οποίο κάποιοι παραπονέθηκαν και μετά αυτό το παράπονο η παρατήρηση πήρε διαστάσεις χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει λόγος τις περισσότερες φορές. Το Bendgate λοιπόν δεν είναι ένα νέο φαινόμενο και σίγουρα και για αυτό η φούσκα του θα σκάσει σύντομα.